Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοί είναι οι κυρίαρχοι των μεγάλων deals - Οι 10 ισχυρότεροι τραπεζίτες της παγκόσμιας οικονομίας

Αυτοί είναι οι κυρίαρχοι των μεγάλων deals – Οι 10 ισχυρότεροι τραπεζίτες της παγκόσμιας οικονομίας

Η «χρυσή» δεκάδα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2023 - Καθόρισαν τις ισορροπίες στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα

Την λίστα με τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες για το 2023 έφτιαξε το business insider με τους τραπεζίτες – «μάστορες» σε εξαγορές και συγχωνεύσεις να κυριαρχούν και να καθορίζουν το παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα το περασμένο έτος με deals – μαμούθ.

Suhail Sikhtian, Goldman Sachs

Τίτλος: Παγκόσμιος επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής φυσικών πόρων

Αριθμός συμφωνιών: 5

Αξία συμφωνιών: 148 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Sikhtian έγινε ο μοναδικός επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής φυσικών πόρων της Goldman το 2020. Εργάζεται στην εταιρεία από το 1998, όταν ξεκίνησε στον όμιλο ενέργειας και ενέργειας. Έχει επίσης συνεργαστεί με ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας από το Λονδίνο.

Είναι η πρώτη του φορά στη λίστα “The Rainmakers”. Οι συμφωνίες του για το 2023 περιελάμβαναν:

• Συμβούλεψε την CrownRock, παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου, σχετικά με την πώλησή της ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Occidental Petroleum.

• Συμβούλεψε την Hess στην πώληση όλων των μετοχών της, ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Chevron Corporation.

• Συμβούλευσε την Pioneer Natural Resources Corporation για την πώληση όλων των μετοχών της, ύψους 64,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ExxonMobil.

Άαρον Χούβερ, Μόργκαν Στάνλεϊ

Τίτλος: Διευθύνων σύμβουλος

Αριθμός συμφωνιών: 3

Αξία συμφωνιών: 146 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Hoover είναι ένας άλλος πρωτάρης στη λίστα Rainmakers. Ο ενεργειακός τραπεζίτης ξεκίνησε στη Merrill Lynch στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και πέρασε πέντε χρόνια στην εταιρεία μπουτίκ Greenhill πριν ενταχθεί στη Morgan Stanley το 2014.

Οι συμφωνίες του για το 2023 περιλάμβαναν:

• Συμβούλεψε τη Chevron για τη συμφωνία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Hess.

• Συμβούλευσε την Pioneer Natural Resources για την πώλησή της στην ExxonMobil για 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

• Συμβούλευσε την Magellan Midstream Partners, μια εταιρεία αποθήκευσης και διανομής πετρελαίου, σχετικά με την πώλησή της ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Oneok.

Γκρεγκ Γουάινμπεργκερ, Μόργκαν Στάνλεϊ

Τίτλος: Αντιπρόεδρος επενδυτικής τραπεζικής

Αριθμός συμφωνιών: 5

Αξία συμφωνιών: 137 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Weinberger πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της μακράς καριέρας του στην Credit Suisse, αναδεικνύοντας τον παγκόσμιο επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών χάρη εν μέρει στην έλξη του στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κέρδισε μια θέση στη λίστα Rainmakers τόσο το 2019 όσο και το 2020, εν μέρει χάρη στον ρόλο του ως αξιόπιστος σύμβουλος της Chevron.

Έφυγε από την προβληματική ελβετική τράπεζα το 2021 για τη Morgan Stanley, όπου συνέχισε να ενορχηστρώνει ενεργειακές συμφωνίες. Το 2023, αυτά περιλάμβαναν:

• Συμβούλεψε τη Chevron για τη συμφωνία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Hess.

• Συμβούλευσε την Pioneer Natural Resources για την πώλησή της στην ExxonMobil για 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

• Συμβούλευσε τη Chevron για την εξαγορά της PDC Energy ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπιλ Άντερσον, Evercore

Τίτλος: Ανώτερος διευθύνων σύμβουλος

Αριθμός συμφωνιών: 12

Αξία συμφωνιών: 107 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Anderson ήρθε στην Evercore το 2015 από την Goldman Sachs, όπου ο συνεργάτης πιστώθηκε με την οικοδόμηση της πρακτικής να βοηθά τις εταιρείες να αποκρούσουν τους ακτιβιστές επενδυτές σε μια προσοδοφόρα επιχείρηση. Ηγείται αυτής της ειδικότητας τώρα στην Evercore, αλλά συμβουλεύει επίσης για συγχωνεύσεις και εξαγορές και στρατηγική σε όλους τους κλάδους  ήταν ένας από τους πιο ενεργούς dealmakers το 2023, με 12 ανακοινωμένες συναλλαγές.

Μεταξύ αυτών των συμφωνιών:

• Συμβούλευσε τη Chevron για τη συμφωνία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Hess.

• Ενημέρωσε την US Steel για την πώλησή της ύψους 14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Nippon Steel.

• Ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της WestRock σχετικά με την πώληση 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας χαρτιού και συσκευασίας στην Smurfit Kappa.

• Συμβούλεψε την εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών EchoStar για την πώλησή της ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Dish Network.

• Συμβούλεψε την PGT, έναν κατασκευαστή θυρών και παραθύρων, σχετικά με την εξαγορά ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του σχεδιαστή και κατασκευαστή θυρών Masonite.

Patrick Ramsey, Τράπεζα της Αμερικής

Τίτλος: Πρόεδρος της παγκόσμιας M&A

Αριθμός συμφωνιών: 4

Αξία συμφωνιών: 100 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ramsey εργάζεται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για την BofA (ή Merrill Lynch, την οποία απέκτησε το 2008) για σχεδόν 30 χρόνια. Επέστρεψε στη λίστα των Rainmakers χάρη σε τρεις μεγάλες συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας και των εμπορευμάτων πέρυσι:

• Συμβούλευσε την Pioneer Natural Resources για την πώλησή της στην ExxonMobil για 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

• Συμβούλευσε την Occidental Petroleum για την εξαγορά του παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου CrownRock για 12 δισεκατομμύρια δολάρια

• Συμβούλευσε τον όμιλο εμπορευμάτων Bunge για την εξαγορά του γεωργικού γίγαντα Viterra ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Anthony Kim, συμπρόεδρος επενδυτικής τραπεζικής για την Centerview Partners

Τίτλος: Συμπρόεδρος της επενδυτικής τραπεζικής

Αριθμός συμφωνιών: 5

Αξία συμφωνιών: 82 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Kim ήταν μέλος της ιδρυτικής ομάδας της Centerview, που χρονολογείται από την ίδρυση της εταιρείας το 2006. Έχει περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες συμβουλεύοντας πελάτες σε πολλούς τομείς, από την τεχνολογία έως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η Kim εμφανίστηκε επίσης στη λίστα Rainmakers του Business Insider για το 2022.

Το 2023, η γκάμα των συμφωνιών του περιλάμβανε:

• Συμβούλευσε την ExxonMobil για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources για 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

• Συμβούλεψε την Sovos Brands στην πώλησή της στην Campbell Soup Company για 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

• Συμβούλεψε τη Hasbro στην πώληση του Entertainment One στη Lionsgate για 500 εκατομμύρια δολάρια.

Dan Ward, Evercore

Τίτλος: Ανώτερος διευθύνων σύμβουλος

Αριθμός συμφωνιών: 6

Αξία συμφωνιών: 73 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ward, ένας 30χρονος βετεράνος της βιομηχανίας, είναι ένας από τους κορυφαίους συμβούλους εταιρειών ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Εντάχθηκε στην Evercore από την Deutsche Bank το 2016 και έχει εργαστεί σε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για εταιρείες όπως η Chevron, η BP, η Saudi Aramco και η Shell.

Οι συμφωνίες του για το 2023 περιλάμβαναν:

• Συμβούλεψε τη Chevron για τη συμφωνία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Hess.

• Συμβούλευσε τη Chevron για την εξαγορά της PDC Energy ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

• Συμβούλεψε την Chesapeake για την πώληση 377.000 στρεμμάτων περιουσιακών στοιχείων εξερεύνησης πετρελαίου στο Τέξας στην WildFire Energy για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια δεύτερη δόση στην περιοχή πωλήθηκε στην Ineos Energy, επίσης για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Claudio Saurer, Citigroup

Τίτλος: Επικεφαλής της ενεργειακής επενδυτικής τραπεζικής

Αριθμός προσφορών: 2

Αξία συμφωνιών: 70 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Sauer διευθύνει τον όμιλο ενεργειακής επενδυτικής τραπεζικής στη Citi, όπου ξεκίνησε την καριέρα του το 2000. Έχει συμβουλεύσει για μια σειρά από δεσμούς στον τομέα της ενέργειας εκείνη την εποχή και υπολογίζει την ExxonMobil ως στενό πελάτη, πλοηγώντας σε δύο συμφωνίες για το μεγαθήριο πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2023:

• Συμβούλευσε την ExxonMobil για την εξαγορά ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Denbury Resources, μιας εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

• Συμβούλευσε την ExxonMobil για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources ύψους 64,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπλερ Έφρον

Τίτλος: Εταίρος, συνιδρυτής
Αριθμός συμφωνιών: 3
Αξία συμφωνιών: 69 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Effron ίδρυσε την Centerview το 2006 και την έχτισε σε ένα σημαντικό όνομα στην επενδυτική τραπεζική, με περισσότερους από 350 υπαλλήλους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Προηγουμένως, ήταν κορυφαίος επενδυτικός τραπεζίτης στη UBS και έχει συμβουλεύσει εταιρείες σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, των μέσων ενημέρωσης, των καταναλωτών και του λιανικού εμπορίου και άλλων.
Η σειρά συμφωνιών του για το 2023 περιλάμβανε:
• Συμβούλευσε την ExxonMobil για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources για 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
• Συμβούλευσε την SVB Financial Group για την πώληση της επενδυτικής τράπεζας SVB Securities (μετονομάστηκε σε Leerink Partners) σε όμιλο με επικεφαλής τον Jeff Leerink για 100 εκατομμύρια δολάρια.
• Συμβούλευσε την Credit Suisse στην πώλησή της στην UBS για 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλαν Χάρτμαν, Centerview Partners

Τίτλος: Συνεργάτης
Αριθμός συμφωνιών: 4
Αξία συμφωνιών: 64 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Hartman είναι ένας διακεκριμένος τραπεζίτης επενδύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος εντάχθηκε στο Centerview το 2009 μετά από 16 χρόνια στη Merrill Lynch, όπου ηγήθηκε των συγχωνεύσεων και εξαγορών της εταιρείας στην Αμερική. Είναι επίσης δικηγόρος και πέρασε σχεδόν μισή δεκαετία στο Skadden Arps ως εταιρικός δικηγόρος πριν γίνει τραπεζίτης. Επιστρέφει στη λίστα, έχοντας εμφανιστεί το 2020 και το 2021.
Πηγή: ΟΤ

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024