Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απογειώθηκε το «Ελ. Βενιζέλος» με 7 εκατ. διεθνείς αφίξεις το 2023

Απογειώθηκε το «Ελ. Βενιζέλος» με 7 εκατ. διεθνείς αφίξεις το 2023

Από ποιες χώρες προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών και τι αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας ικανοποίησης επισκεπτών της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών

Η Αθήνα κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βάσει της επιβατικής κίνησης το 2023, σε σχέση με το 2019, εμφανίζοντας αναπτυξιακή πορεία, τη στιγμή που ο κλάδος των ευρωπαϊκών αεροδρομίων βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάκαμψης.

Μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» καταγράφηκαν περισσότερες από 7 εκατ. διεθνείς αφίξεις κατοίκων εξωτερικού, έναντι 6,4 εκατ. το 2019 (+10%), το οποίο ήταν και το προηγούμενο έτος αναφοράς.

Η ικανοποίηση των τουριστών έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια από τη χαμηλότερη βαθμολογία 7,7 το 2017 σε 8,4 το 2022 και το 2023

Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών προήλθε από τις παραδοσιακές αγορές (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι σταθερά θετική πορεία παρουσίασαν και αγορές όπως οι Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τουρκία και Ρουμανία, οι οποίες προπανδημικά θεωρούνταν μη κύριες – παραδοσιακές.

Παράλληλα, υπερπόντιες αγορές, όπως η Αυστραλία και η Κίνα, κλειστές το 2022 λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ανέκαμψαν με ταχείς ρυθμούς.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, παρατηρήθηκε αυξημένη επισκεψιμότητα και κατά τους μήνες εκτός αιχμής.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την «Ετήσια  Ερευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών» που έκανε η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την GBR Consulting.

Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών προήλθε από τις παραδοσιακές αγορές: ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία

Αύξηση κίνησης

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τη συνολική εμπειρία των τουριστών.

Αντίθετα, η ικανοποίηση των τουριστών έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια από τη χαμηλότερη βαθμολογία 7,7 το 2017 σε 8,4 το 2022 και το 2023.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας με κύριο αξιοθέατο την Ακρόπολη – με επίπεδα ρεκόρ επισκεπτών το 2023 – και ο πολιτισμός της την καθιστούν έναν προορισμό που όλοι «πρέπει» να επισκεφθούν.

Η Αθήνα τα έχει όλα και έχει γίνει μια ελκυστική πόλη για κάθε τύπο ταξιδιώτη: αρχαιόφιλους, φιλότεχνους, νυχτόβιους, καλοφαγάδες, θαλασσινούς, επαγγελματίες, αλλά και όσους επιθυμούν απλώς να την επισκεφθούν.

Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι εμπορικές εγκαταστάσεις συγκεντρώνουν πλέον υψηλή βαθμολογία, ενώ η εμπειρία εμπλουτίζεται περαιτέρω με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως διάφορες μορφές οργανωμένων περιηγήσεων στα αξιοθέατα, τη νυχτερινή ζωή, επισκέψεις σε μουσεία, σε διάφορες γειτονιές, στις παραλίες, αλλά και στα νησιά της Αθήνας, τα οποία έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την αναγνώριση και την επισκεψιμότητα.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024