Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Παυσίπονο» στη στεγαστική κρίση το νέο «ταβάνι» για την Golden Visa

«Παυσίπονο» στη στεγαστική κρίση το νέο «ταβάνι» για την Golden Visa

Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2018 ενώ περίπου το 7% των πωλήσεων ακινήτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με τη Golden Visa

Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες εναπομείνασες χώρες στην Ευρώπη που προσφέρει τις λεγόμενες χρυσές βίζες.

Τα αμφιλεγόμενα προγράμματα «διαμονή με επένδυση» επιτρέπουν σε πλούσιους ξένους να «αγοράζουν» το δικαίωμα μακροπρόθεσμης διαμονής σε μια χώρα.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και τον πληθωρισμό έχουν οδηγήσει πολλά κράτη της ΕΕ να καταργήσουν τις χρυσές θεωρήσεις τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το Euronews.

Η Ελλάδα ξεκίνησε το πρόγραμμά της το 2013 κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας.

Οι βίζες είχαν σκοπό να φέρουν χρήματα στη χώρα κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της στεγαστικής αγοράς.

Αρχικά, μια επένδυση σε ακίνητη περιουσία 250.000 ευρώ και άνω θα μπορούσε να σας εξασφαλίσει μια πενταετή άδεια διαμονής στην Ελλάδα , η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε υπηκοότητα μετά από επτά χρόνια.

Η βίζα επιτρέπει στους υπηκόους τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα ορισμένης αξίας να γίνουν προσωρινοί κάτοικοι

Ωστόσο, πέρυσι, οι ανησυχίες για τις διογκωμένες τιμές των κατοικιών οδήγησαν την κυβέρνηση να αυξήσει το όριο στα 500.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Θεσσαλονίκης.

Τώρα, αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στις 800.000 ευρώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί η Ελλάδα αυξάνει το επενδυτικό όριο της Golden Visa;

Αν και η χρυσή βίζα της Ελλάδας μπορεί επίσης να αποκτηθεί μέσω επένδυσης 400.000 ευρώ σε κρατικά ή ιδιωτικά ομόλογα και μετοχές, η αγορά ακινήτου είναι η πιο δημοφιλής οδός για διαμονή μέσω επένδυσης.

Το νέο ανώτατο όριο επένδυσης για ακίνητα θα ισχύει σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ελλείψεις κατοικιών και πιέσεις στις τιμές των ενοικίων, δήλωσε ο Μητσοτάκης στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2018, παραδέχτηκε, και περίπου το 7% των πωλήσεων ακινήτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με τη χρυσή βίζα.

«Οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης έχουν φτάσει στο σημείο που οι μόνιμοι κάτοικοι με τις τρέχουσες οικονομικές τους συνθήκες δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες», λέει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Διευθύνων Σύμβουλος του πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

«Συγκεκριμένα, από το 2017 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καταγράφηκε αύξηση 71% στις τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών στην Αττική, παρασύροντας ταυτόχρονα τις τιμές πώλησης παλαιών ακινήτων».

Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2018

Σε μέρη της χώρας όπου η στέγαση δεν δέχεται πιέσεις, το όριο μπορεί να παραμείνει στις 250.000 ευρώ, πρόσθεσε ο Μητσοτάκης.

Στόχος του υψηλότερου ορίου είναι να φέρει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των χρυσών βίζας που εκδίδονται.

Golden Visas ή AirBnB;

Εκτός από την αύξηση των τιμών των ενοικίων και των ακινήτων, η κατοικία ανά επενδυτικό σχήμα έχει κατηγορηθεί ότι καταπονεί τους τοπικούς πόρους, όπως η ιατρική περίθαλψη – ειδικά σε μέρη όπου τα ακίνητα ενοικιάζονται ως ενοικιάσεις διακοπών μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb.

Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων Golden Visa που σχεδιάζουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους στην Ελλάδα θα μπορούσαν επίσης να αναγκαστούν να μισθώσουν μακροπρόθεσμα στο μέλλον.

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρικτές θέλουν η κυβέρνηση να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να αφαιρέσει την ακίνητη περιουσία από τις επενδυτικές επιλογές χρυσής βίζας .

Ωστόσο, το πρόγραμμα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος – 4,3 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023.

οι ανησυχίες για τις διογκωμένες τιμές των κατοικιών οδήγησαν την κυβέρνηση να αυξήσει το όριο στα 500.000 ευρώ

Η ορθή χρήση του προγράμματος

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ το 2022. Ο Μπάκας περιγράφει τις αυξήσεις των επενδύσεων στη χρυσή βίζα ως «μονόδρομο», ειδικά σε περιοχές υψηλής ζήτησης.

Αντίθετα, θα ήθελε να δει το πρόγραμμα να χρησιμοποιείται ως «εργαλείο ανάπτυξης στις περιοχές της Ελλάδας που χρειάζονται επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

«Για παράδειγμα, στη Θεσσαλία, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από την πλημμύρα [του 2023], το επενδυτικό όριο πρέπει να τεθεί στις 200.000 ευρώ για τον επόμενο χρόνο», λέει, «και για να αποφευχθεί πρόβλημα με το στεγαστικό απόθεμα, θα πρέπει να ισχύει μόνο για νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών».

Ομοίως, το όριο θα μπορούσε να μειωθεί για όσους επενδύουν σε μικρά χωριά με στόχο την τουριστική ανάπτυξη ή τη δημιουργία φοιτητικής ή οικονομικής στέγης.

«Το επενδυτικό πρόγραμμα Golden Visa δεν είναι κακό πρόγραμμα, απλώς δεν το λειτουργούμε σωστά», λέει ο Μπάκας.

Sports in

Ξανά και ξανά: Η Marca «έντυσε» πάλι τον Μεντιλίμπαρ δαφνοστεφανωμένο έφηβο (pic)

Όπως με τη Φενέρ. Έτσι και με τη Βίλα. Η Marca επέλεξε τον ίδιο τρόπο για να συγχαρεί Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024