Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mega deal στις ΗΠΑ - Γεννιέται ενεργειακός «γίγαντας» αξίας 50 δισ. δολαρίων

Mega deal στις ΗΠΑ – Γεννιέται ενεργειακός «γίγαντας» αξίας 50 δισ. δολαρίων

Συγχωνεύονται οι Diamondback Energy και Endeavor Energy Resources - Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων

Τη μεταξύ τους συγχώνευση ανακοίνωσαν οι εταιρείες Diamondback Energy και Endeavor Energy Resources, σε μια συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal η Endeavor, η οποία ιδρύθηκε από την Autry Stephens, υπήρξε επί μακρόν μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στη λεκάνη Permian, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή περιοχή των ΗΠΑ που εκτείνεται μεταξύ του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού.

Κλείνοντας τη συμφωνία με την Endeavor η Diamondback απέκρουσε τον ανταγωνισμό από άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ConocoPhillips, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η αποτίμηση της Endeavor ανέρχεται σε περίπου 26 δισ. δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Diamondback υπολογίζεται σε περίπου 27 δισ. δολάρια. Το πλειοψηφικό πακέτο της νέας εταιρείας θα ελέγχουν οι μέτοχοι της Diamondback.

Το who is who των Diamondback και Endeavor

Όπως υπενθυμίζει η Wall Street Journal, η συμφωνία έρχεται μετά από αντίστοιχες κινήσεις από τις Exxon Mobil και Chevron. Το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο θεωρείται σημάδι της ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας. Ο όγκος των συμφωνιών στις ΗΠΑ είναι αυξημένος κατά 78% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Dealogic.

Η Diamondback εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2012 και υπήρξε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου, με την παραγωγή αργού να αυξάνεται περίπου 50 φορές την τελευταία δεκαετία και να φτάνει τα 260.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Η σύμπραξη με την Endeavor παρέχει στη συνδυασμένη εταιρεία την πρώτη θέση στην περιοχή Permian, προικίζοντάς την με σχεδόν τόση έκταση στη λεκάνη όσο η αντίπαλος ConocoPhillips, και παραγωγή αργού που πιθανώς ξεπερνά τα 400.000 βαρέλια ημερησίως. Η Endeavor διερευνούσε το ενδεχόμενο της απορρόφησής της εδώ και χρόνια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των Shell, Exxon και Pioneer Natural Resources κατά καιρούς, όπως δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ενώ πολλές αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού αερίου έχουν δει την παραγωγικότητα των πετρελαιοπηγών τους να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, η Endevor διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαϊκών εκτάσεων υψηλής ποιότητας από οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία του Permian, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Flow Partners.

Είναι επίσης ένας από τους πιο δραστήριους παραγωγούς στην περιοχή. Η εταιρεία ήταν μεταξύ των ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης που συνέχισαν τις γεωτρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και βοήθησαν την παραγωγή αργού στις ΗΠΑ να ανακάμψει γρήγορα μετά από μια ανάπαυλα.

Κύμα εξαγορών

Μετά τη συμφωνία της Exxon για την εξαγορά της Pioneer, ύψους σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το περασμένο φθινόπωρο, η Chevron ανακοίνωσε τον ίδιο μήνα μια συμφωνία ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Hess. Η Occidental Petroleum στα τέλη του περασμένου έτους αποκάλυψε μια συμφωνία ύψους 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της CrownRock στο Δυτικό Τέξας. Τον περασμένο μήνα, η ενεργειακή εταιρεία APA συμφώνησε να αγοράσει τη μικρότερη ομοειδή εταιρεία Callon Petroleum σε μια συμφωνία αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ευρύτερα στον τομέα της ενέργειας, η Southwestern Energy και η Chesapeake Energy συμφώνησαν σε συγχώνευση τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024