Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισημερινός: Δεν θα στείλει τελικά στρατιωτικό υλικό της σοβιετικής περιόδου στην Ουκρανία

Ισημερινός: Δεν θα στείλει τελικά στρατιωτικό υλικό της σοβιετικής περιόδου στην Ουκρανία

«Ο Ισημερινός δεν θα στείλει πολεμικό υλικό σε οποιαδήποτε χώρα εμπλέκεται σε διεθνή ένοπλη σύρραξη» διαβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού μετά την οργή που προκάλεσε στη Μόσχα η απόφαση.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ενημέρωσε χθες Δευτέρα πως τελικά δεν θα στείλει στρατιωτικό υλικό της σοβιετικής περιόδου στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ, αφού η υπόσχεση γι’ αυτό προκάλεσε την οργή της Μόσχας, που απαγόρευσε να εισάγονται μπανάνες από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στη Ρωσία.

«Ο Ισημερινός δεν θα στείλει πολεμικό υλικό σε οποιαδήποτε χώρα εμπλέκεται σε διεθνή ένοπλη σύρραξη», διαβεβαίωσε απευθυνόμενη σε κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Εξωτερικών, η Γαβριέλα Σόμερφελντ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters).

Η συμφωνία για μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία, μέσω ΗΠΑ, προκάλεσε την οργή της Μόσχας

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα ανακοίνωνε τον περασμένο μήνα ότι κλείστηκε συμφωνία με την Ουάσιγκτον που προέβλεπε ν’ ανταλλαχθούν στρατιωτικοί εξοπλισμοί σοβιετικής κατασκευής με νέους, αμερικανικής κατασκευής, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Οι ΗΠΑ διευκρίνισαν κατόπιν ότι τα όπλα που θα ανταλλάσσονταν με τον Ισημερινό θα μεταφέρονταν στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν τις δυνάμεις της στα πεδία των μαχών με τη Ρωσία. Η συμφωνία προκάλεσε οργή στη Μόσχα.

Η Ρωσία, που συγκαταλέγεται στις χώρες όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες μπανάνας που παράγεται στον Ισημερινό, ανακοίνωσε σε αντίδραση την απαγόρευση των εισαγωγών, με πρόσχημα την παρουσία εντόμου που τις καταστρέφει.

Εκοψαν και τα λουλούδια…

Ανάλογο μέτρο επιβλήθηκε για τα λουλούδια που εισάγονται στη Ρωσία από τον Ισημερινό. Κατόπιν, η ρωσική κυβέρνηση ανακάλεσε τα μέτρα αυτά.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος κυριότερος προορισμός για τις μπανάνες που παράγονται στον Ισημερινό: εκεί καταλήγει το 21% της συνολικής εξαγόμενης ποσότητας. Βρίσκεται πίσω μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (28%), σύμφωνα με την ένωση εξαγωγέων μπανάνας του Ισημερινού (AEBE).

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024