Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μολδαβία: Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ΕΕ για τις κυρώσεις εις βάρος φιλορώσων

Μολδαβία: Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ΕΕ για τις κυρώσεις εις βάρος φιλορώσων

Η Μολδαβία, δια στόματος του πρωθυπουργού της, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους και μια ομάδα βετεράνων που προσπαθούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας ευχαρίστησε την Πέμπτη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους και μια ομάδα βετεράνων που, όπως είπε, συνδέονται με τις ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας μέσω «υβριδικού πολέμου».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες τα τιμωρητικά μέτρα, τα οποία στρέφονται κατά «έξι φυσικών προσώπων και μιας οντότητας που ευθύνονται για ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση, υπονόμευση ή απειλή της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας». Η πρώην σοβιετική Μολδαβία, που βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, μέλους της ΕΕ, ταλανίζεται από τη διετή εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν είναι ένα μήνυμα ότι έχουμε την αμέριστη υποστήριξη της ΕΕ στον αγώνα κατά του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας

Θραύσματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν προσγειωθεί στο εσωτερικό της χώρας και η πρόεδρος Μάγια Σάντου έχει ξεχωρίσει τη Μόσχα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Μολδαβίας. Ίσως όχι άδικα. «Οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν είναι ένα μήνυμα ότι έχουμε την αμέριστη υποστήριξη της ΕΕ στον αγώνα κατά του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας και των προσπαθειών της να υπονομεύσει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ντορίν Ρετσεάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας έχει μια ειλικρινή στάση απέναντι στην τεράστια διαφθορά που ταλανίζει την φτωχή χώρα της.

Ο μεγαλοαπατεώνας ολιγάρχης που ζει ελεύθερος στο Ισραήλ

Οι κυρώσεις της ΕΕ είχαν ως στόχο πέντε πολίτες της Μολδαβίας και έναν Ρώσο υπήκοο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δύο στελέχη των μέσων ενημέρωσης, η Αρίνα Κορσίκοβα, η οποία έχει δεσμούς με το απαγορευμένο κόμμα του φυγάδα φιλορώσου επιχειρηματία Ιλάν Σορ, και ο Ντουμίτρου Τσιτοροάγκα. Περιλαμβάνουν επίσης δύο αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στον επικεφαλής της ανήσυχης νότιας περιοχής της Μολδαβίας, της Γκαγκαουζίας, όπου δραστηριοποιείται ο Σορ από την εξορία του στο Ισραήλ.

Τα τιμωρητικά μέτρα επεκτάθηκαν και σε μια ομάδα Μολδαβών βετεράνων, γνωστή ως Scutul Poporului, ή Ασπίδα του Λαού, η οποία βοήθησε στην οργάνωση των διαδηλώσεων του 2022 κατά της Σάντου, με την υποστήριξη του Σορ από την εξορία. Ο Σορ καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση ερήμην πέρυσι για τον ρόλο του στην «κλοπή του αιώνα» του 2014, κατά την οποία 1 δισεκατομμύριο δολάρια εξαφανίστηκαν από το τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας απαγόρευσε αργότερα ένα κόμμα που φέρει το όνομά του. Επίσης, κυρώσεις επιβλήθηκαν στον Ντμίτρι Μιλβούτιν, ανώτερο αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB.

Η ανακοίνωση της ΕΕ ανέφερε ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, δήλωσε ότι η Μολδαβία είναι «μία από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» και ότι τα μέτρα δείχνουν «την αμέριστη υποστήριξη της ΕΕ».

O πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντορίν Ρετσεάν, μιας χώρας που ταλανίζεται κάτω από τις συνεχείς προσπάθειες ολιγαρχών και του Πούτιν να την ελέγξουν.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024