Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων το νομοσχέδιο - Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων το νομοσχέδιο – Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Στις 8 Μαρτίου η ψηφοφορία

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή (στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων) το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, με τους φοιτητές να βρίσκονται εδώ και 7 εβδομάδες στους δρόμους, συνεχίζοντας τις καταλήψεις σε δεκάδες ανώτατες σχολές και προειδοποιώντας ότι «προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση».

Την ώρα που οι φωνές και εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας κατά του νομοσχεδίου πληθαίνουν, η κυβέρνηση, καταθέτει σήμερα, μέσω του υπουργού Παιδείας το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή. Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη 08 Μαρτίου, αργότερα από ότι υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση. Την ημέρα εκείνη προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ατμόσφαιρα ήδη να μυρίζει μπαρούτι.

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, έχει ήδη απορριφθεί. Η πλειοψηφία μίλησε! Απαιτούμε να αποσυρθεί!», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να ξεκινήσει την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Εισηγητής της νέας Δημοκρατίας θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας, Λευτέρης Κτιστάκης. Οπως αναφέρεται το κείμενο του νομοσχεδίου έχει υποστεί αλλαγές μετά την δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση και έχει περισσότερα από 205 άρθρα.

Πληθαίνουν οι φωνές κατά του νομοσχεδίου

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές κατά του νομοσχεδίου. Η ΠΟΣΔΕΠ, η ΠΟΣΕΕΔΙΠ η ΟΣΥΕΕΠ και πλήθος πανεπιστημιακών φορέων έχουν ήδη εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου. Ενστάσεις έχουν εκφραστεί από Πανεπιστημιακά ιδρύματα, και  1.356 πανεπιστημιακοί προειδοποιούν για την αντισυνταγματικότητα του ν/σ. Απόσυρση του ν/σ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ ζητούν (και) τα Τμήματα Τεχνών στα πανεπιστήμια, ενώ την αντίθεσή τους εκφράζουν 10 Σύλλογοι ΔΕΠ .

Οι δέκα Σύλλογοι Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) καλούν την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου (13.00) σε συνέντευξη Τύπου.

Τονίζουν ότι λένε ένα βροντερό «Όχι στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Είμαστε ενάντια στην παραβίαση του Συντάγματος και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Καταγγέλλουμε την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση του Πανεπιστημίου και το αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τους προηγούμενους νόμους και θα ενταθεί με το τωρινό νομοσχέδιο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Διεκδικούμε ένα πραγματικά Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο».

Κλιμακώνουν οι φοιτητές

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, έχει ήδη απορριφθεί. Η πλειοψηφία μίλησε! Απαιτούμε να αποσυρθεί!», τονίζεται σε ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων που σημειώνουν ότι κλιμακώνουν τον αγώνα.

«Η κυβέρνηση τόλμησε να καταθέσει το νομοσχέδιο! Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Θα πλημμυρίσουμε όλη τη χώρα στις μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις στις 28 Φλεβάρη, θα βουλιάξουμε την Αθήνα με νέα πανελλαδική κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου».

Επισημαίνουν δε ότι «ήδη έχουμε πετύχει μία μεγάλη νίκη! Ο πρωθυπουργός δήλωνε πως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο, όμως τελειώνει ο Φλεβάρης και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Αυτό δεν μπορεί να ανεχτεί και έχει επιστρατεύσει εισαγγελείς και ΜΑΤ για να καταστείλουν τον αγώνα μας, τους αγώνες όλης της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε την καταστολή της κυβέρνησης που βρίσκει τείχος μπροστά στο σθένος των φοιτητών και φοιτητριών και των αγωνιστικών αποφάσεων των Φοιτητικών Συλλόγων».

Μεταξύ άλλων προγραμματίζουν:

  • «Πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και πανελλαδικό συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων. Καμία εκπαιδευτική λειτουργία των ιδρυμάτων, να παραλύσουν τα Πανεπιστήμια και να βρεθούν φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό όλοι μαζί στους δρόμους!
  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 29 Φλεβάρη, στις 12.00 στα Προπύλαια και συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων.
  • Συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων στο σημείο του εγκλήματος στα Τέμπη στις 24 Φλεβάρη! Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!».

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024