Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νόρα Δράκου στο in.gr: «Πήγαινα σε αγώνες και έκλαιγα. Δεν ήθελα να κολυμπήσω…»

Νόρα Δράκου στο in.gr: «Πήγαινα σε αγώνες και έκλαιγα. Δεν ήθελα να κολυμπήσω…»

Η σπουδαία κολυμβήτρια Νόρα Δράκου που έκλεψε την παράσταση στο Παγκόσμιο της Ντόχα, μιλάει στο in.gr για την καριέρα της, για τις δυσκολίες που είχε αλλά και για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι.

Η Νόρα Δράκου στα 32 της ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι! Σε μία ηλικία που οι περισσότερες συναθλήτριες της έχουν σταματήσει την κολύμβηση, αυτή εμφανίζεται καλύτερη από ποτέ.

Πριν από λίγες ημέρες, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, έκανε την καλύτερη εμφάνιση στην καριέρα της αφού στα 50μ ύπτιο κατέλαβε την πέμπτη θέση με νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 27.87 και έγινε η Ελληνίδα με τη δεύτερη καλύτερη εμφάνιση όλων των εποχών σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, μαζί με την Άννα Ντουντουνάκη.

Ηταν η δεύτερη συμμετοχή της σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μετά από το Καζάν το 2013 και ταυτόχρονα εξασφάλισε την πρόκριση στο Παρίσι  με την ομάδα 4Χ100 μικτή mixed

. Θα είναι η 4η συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς και όπως λέει η ίδια στο in.gr , θα είναι και η καλύτερη: «Σε μία Ολυμπιακή χρονιά το μυαλό όλων είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εγώ ήθελα πολύ αυτήν την πρόκριση επειδή θα είναι η τελευταία μου Ολυμπιάδα. Ευελπιστούσα στην πρόκριση επειδή γίνεται σε πόλη της Ευρώπης και θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν συγγενείς και φίλοι για να με δουν από κοντά στους τελευταίους Ολυμπιακούς και να το γιορτάσουμε όλοι μαζί. Ήταν ένα έξτρα κίνητρο για μένα.»

Το κλειδί για την μετάλλαξη της Νόρας ήταν η επιστροφή από την Αθήνα, στη γενέτειρα της, την Πάτρα. «Η μετάβαση μου από την Αθήνα στην Πάτρα μου έδωσε ψυχολογικά αυτό που χρειαζόμουν. Η Αθήνα δεν μου ταίριαζε, δεν μου ταίριαζε ο τρόπος ζωής της. Ήμουν μόνη μου, δεν είχα τις παρέες που είχα στην Πάτρα και είχα στο μυαλό μου μόνο το κολύμπι. Ξυπνούσα, κοιμόμουν, έτρωγα σκεφτόμενη πως τα πήγα στην προπόνηση, αν τα πήγα καλά και όλο αυτό κάπου με μπλόκαρε και αυτά τα τέσσερα χρόνια που ήμουν στην Αθήνα, δεν μπόρεσα να κάνω αυτό που μπορούσα και αυτό που έχω δουλέψει.»

«Δεν ήθελα να κολυμπήσω, δεν ήθελα να είμαι εκεί…»

Ολοι γνωρίζουν τη Νόρα, για το μεγάλο, φωτεινό χαμόγελο που ομορφαίνει συνεχώς το πρόσωπο της. Στην Αθήνα, όμως, αυτό το χαμόγελο χάθηκε… «Είχα φτάσει σε ένα σημείο που πήγαινα σε αγώνες και έκλαιγα. Δεν ήθελα να βγω από το call room, δεν ήθελα να κολυμπήσω, δεν ήθελα να είμαι εκεί. Και είπα Νόρα, εάν δεν σου αρέσει, σταμάτησε το. Αν είναι να κολυμπάς και να είσαι σε αυτή την κατάσταση, δεν έχει κανένα νόημα. Κι έτσι είπα ότι αφού αποφάσισα να συνεχίσω μέχρι το Παρίσι, θα πάω με τους δικούς μου όρους, με όρους αγάπης για αυτό που κάνω. Πάντα αγαπούσα αυτό που κάνω αλλά το είχα ξεχάσει.»

Με την επιστροφή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πήρε τη μεγάλη απόφαση της επιστροφής. Για την ίδια δεν υπήρχε άλλη επιλογή, καθώς είχε φτάσει στο σημείο να σκέφτεται να τα παρατήσει. «Πριν πάω στους Ολυμπιακούς του Τόκιο αισθανόμουν ότι είχα φτάσει σε ένα όριο και έλεγα μήπως να σταματήσω. Αναρωτιόμουν μήπως δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο. Αλλά ήξερα μέσα μου ότι δεν είναι αυτοί οι χρόνοι που μπορώ να κάνω, δεν με αντιπροσωπεύουν. Ήξερα ότι μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο και αυτό με έτρωγε μέσα μου και έλεγα “πάμε λίγο ακόμα, θα το δείξω”. Kαι τότε είπα ότι αυτό που θα με σώσει είναι να γυρίσω στην Πάτρα, στην πόλη μου, στην ηρεμία, στην επαρχία όπου οι ρυθμοί είναι πολύ πιο εύκολοι. Ηξερα ότι εκεί θα μπορούσα να σκεφτώ πολύ πιο καθαρά και όντως σκέφτηκα και σε αυτό με βοήθησε πολύ και ο Λευτέρης Μήτρακας ο προπονητής μου να ξαναβρώ τον εαυτό μου, τη χαμένη αυτοπεποίθηση, την ανταγωνιστικότητα μου.»

Η επιστροφή στην Πάτρα και το… ξεκλείδωμα

Η κολυμβήτρια του Παναθηναϊκού συνδύασε την επιστροφή στην Πάτρα, με τη συνεργασία με μία ομάδα ανθρώπων που τη βοήθησαν σωματικά και ψυχολογικά να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. «Όταν γύρισα στην Πάτρα, τα πράγματα ηρέμησαν. Τα είδα και εγώ διαφορετικά και σκέφτηκα: “Νόρα έχεις φτάσει 28-29, πρέπει να αρχίσεις να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, γιατί κάθε χρονιά μπορεί να είναι η τελευταία σου. Πρέπει να αρχίσεις να χαίρεσαι, να περνάς ωραία με όλο αυτό”. Eτσι κατάφερα να ξεκλειδώσω το μυαλό μου και μετά ήρθε και κούμπωσε μία ομάδα ανθρώπων στην Πάτρα που μου ταίριαξε πάρα πολύ. Ο προπονητής μου, ο γυμναστής μου και ο διατροφολόγος μου, αυτοί οι τρεις άνθρωποι που είναι πιο κοντά μου, νομίζω ότι έδωσαν στο σώμα μου αυτό που χρειαζόταν για να μπορέσει να ξεκλειδώσει κάποιους χρόνους. Και κάπως έτσι, λίγο το ψυχολογικό, λίγο το σωματικό, τώρα έχω δύο χρονιές που πάω συνεχώς καλύτερα.»

Η Νόρα θα πάει στο Παρίσι απολύτως συνειδητοποιημένη. Η εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σε συνδυασμό με την εμπειρία, διαμορφώνουν μία πρωτόγνωρη για την ίδια κατάσταση. «Πιστεύω ότι στο Παρίσι θα δώσω το 100%. Σε καμία Ολυμπιάδα δεν έχω δώσει το 100% γιατί πάντα είχα το άγχος της επίδοσης. Τώρα, όμως, έχω προκριθεί στο ομαδικό και πρέπει να βοηθήσω τα μέγιστα την ομάδα αυτή είναι μία πολύ καλή σκυτάλη με εξαιρετική θέση στο Τόκιο. Θα τα δώσω όλα λοιπόν, αλλά θα κατέβω πάρα πολύ ήρεμη και χαρούμενη που βρίσκομαι εκεί και ζω όλο αυτό το παραμύθι όλα τα χρόνια.»

«Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτά που έζησα»

Ακόμα δεν σκέφτεται το τέλος της αθλητικής της πορείας και επικεντρώνεται στο Παρίσι. Ότι και να συμβεί στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Νόρα Δράκου δηλώνει ευλογημένη για όσα έζησε μέσα και έξω από τις πισίνες. «Ό,τι κάνουμε στη ζωή έχει τις δυσκολίες και τις ευκολίες του, ό,τι δρόμο και να διαλέξουμε. Ο δρόμος που έχω διαλέξει είχε πολλές δυσκολίες, τις οποίες τις περισσότερες τις ξεπέρασα. Είχε, όμως, πάρα πολλές όμορφες στιγμές και πολλές ευκολίες. Μόνο θετικό είναι το πρόσημο, γιατί αυτά που έζησα με το κολύμπι, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα μπορούσα να φανταστώ. Οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει, οι κουλτούρες που έχω συναντήσει, οι χώρες που έχω δει, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες που έχω φέρει, τα κλάματα που έχω βάλει, οι τραυματισμοί που είχα και πως τους ξεπέρασα. Όλα αυτά ήταν ένα τεράστιο σχολείο για τη μετέπειτα ζωή που θα είναι πιο δύσκολη…»

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024