Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το ρωσικό αντι-δορυφορικό όπλο που τρομάζει τη Δύση

Το ρωσικό αντι-δορυφορικό όπλο που τρομάζει τη Δύση

Μια νέα διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας έχει προκαλέσει συναγερμό σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο επίθεσης εναντίον δορυφορικών συστημάτων

Μια νέα διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο επίθεσης με πυρηνικό δορυφόρο στο διάστημα που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος σε κρίσιμα συστήματα επικοινωνιών στη Γη.

Η Ρωσία διέψευσε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι αναπτύσσουν ένα διαστημικό αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο.

Δημοσίευμα του Reuters που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Μόσχα αναπτύσσει ένα διαστημικό πυρηνικό του οποίου η έκρηξη θα μπορούσε να καταστρέψει τους δορυφόρους που στηρίζουν κρίσιμης σημασίας αμερικανικές υποδομές.

Ο συναγερμός σχετικά με τις πυρηνικές εξελίξεις της Ρωσίας σήμανε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τέρνερ, προειδοποίησε για μια «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας» που σχετίζεται με τις ρωσικές δυνατότητες στο διάστημα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε αργότερα ότι η Μόσχα φαίνεται να αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό όπλο, αλλά σημείωσε ότι δεν αποτελεί επείγουσα «πυρηνική απειλή» για τον λαό των ΗΠΑ και είπε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία δεν θα το αναπτύξει.

Αναλυτές είπαν στο CNBC ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου όπλου θα μπορούσε να προκαλέσει «αδιάκριτη» ζημιά, σπέρνοντας τον όλεθρο στα συστήματα στα οποία βασίζονται οι άνθρωποι για καθημερινές υπηρεσίες, όπως πληρωμές, πλοήγηση GPS, ακόμη και για τον καιρό.

«Το διάστημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι», δήλωσε στο CNBCη Κάρι Μπίνγκεν, διευθυντής του έργου αεροδιαστημικής ασφάλειας και ανώτερη συνεργάτης στο πρόγραμμα διεθνούς ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Τι είναι τα διαστημικά πυρηνικά και τι θα μπορούσαν να προκαλέσουν;

Τα διαστημικά αντιδορυφορικά πυρηνικά όπλα — ή διαστημικά πυρηνικά — είναι όπλο που σχεδιασμένο για να βλάπτει ή να καταστρέφει δορυφορικά συστήματα.

Ένα διαστημικό πυρηνικό θα μπορούσε να αναπτυχθεί είτε από τη Γη είτε από το διάστημα, δημιουργώντας τελικά έναν τεράστιο ηλεκτρομαγνητικό παλμό ή ηλεκτρικό κύμα, που θα μπορούσε να καταστρέψει δορυφόρους και να «ψήσει» ηλεκτρονικά συστήματα.

«Είναι ένα αδιάκριτο όπλο», είπε η Μπίνγκεν. «Η έκρηξη θα ήταν προς όλες τις κατευθύνσεις».

Κανένα τέτοιο όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολεμικά μέχρι στιγμής, αν και Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ τα έχουν χρησιμοποιήσει για να καταρρίψουν δικούς τους δορυφόρους σε επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος.

Μια εχθρική ανάπτυξη θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το εκτεταμένο παγκόσμιο δορυφορικό δίκτυο. Από τον Απρίλιο του 2023, υπήρχαν σχεδόν 7.800 επιχειρησιακοί δορυφόροι στην τροχιά της Γης.

Οι δορυφόροι είναι επίσης κρίσιμοι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, βοηθώντας στη συλλογή πληροφοριών και στην ανίχνευση εκτοξεύσεων πυραύλων, καθώς και στη διευκόλυνση της πλοήγησης και των επικοινωνιών..

Η ακριβής φύση οποιουδήποτε αντιδορυφορικού συστήματος ρωσικής κατασκευής είναι επί του παρόντος ασαφής.

Ο πιθανός αντίκτυπος μιας αντιδορυφορικής επίθεσης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το υψόμετρο που θα εκραγεί και την εγγύτητά με άλλους δορυφόρους. Αναλυτές είπαν στο Bloomberg ότι η ζημιά σε έναν δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά θα μπορούσε να αχρηστεύσει δορυφόρους εκατοντάδες μίλια μακριά.

Πόσο πιθανή είναι μια αντιδορυφορική επίθεση;

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι πιστεύουν ότι το σύστημα που αναπτύσσει η Ρωσία θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το του 1967 που απαγορεύει στους συμβαλόμενους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των ΗΠΑ, να θέσουν «σε τροχιά γύρω από τη Γη οποιαδήποτε αντικείμενα φέρουν πυρηνικά όπλα ή οποιοδήποτε άλλο είδος όπλα μαζικής καταστροφής».

Επιπλέον, θα σηματοδοτούσε μια άμεση προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής και οικονομικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ενόψει τέτοιων τρωτών σημείων, οι ΗΠΑ αλλάζουν τη στρατηγική τους για την αρχιτεκτονική του διαστήματος, επιλέγοντας μοντέλα πιο ευρέως κατανεμημένα που αποτελούνται από πολυάριθμους και μικρότερους δορυφόρους. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές ευπάθειες.

Η απειλή της πυρηνικής σύγκρουσης εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, η Μπίνγκεν είπε ότι πιστεύει ότι η χρήση ενός τέτοιου εργαλείου θα παραμείνει ένα «όπλο έσχατης ανάγκης» για τη Ρωσία.

Τα επόμενα στρατιωτικά σύνορα

Το διάστημα συχνά τοποθετείται ως το επόμενο γεωπολιτικό σύνορο, παρουσιάζοντας ένα νέο πεδίο για στρατιωτικούς ανταγωνισμούς και διεθνείς διαμάχες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο CNBC ότι η συμμαχία γνώριζε από καιρό τις «προκλήσεις και τις απειλές» του διαστήματος και σημείωσε ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί οποιαδήποτε επίθεση από το διάστημα.

Μια αναθεώρηση του 2021 στη διαστημική πολιτική του ΝΑΤΟ είπε ότι μια επίθεση προς, από ή εντός του διαστήματος θα αποτελούσε μια «σαφή πρόκληση» για τη συμμαχία και θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίκληση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας του Άρθρου 5.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η Next Generation της Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι διασφαλίζει το μέλλον των Καταλανών (pic+vids)

Ο Τσάβι έχει αναδείξει 16 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προέρχονται από την ακαδημία του καταλανικού συλλόγου – Ξεχωρίζουν οι Γιαμάλ, Φερμίν και Κουμπαρσί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024