Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Εργατικό ατύχημα χαρακτηρίζει το Πρωτοδικείο το μπούλινγκ σε ΑμεΑ που οδήγησε στον θάνατό της

Θεσσαλονίκη: Εργατικό ατύχημα χαρακτηρίζει το Πρωτοδικείο το μπούλινγκ σε ΑμεΑ που οδήγησε στον θάνατό της

Έχοντας αναπηρία 67% λόγω ψυχικών διαταραχών, η γυναίκα είχε προσληφθεί σε δημοτική επιχείρηση στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος ΔΥΠΑ

Με μια απόφαση-σταθμό, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τον θάνατο 41χρονης ΑμεΑ «εργατικό ατύχημα» καθώς η άτυχη γυναίκα υπέστη εργασιακό εκφοβισμό που οδήγησε στη νευρική της κατάπτωση.

Λόγω της πίεσης και του στρες στη δουλειά, η 41χρονη άρχισε να καταναλώνει αλκοόλ και χάπια που οδήγησαν σε μοιραίο ισχαιμικό επεισόδιο

«Οι συνθήκες εργασίας της εκλιπούσας ήταν εκτάκτως δυσχερείς και ασυνήθιστες, διάγοντας μία μακρόχρονη και σφοδρή αντιδικία με την κοινωφελή δημοτική επιχείρηση και παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, που προκάλεσε την ψυχολογική και νευρική κατάπτωσή της, με αποτέλεσμα, μη έχοντας την ικανότητα να αποφασίσει λογικά, να δημιουργηθούν σε αυτήν τάσεις αυτοκαταστροφής και να προβεί σε κατανάλωση ουσιών που οδήγησαν στον θάνατό της» αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, η 41χρονη είχε προσληφθεί σε δημοτική επιχείρηση του Ωραιοκάστρου ως άτομο με ειδικές ανάγκες, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔ (τώρα ΔΥΠΑ).

Λόγω όμως της πίεσης και του στρες στον χώρο εργασίας, η 41χρονη άρχισε να καταναλώνει αλκοόλ και χάπια, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της ύστερα από ισχαιμικό επεισόδιο.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε τον θάνατο «εργατικό ατύχημα», ενώ επιδίκασε αποζημίωση για ψυχική οδύνη στους άμεσους συγγενείς.

Όπως περιγράφεται στην απόφαση που επικαλείται η ίδια πηγή, η 41χρονη προσλήφθηκε έχοντας αναπηρία ποσοστού 67% λόγω ψυχικών διαταραχών, αλλά αντιμετώπισε ένα απολύτως εχθρικό εργασιακό περιβάλλον. Με διάφορες προφάσεις η δημοτική επιχείρηση κατήγγειλε δύο φορές τη σύμβαση και παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν την εργαζόμενη, η δημοτική επιχείρηση εξακολουθούσε να την απομακρύνει ή να την απομονώνει.

«Η κατάστασή της επιδεινώθηκε λόγω του εργασιακού μπούλινγκ και αυτό δέχτηκε το δικαστήριο. Κακομεταχειρίστηκαν ένα άτομο που αντιμετώπιζε πρόβλημα ψυχικής υγείας, το δικαστήριο δεν δέχτηκε ότι ήταν αυτοκτονία, αυτό επιχειρήθηκε από την πλευρά των αντιδίκων», σχολίασε ο δικηγόρος της οικογένειας της 41χρονης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος.

Δεν της ανέθεταν καμία εργασία

Η κατάστασή της διαρκώς επιδεινωνόταν καθώς το περιβάλλον ήταν εχθρικό, ενώ δεν της ανέθεταν καμία εργασία. Αυτό το γεγονός οδήγησε το δικαστήριο στο να χαρακτηρίσει τον θάνατο της 41χρονης ως «εργατικό ατύχημα».

«Το ένδικο ατύχημα, ανεξάρτητα από το ότι οφειλόταν σε εκούσια πράξη της, αποτελεί εργατικό ατύχημα», ξεκαθαρίζει το Μονομελές Πρωτοδικείο.

«Το δικαστήριο δέχεται ότι υπάρχει εργατικό ατύχημα, ότι η κακομεταχείριση του εργαζόμενου είναι σε αιτιώδη συνάφεια με τον θάνατο της εργαζόμενης», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Το δικαστήριο σε πολλά σημεία της απόφασής του επιρρίπτει ευθύνες στους υπευθύνους της δημοτικής επιχείρησης για το περιβάλλον που διαμορφώθηκε και στάθηκε αιτία, όπως αναφέρεται, να χάσει τελικά της ζωή της η γυναίκα.

«Τούτο οφείλεται στη μεγάλη ψυχική πίεση, την οποία αισθάνθηκε, αρχικά από την απουσία υπόδειξης συγκεκριμένου αντικειμένου εργασίας και στη συνέχεια από την επανειλημμένη δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, υπό κατάσταση έντονου φόβου, αγωνίας, συνειδησιακού διλήμματος και αδιεξόδου», αναφέρεται στην απόφαση.

Sports in

«Μηχανή» των γκολ ο Ολυμπιακός: Οι τρεις διψήφιοι, το double-double και η πολυφωνία

Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει τα 101 γκολ την τρέχουσα χρονιά – Ποιο είναι το πρώτο «κανόνι», ποιοι οι διψήφιοι, πόσοι έχουν σκοράρει συνολικά φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024