Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λουκασένκο: Οι αναφορές στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο - Οι προετοιμασίες και η προειδοποίηση

Λουκασένκο: Οι αναφορές στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Οι προετοιμασίες και η προειδοποίηση

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τον κίνδυνο μίας γενικευμένης σύρραξης όσο εξελίσσονται ταυτόχρονα ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας παράλληλα με την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, να πυκνώνει ολοένα και περισσότερο, αυξάνεται και ο φόβος και η ανησυχία για το ξέσπασμα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο φόβος ότι θα επεκταθεί σε συνδυασμό με τις αναφορές για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σε μια εποχή που και άλλες συγκρούσεις αναζωπυρώνονται.

Μάλιστα σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, επανέφερε στο προσκήνιο αυτούς τους φόβους και σημείωσε ότι η χώρα του παγίωσε τα σχέδιά της να είναι «όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένη» για μία μελλοντική αντιπαράθεση.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση»

Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο

«Ο κόσμος έχει φτάσει και πάλι στο χείλος της αβύσσου», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτερους αξιωματούχους στην πρωτεύουσα της χώρας, Μινσκ. «Πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να εξουδετερώσουμε τους κινδύνους και τις απειλές», είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA. «Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

Λουκασένκο: «Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Η Λευκορωσία, στενός και σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας, αποτέλεσε εφαλτήριο για τις δυνάμεις της Μόσχας να ξεκινήσουν την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το Κρεμλίνο έχει μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη χώρα, η οποία έχει επίσης φιλοξενήσει μισθοφόρους της μισθοφορικής οργάνωσης, Wagner μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα Πριγκόζιν και την αποχώρησή τους από το ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο, η Λευκορωσία δεν είναι γνωστό αν έχει διαθέσει στρατεύματα στον αγώνα της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει ταχθεί υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, αν και ακολουθεί τακτικά τη γραμμή του Κρεμλίνου σε θέματα γεωπολιτικής και εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο το Μινσκ πραγματοποιεί κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Μόσχα και η εκπαίδευση από τους μισθοφόρους της Wagner έχει «αποδώσει αποτελέσματα».

Όπως αναφέρει το Newsweek, το ΝΑΤΟ διεξάγει επί του παρόντος τη μεγαλύτερη στρατιωτική του άσκηση στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1990, που ονομάστηκε Επιχείρηση Steadfast Defender, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες με περίπου 90.000 στρατιώτες να συμμετέχουν.

Αναφερόμενος στις ασκήσεις, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Μινσκ «κρατούν το δάχτυλό τους στη σκανδάλη», υποστηρίζοντας ότι περίπου 32.000 στρατιώτες από μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί «στην άμεση γειτονιά της Λευκορωσίας και της Ρωσίας».

«Θα ήθελα να χαρακτηρίσω την τρέχουσα φάση της πολιτισμικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης ως εξής: ‘Οι μάσκες έχουν πέσει εντελώς’», δήλωσε ακόμα ο Λουκασένκο.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», συνέχισε. Δύο νέες μεραρχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 βρίσκονται πλέον στην υπηρεσία του στρατού της χώρας, δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στα κινητά, πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος που θεωρούνται περίπου ισοδύναμα με τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. Ακόμα συμπλήρωσε πως άλλες δύο μεραρχίες είναι εξοπλισμένες με πυραυλικά συστήματα Iskander-M.

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024