Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ο Λουκασένκο εξασφάλισε ισόβια ασυλία με μία υπογραφή

Πώς ο Λουκασένκο εξασφάλισε ισόβια ασυλία με μία υπογραφή

Ο νόμος του Αλεξάντερ Λουκασένκο απαγορεύει στους εξόριστους ηγέτες της αντιπολίτευσης να θέσουν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο υπέγραψε ένα νέο νόμο που του παρέχει ισόβια ασυλία από ποινικές διώξεις που πιθανόν να ασκηθούν εναντίον του, ενώ εμποδίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που ζουν στην εξορία να θέσουν υποψηφιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Guardian, οι ρυθμίσεις του νέου νόμου που αφορούν την ισόβια ασυλία ισχύει για κάθε πρώην πρόεδρο και τα μέλη της οικογένειάς του. Στην πραγματικότητα, αφορά μόνο τον 69χρονο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή για σχεδόν 30 χρόνια.

«Μπλόκο» στις υποψηφιότητες των ηγετών της αντιπολίτευσης

Το νέο μέτρο φαίνεται ότι αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Λουκασένκο και στην εξάλειψη πιθανών αμφισβητιών στις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2025.

Ο νόμος αυστηροποιεί σημαντικά τις απαιτήσεις για τους υποψήφιους προέδρους και καθιστά αδύνατη την εκλογή ηγετών της αντιπολίτευσης που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν μόνο πολίτες της Λευκορωσίας που διαμένουν μόνιμα στη χώρα για τουλάχιστον 20 χρόνια και δεν είχαν ποτέ άδεια παραμονής σε άλλη χώρα.

Ο νόμος που υπέγραψε ο Λουκασένκο δίνει ασυλία στον νυν πρόεδρο

Πώς ο Λουκασένκο εξασφαλίζει ισόβια ασυλία

Σύμφωνα με το κείμενο του νέου νόμου, ο Λουκασένκο, εάν εγκαταλείψει την εξουσία, «δεν μπορεί να λογοδοτήσει για πράξεις που διαπράχθηκαν σε σχέση με την άσκηση των προεδρικών του εξουσιών.»

Ο νόμος αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της οικογένειάς του θα έχουν ισόβια κρατική προστασία, ιατρική περίθαλψη και ασφάλιση ζωής και υγείας. Μετά την παραίτησή του, ο πρόεδρος θα γίνει επίσης μόνιμο ισόβιο μέλος της άνω βουλής του κοινοβουλίου.

Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία το 2020, δήλωσε ότι ο νέος νόμος είναι η απάντηση του Λουκασένκο στον «φόβο του για ένα αναπόφευκτο μέλλον», υπονοώντας ότι ο Λουκασένκο πρέπει να ανησυχεί για το τι θα του συμβεί όταν εγκαταλείψει την εξουσία. «Ο Λουκασένκο, ο οποίος κατέστρεψε τις τύχες χιλιάδων Λευκορώσων, θα τιμωρηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καμία ασυλία δεν θα τον προστατεύσει από αυτό, είναι μόνο θέμα χρόνου», δήλωσε η Τσικχανούσκαγια.

Η πολιτική αντιπολίτευση της χώρας ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τις εξαφανίσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης και την απομάκρυνση των παιδιών της Ουκρανίας από την Ουκρανία. «Θα διασφαλίσουμε ότι ο δικτάτορας θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Τσικχανούσκαγια, τονίζοντας ότι στη Λευκορωσία υπάρχουν ακόμη περίπου 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι πίσω από τα κάγκελα, μεταξύ των οποίων και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Άλες Μπιαλιάτσκι.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024