Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ειρωνείες Πούτιν και Σοϊγκού για το «πλήρες φιάσκο» που «υπέστη το ΝΑΤΟ»

Ουκρανία: Ειρωνείες Πούτιν και Σοϊγκού για το «πλήρες φιάσκο» που «υπέστη το ΝΑΤΟ»

Η αντεπίθεση «προετοιμάστηκε σε αρχηγείο εκτός Ουκρανίας» και από επιτελικά στελέχη της Πολωνίας και χωρών της Βαλτικής, ενώ υποστηρίχθηκε από 260 δορυφόρους του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Σεργκέι Σοϊγκού.

Σε θριαμβευτικούς τόνους και με ειρωνείες έναντι της πολεμικής τακτικής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν άκουσε στο γραφείο του στο Κρεμλίνο την αναφορά του υπουργού Αμυνας της χώρας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος του εξέθεσε επί χάρτου την κατάσταση στην Αβντίιβκα, έξω από το Ντονέτσκ, που πέρασε πρόσφατα υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ και οι δύο απέρριψαν ως ανυπόστατες τις δυτικές κατηγορίες για ρωσικό σχέδιο εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο Διάστημα (στη φωτογραφία αρχείου του Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via Reuters, επάνω, Πούτιν, αριστερά, και Σοϊγκού).

Απαντώντας στους πρόσφατους ισχυρισμούς αξιωματούχων των ΗΠΑ, και για τον «θόρυβο, που σηκώθηκε», όπως τον χαρακτήρισαν, ότι η Ρωσία σχεδιάζει ή εγκαθιστά πυρηνικά όπλα στο Διάστημα, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία ήταν πάντα κατηγορηματικά αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε τροχιά και πρόσθεσε ότι «αντίθετα, καλούμε όχι μόνο να τηρηθούν όλες οι συμφωνίες που ισχύουν σε αυτόν τον τομέα, αλλά και προτείνουμε να ενισχυθεί επανειλημμένα αυτή η κοινή εργασία».

«Υπάρχουν πραγματικά όπλα που θα έπρεπε να φοβούνται, στα οποία θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους»

Κατά τον ρώσο πρόεδρο «η Ρωσία δεν αρνείται καμία διαπραγμάτευση, μεταξύ άλλων και για την Ουκρανία», ωστόσο «οι ΗΠΑ και ολόκληρη η Δύση, από τη μία πλευρά ζητούν τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας και από την άλλη δήθεν θέλουν να έχουν διάλογο με τη Μόσχα για τη στρατηγική σταθερότητα, πιστεύοντας ότι το ένα θέμα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο», όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο για τη ρωσική πλευρά.

Ο Σοϊγκού είπε ότι δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα, ούτε σχέδια της Ρωσίας να τα αναπτύξει στο Διάστημα και αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος «να τρομάζουν τους γερουσιαστές με ό,τι δεν υπάρχει, ενώ υπάρχουν πραγματικά όπλα που θα έπρεπε να φοβούνται, στα οποία θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους».

Και απαρίθμησε μια σειρά εξ αυτών, όπως τα συστήματα «Ποσειδών», «Μπουρεβέστνικ», «Αβανγκάρντ», «Περεσβέτ» και «Κινζάλ», που χρησιμοποιούν εξελιγμένη, κατά τις ρωσικές περιγραφές, πυραυλική, πυρηνική και λέιζερ τεχνογνωσία, την οποία δεν διαθέτει η Δύση. «Η Ρωσία κάνει στο Διάστημα μόνο ό,τι κάνουν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και το γνωρίζουν», σχολίασε ο ρώσος υπουργός.

Με «ελάχιστες απώλειες»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας συνεχάρη τον υπουργό του για την επιτυχή κατάληψη της Αβντιίβκα, η οποία του ανακοινώθηκε προ τριημέρου και ζήτησε να σημειωθεί περαιτέρω επιτυχία, με τον Σοϊγκού να υποστηρίζει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε «με ελάχιστες απώλειες», γι’ αυτό και «θα μπει στα στρατιωτικά εγχειρίδια», αν και η απόπειρα απόκρουσης των ουκρανικών δυνάμεων σε μια περιοχή που συνορεύει με το υπό ρωσικό έλεγχο Ντονέτσκ έχει ξεκινήσει πρακτικά από την άνοιξη του 2022.

Κατά τον Σοϊγκού «ο ουκρανικός στρατός, φεύγοντας από την πόλη, άφησε πολλούς τραυματίες, όπλα και ναρκοθετημένες περιοχές», και μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα, η κίνηση προς τα δυτικά συνεχίζεται και ήδη 72 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους έχουν περάσει υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το ρώσο υπουργό Αμυνας, η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, που εκτιμάται ότι ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο, «προετοιμάστηκε σε αρχηγείο εκτός Ουκρανίας» και από επιτελικά στελέχη της Πολωνίας και χωρών της Βαλτικής, υποστηρίχθηκε από 260 δορυφόρους του ΝΑΤΟ, ωστόσο «δεν κατόρθωσε παρά το μέγεθός της να φθάσει ούτε στην πρώτη ρωσική γραμμή άμυνας».

Μάλιστα, όπως υποστήριξε «το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης έδειξε ότι οι μέθοδοι και οι τεχνολογίες τους στις πολεμικές επιχειρήσεις δεν είναι τόσο μοναδικές, επιτυχημένες», «το ΝΑΤΟ υπέστη πλήρες φιάσκο», εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσφατο παράδειγμα επιτυχούς στρατιωτικής δράσης της Δύσης, απαριθμώντας τις χώρες Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία.

Ο ρώσος υπουργός είπε ότι εξουδετερώθηκε από «ένα οχυρωματικό έργο εννέα ετών», αλλά και αποτράπηκε η ανάκτηση της πρόσβασης στην Αζοφική Θάλασσα, όπως και η επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας, που σχεδιαζόταν να γίνει μέσω του στρατηγικού οικισμού Κρίνκι, μεταξύ Χερσώνας και Κριμαίας.

Υπό ρωσικό έλεγχο το Κρίνκι

Το Κρίνκι επίσης πέρασε υπό ρωσικό έλεγχο, όπως ανακοίνωσε ο Σοϊγκού, ο οποίος υποστήριξε ότι «όσο περισσότερο διαρκεί η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, τόσο πιο ισχυρός γίνεται ο ρωσικός στρατός», που χρησιμοποιεί σήμερα «εκατοντάδες μη επανδρωμένα και παράγει χιλιάδες», ένα σημείο, στο οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτος, ειδικά κατά την πρώτη χρονιά του πολέμου, αλλά και έως σήμερα καθώς δέχεται συχνά οδυνηρά χτυπήματα από τον στρατό του Κιέβου ακόμη και σε συνοριακές ρωσικές πόλεις, αλλά και στην ίδια τη Μόσχα έως πριν μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Αμυνας 540.000 ρώσοι πολίτες κατατάχθηκαν πέρυσι στον ρωσικό στρατό εθελοντικά ως συμβασιούχοι, ενώ τεράστιες ήταν οι απώλειες της ουκρανικής πλευράς κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής της, περί τις 166.000 σε νεκρούς και τραυματίες. Για άλλη μια φορά, ωστόσο, απέφυγε ν’ αναφερθεί στις ρωσικές απώλειες, οι οποίες κατά τις εκτιμήσεις επίσης μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε μάλιστα τους ουκρανούς στρατιωτικούς «να μην κλαίνε στην ασύρματη επικοινωνία, ζητώντας να τους απομακρύνουν, αλλά να παραδίδονται ως αιχμάλωτοι στον ρωσικό στρατό», ζητώντας από τον υπουργό Αμυνας να τηρούνται επισταμένως όλοι οι διεθνείς κανόνες για τους αιχμαλώτους, αλλά και απορώντας γιατί οι άνδρες του Κιέβου «πέφτουν και ξαναπέφτουν στην παγίδα μας», όπως χαρακτήρισε τον κλοιό της Αβντιίβκα.

Πηγή: sigmalive.com/ΚΥΠΕ

Sports in

Μετά το Youth League πήραν και το πρωτάθλημα τα «χρυσά» παιδιά του Ολυμπιακού (0-0)

Ο Ολυμπιακός Κ19 έμεινε στο 0-0 με την αντίστοιχη ομάδα του Παναιτωλικού και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για τη σεζόν 2023-24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024