Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Τουλάχιστον 1000 στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κατά την πτώση της Αβντίεβκα

Ουκρανία: Τουλάχιστον 1000 στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κατά την πτώση της Αβντίεβκα

Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τον ρωσικό στρατό, ανάμεσά τους δεκάδες τραυματίες. Στη χαώδη, άτακτη υποχώρηση οφείλονται πολλοί θάνατοι και συλλήψεις στρατιωτών.

Όταν ο ρωσικός στρατός προέλασε στην Αβντιίβκα πριν σημειώσει σημαντική νίκη επί της Ουκρανίας, τα στρατεύματα της τελευταίας έσπευσαν να υποχωρήσουν. Μέσα στο χάος, εικάζεται ότι περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τον ρωσικό στρατό ή είχαν χαρακτηριστεί ως «αγνοούμενοι», σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η ήττα της Ουκρανίας ήρθε εν μέσω της καθυστέρησης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών να χρηματοδοτήσει τον στρατό με στρατιωτική βοήθεια και των σημαντικών ελλείψεων σε πυροβολικό (σ.σ. Για να κρατήσει τους Ρώσους σε απόσταση) και το απαραίτητο οπλοστάσιο για να κρατήσει «δεμένες» στις γραμμές του μετώπου. Με ένα ήδη μειωμένο ηθικό, η αιχμαλωσία των Ουκρανών στρατιωτών σήμανε ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο για την Ουκρανία.

Οι γραμμές ενός μετώπου μπορεί να καταρρεύσουν πολύ σύντομα, καθώς μιλάμε για ψυχικά και σωματικά εξαντλημένους στρατιώτες που δεν τους έχουν αλλάξει, εδώ και πολλούς μήνες

Παρ’ όλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θεώρησαν την απώλεια ως σοβαρή αποτροπή και δήλωσαν ότι δεν προμηνύονται μελλοντικές μάχες σε διάφορες πόλεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές γραμμές θα ήταν καλά διατηρημένες στο πεδίο της μάχης και η Μόσχα δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει άλλη μια σοβαρά ενεργή μάχη τόσο σύντομα μετά την Αβντιίβκα.

Κατεστραμμένο κτίριο στην πόλη Αβντιίβκα.

Οι Ουκρανοί έχασαν τον αρχιστράτηγό τους, 1.000 συστρατιώτες τους και το ηθικό τους

Η κύρια ανησυχία που έδειξαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν η περαιτέρω εξασθένιση του ηθικού των Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι είδαν απώλειες όχι μόνο στην Αβντιίβκα, αλλά και στην ίδια την αντεπίθεση και εν μέσω της απομάκρυνσης του ανώτατου διοικητή τους. Έτσι, με τη συνεχή απώλεια ανθρώπινου δυναμικού, μεταξύ τραυματιών, νεκρών και αιχμαλώτων και την αδυναμία στρατολόγησης ή διατήρησης στρατιωτών, η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις που μπορεί να καθορίσουν την πορεία του πολέμου.

Ενώ ο στρατός κινείται για την πρόσληψη πάνω από 500.000 επιπλέον στρατιωτών, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσχερή θέση της κοινοβουλευτικής απόρριψης και την πρόσληψη νέου προσωπικού ελλείψει έμπειρων και εξειδικευμένων, γεγονός που περιπλέκει τη διαδικασία.

Στο σύγχρονο πόλεμο οι γραμμές ενός μετώπου μπορεί να καταρρεύσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς μιλάμε για ψυχικά και σωματικά εξαντλημένους στρατιώτες της πρώτης γραμμής που δεν τους έχουν αλλάξει έφεδροι, εδώ και πολλούς μήνες.

Ρώσος στρατιώτης ποζάρει μπροστά από αμερικάνικο τεθωρακισμένο Μπράντλεϊ.

Η Ουκρανία κάνει πως δεν συνέβη τίποτα

Ο ουκρανικός στρατός υποβάθμισε τη σοβαρότητα του θέματος και τον πραγματικό αριθμό των στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία, σύμφωνα με τους NYT. Ο διοικητής των μαχών της Ουκρανίας στην περιοχή, στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, δήλωσε στο Telegram ότι η αποχώρηση της Ουκρανίας από την Αβντιίβκα εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά «στο τελικό στάδιο της επιχείρησης, υπό την πίεση των ανώτερων δυνάμεων του εχθρού, κάποιοι Ουκρανοί στρατιώτες έπεσαν σε αιχμαλωσία». Ο απολογισμός δεν αποκαλύφθηκε.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ταρνάβσκι, Ντμίτρο Λυκόβιε, διέψευσε επιπρόσθετα δημοσιεύματα που υποστήριζαν την αιχμαλωσία εκατοντάδων Ουκρανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της μάχης της Αβντίεβκα. Αντίθετα, γνωστοποίησε ότι μερικά μέλη της υπηρεσίας είχαν αιχμαλωτιστεί, ενώ άλλοι στρατιώτες ήταν απλώς «αγνοούμενοι».

Ένας άλλος Ουκρανός ανώτερος αξιωματούχος διακήρυξε ότι μόνο έξι στρατιώτες από την τρίτη ξεχωριστή ταξιαρχία εφόδου συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις εν μέσω αποσύνδεσης από τον στρατό και απουσίας πυροβολικού για την άμυνα.

H άτακτη υποχώρηση ευθύνεται για τις απώλειες

Δυτικοί αξιωματούχοι και Ουκρανοί στρατιώτες επέλεξαν να κατηγορήσουν την αταξία που εκτυλίχθηκε, για τις συλλήψεις αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια της υποχώρησης και την κατάσταση πλήρους κατάρρευσης της άμυνας. Κάτι που επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να κυριαρχήσει και να παγιδεύσει τους Ουκρανούς στρατιώτες. Ανώνυμες πηγές δήλωσαν ότι η υποχώρηση δεν είχε ακριβή και απαραίτητο σχεδιασμό, γι’ αυτό και συνέβησαν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά την υποχώρηση. Οι στρατιώτες δήλωσαν στους ΝΥΤ ότι ο στρατός ήταν απροετοίμαστος και σοκαρισμένος από την ταχύτητα της επιστροφής που έκανε ο ρωσικός στρατός.

Ενώ η Τρίτη ταξιαρχία εφόδου προσπάθησε να καλύψει τις δυνάμεις που υποχωρούσαν και να τους κερδίσει χρόνο να διαφύγουν, οι προσπάθειές τους δεν εξισορρόπησαν τη ρωσική ώθηση. Αλλά για να χρυσώσει το χάπι της Ουκρανίας, ένας ανώτερος μαχητής υποστήριξε ότι η Ρωσία υπέστη σημαντικές υλικές και ανθρώπινες απώλειες, καθώς προωθήθηκε με πλήρη δύναμη σε μια ενεργή μάχη και πολέμησε εκτεταμένα μέχρι που η Ουκρανία αναδιπλώθηκε και υποχώρησε.

Κατά τη διάρκεια της απόσυρσης, η οποία δεν ήταν αναπόφευκτη σύμφωνα με τους αμερικανούς στρατηγιστές, μια σειρά από παράγοντες αποτέλεσαν την απώλεια. Πρώτα απ’ όλα, η καθυστέρηση της αποχώρησης έδωσε πλεονέκτημα στις ρωσικές δυνάμεις. Δεύτερον, η ρωσική περικύκλωση της Αβντιίβκα άφηνε μόνο έναν δρόμο έξω από την πόλη για υποχώρηση. Ωστόσο, η ίδια η διαδρομή είχε δεχθεί επιθέσεις σε προηγούμενες μάχες, γεγονός που καθιστούσε δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο τον ελιγμό. Τρίτον, η αδυναμία σαφούς επικοινωνίας προκάλεσε σύγχυση και χάος και διευκόλυνε τόσο τις απώλειες όσο και την αιχμαλωσία άλλων στρατιωτών. Κατά την τελευταία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 2.400 Ουκρανοί στρατιώτες.

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024