Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αβντιίβκα: Μυστηριώδης θάνατος Ρώσου μπλόγκερ - Αποκάλυψε τις πραγματικές απώλειες

Αβντιίβκα: Μυστηριώδης θάνατος Ρώσου μπλόγκερ – Αποκάλυψε τις πραγματικές απώλειες

Ένας υπερεθνικιστής Ρώσος μπλόγκερ που διατηρούσε ένα δημοφιλές κανάλι στο Telegram βρέθηκε νεκρός μετά από μία ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Αντρέι Μορόζοφ, ένας Ρώσος στρατιώτης και στρατιωτικός μπλόγκερ, πέθανε λίγες ημέρες αφότου αποκάλυψε τις απώλειες των στρατευμάτων της Μόσχας στη σκληρή και πολύμηνη μάχη για την κατάληψη της Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μορόζοφ, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Murz, ήταν ένας υπερεθνικιστής σχολιαστής που διατηρούσε ένα δημοφιλές κανάλι στο Telegram. Πολέμησε στο πλευρό των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και συμμετείχε στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Όπως ανέφερε το ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Meduza επικαλούμενο έναν δικηγόρο ονόματι Μαξίμ Πασκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι μίλησε με τον Μορόζοφ το βράδυ της Τρίτης, ο τελευταίος αυτοκτόνησε.

Ανάρτηση που προκάλεσε κατακραυγή στη Ρωσία

Ο Ρώσος μπλόγκερ φέρεται να αυτοκτόνησε μετά την κατακραυγή για μια ανάρτηση στην οποία ισχυριζόταν ότι ο ρωσικός στρατός έχασε 16.000 στρατιώτες και 300 τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια της πολύμηνης κατάληψης της Αβντιίβκα.

Στα τελευταία μηνύματά του προς τους περίπου 120.000 ακολούθους του στο Telegram ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει

Η ανάρτηση προκάλεσε έντονες επικρίσεις από ανώτερους Ρώσους προπαγανδιστές, οι οποίοι κατηγόρησαν τον μπλόγκερ ότι «συκοφαντεί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας».

Στα τελευταία μηνύματά του προς τους περίπου 120.000 ακολούθους του στο Telegram, το πρωί της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει και ανέφερε ότι πιέστηκε από τους ανωτέρους του να διαγράψει την ανάρτηση που ανέφερε λεπτομερώς τον αριθμό των απωλειών στην Αβντιίβκα. Αρκετοί άνθρωποι του περιβάλλοντος του Μορόζοφ επιβεβαίωσαν τον θάνατό του, με ορισμένους να λένε ότι πυροβόλησε τον εαυτό του.

Ζήτησε από τους ακολούθους του «να μην είναι λυπημένοι» για τον θάνατό του και να ταφεί στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ» στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Επέκρινε συχνά τη ρωσική ηγεσία για ελλείψεις σε όπλα

Η Bell, ένα ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ανέφερε ότι ο Μορόζοφ έγραψε για τις ζώνες μάχης στις εν μέρει κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ της Ουκρανίας, καθώς και για τις προμήθειες και τον εξοπλισμό της Μόσχας.

Με αφορμή την ανταρσία της Wagner και του επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, το Κρεμλίνο κατέστειλε πέρυσι σε μεγάλο βαθμό τις φωνές όπως του Μορόζοφ, ο οποίος κάποτε ανήκε σε μια ηχηρή ομάδα υπερεθνικιστικών που επέκρινε τη Μόσχα για τις ελλείψεις σε όπλα και κατηγόρησε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία ότι αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών μεταξύ των δυνάμεών της.

Όπως αναφέρει το Newsweek, υπήρξαν πολυάριθμες περιπτώσεις επιφανών Ρώσων που πέθαναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες από τότε που ο Πούτιν εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η Μόσχα υπέστη «ελάχιστες απώλειες» στη μάχη για την Αβντιίβκα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Μεγάλες απώλειες και για τους Ουκρανούς και για τους Ρώσους

Η Ουκρανία όπως σημειώνει ο Guardian, ανέφερε ότι περισσότεροι από 17.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πεντάμηνη μάχη για την Αβντιίβκα, αριθμός που ταιριάζει με τις εκτιμήσεις του Μορόζοφ. Και η Ουκρανία υπέστη σοβαρές απώλειες κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης της πόλης.

Επικαλούμενοι δυτικούς αξιωματούχους, οι New York Times ανέφεραν την Τρίτη ότι εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες ενδέχεται να έχουν αιχμαλωτιστεί από ρωσικές μονάδες κατά την υποχώρηση της Ουκρανίας από την πόλη.

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024