Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
ΗΠΑ: Κυβερνοεπίθεση σε εταιρεία φαρμάκων, παραλύει τον αμερικανικό στρατό σε όλο τον κόσμο

ΗΠΑ: Κυβερνοεπίθεση σε εταιρεία φαρμάκων, παραλύει τον αμερικανικό στρατό σε όλο τον κόσμο

Μια πολύ καλά υπολογισμένη πολεμική ενέργεια διαδραματίστηκε την Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι υπηρεσίες συνταγογράφησης του αμερικανικού στρατού!

Μια κυβερνοεπίθεση την Τετάρτη σε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχε ως αποτέλεσμα τα στρατιωτικά φαρμακεία των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο να μην μπορούν να εκτελέσουν συνταγές, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπηρεσία Αμυντικής Υγείας (σ.σ. ανήκει στο αμερικανικό υπ. Εθνικής Άμυνας).

«Μια αναφερθείσα κυβερνοεπίθεση στη μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία επεξεργασίας συνταγών της χώρας, την Change Healthcare, επηρέασε στρατιωτικές κλινικές και νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το DHA. Η Change Healthcare αποσύνδεσε τα συστήματά της την Τετάρτη για να προστατεύσει τις πληροφορίες των ασθενών, σύμφωνα με τον οργανισμό. «Αυτό επηρεάζει όλα τα στρατιωτικά φαρμακεία παγκοσμίως και ορισμένα φαρμακεία λιανικής πώλησης σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο DHA.

Όλα τα στρατιωτικά φαρμακεία αλλά και κάποια φαρμακεία που χρησιμοποιούσαν το ίδιο λογισμικό, τέθηκαν εκτός λειτουργίας

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ, καθώς και τοπικά φαρμακεία σε όλη τη χώρα αντιμετώπιζαν καθυστερήσεις ή διακοπές στην ικανότητά τους να εκτελούν τις συνταγές των πελατών τους την Τετάρτη. Η Change Healthcare αποτελεί μέρος της Optum, μιας εταιρείας τεχνολογίας υγείας που εξαγοράστηκε από την United Health Group το 2022. Η Change Healthcare επεξεργάζεται τις πληρωμές των ασθενών για πολλές οντότητες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακείων, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αποσυνδέθηκαν για να αντιμετωπιστεί η επίθεση και να μην διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα

Η εταιρεία ανέφερε την Πέμπτη σε ιστοσελίδα ότι αποσύνδεσε το σύστημά της «προς το συμφέρον της προστασίας των συνεργατών και των ασθενών μας» και για να «αποτρέψει περαιτέρω επιπτώσεις». «Προς το παρόν, πιστεύουμε ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Change Healthcare και όλα τα άλλα συστήματα σε ολόκληρο τον όμιλο UnitedHealth Group είναι λειτουργικά», αναφέρεται στην ενημέρωση. «Η διακοπή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την ημέρα». Το DHA δήλωσε ότι οι στρατιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία θα παρέχουν συνταγές για εξωτερικά ιατρεία μέσω χειροκίνητης διαδικασίας έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα.

«Τα στρατιωτικά φαρμακεία θα δίνουν προτεραιότητα στις επείγουσες συνταγές και στη συνέχεια στις συνταγές ρουτίνας», αναφέρει η DHA στην ανακοίνωσή της. «Κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο και κλινική θα συνεχίσει να προσφέρει λειτουργίες φαρμακείου με βάση την τοπική στελέχωση και τους πόρους τους». Τα φαρμακεία στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο έχουν εκδώσει συμβουλές ζητώντας από τους ασθενείς να μην εκτελούν συνταγές μέχρι να επανέλθει το σύστημα σε λειτουργία.

Η 374η ιατρική ομάδα στην αεροπορική βάση Γιοκότα στο Τόκιο ενημέρωσε τον πληθυσμό της την Πέμπτη ότι δεν ήταν προσωρινά σε θέση να εκτελέσει συνταγές μέσω του πρόσφατα εγκατεστημένου ηλεκτρονικού συστήματος ιατρικών αρχείων MHIS Genesis. Η Naval Health Clinic Hawaii ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook την Πέμπτη ότι τα φαρμακεία της στην κοινή βάση Pearl Harbor-Hickam και στη βάση Marine Corps Base Hawaii είχαν «εφαρμόσει διαδικασίες διακοπής λειτουργίας και είναι σε θέση να εκτελέσουν τις απαραίτητες συνταγές», αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν μεγαλύτερους χρόνους αναμονής. «Εάν έχετε υπόλοιπα φάρμακα στο σπίτι, σας ζητάμε να σκεφτείτε να περιμένετε μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα», αναφέρεται στην ανάρτηση.

H κυβερνοεπίθεση ήταν άρτια υπολογισμένη και εκτελεσμένη.

Επίθεση στο σύστημα στρατιωτικής υγείας!

Η κλινική της αεροπορικής βάσης Scott στο Ιλινόις ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook την Τετάρτη ότι λόγω μιας «διακοπής σε όλο το DoD» το φαρμακείο της «αντιμετώπιζε μεγάλες καθυστερήσεις τόσο με την ενεργοποίηση όσο και με την αναπλήρωση των συνταγών». «Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε καμία νέα ενεργοποίηση», αναφέρει η ανάρτηση. «Μπορείτε ακόμα να καλέσετε για αναπλήρωση, ωστόσο δεν θα διεκπεραιωθεί μέχρι να επανέλθει το σύστημα». Η 72η ιατρική ομάδα στην αεροπορική βάση Τίνκερ στην Οκλαχόμα ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook την Πέμπτη ότι επίσης δεν μπορούσε να εκτελέσει συνταγές. «Ορισμένα φαρμακεία του δικτύου TRICARE ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν από τη διακοπή», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Το Κοινοτικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Bassett στο Fort Wainwright, στην Αλάσκα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook την Πέμπτη ότι δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει τη συνταγή και ενθάρρυνε τους ασθενείς να περιμένουν αν είναι δυνατόν. «Σημειώστε ότι η εκτέλεση συνταγών σε φαρμακείο εκτός στρατιωτικής θεραπευτικής εγκατάστασης θα επιβαρυνθεί με συμμετοχή/χρέωση στις περισσότερες περιπτώσεις«, αναφέρει η ανάρτηση.

Η Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων ανέφερε σε συμβουλευτική ανακοίνωση την Πέμπτη ότι είχε επικοινωνήσει με το FBI, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών σχετικά με την κυβερνοεπίθεση και τη διακοπή λειτουργίας. Η ένωση συνέστησε στους οργανισμούς που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Change Healthcare να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η διακοπή συνεχιστεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση που υπογραμμίζει πως αν κάποιος στοχοποιηθεί από ικανούς χάκερ, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024