Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άνοια: Ο ιός του έρπητα «εκτοξεύει» τον κίνδυνο

Άνοια: Ο ιός του έρπητα «εκτοξεύει» τον κίνδυνο

Ατομα που μολύνθηκαν με τον ιό του απλού έρπητα κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Ατομα που μολύνθηκαν με τον ιό του έρπητα κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με όσους δεν μολύνθηκαν ποτέ με ερπητοϊό. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουψάλας στη Σουηδία η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός του έρπητα αποτελεί πιθανό ανεξάρτητο παράγοντα εμφάνισης άνοιας.

Ο ιός του επιχείλιου έρπητα «στο εδώλιο»

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν 1.000 70χρονους από την Ουψάλα τους οποίους παρακολούθησαν για μια περίοδο 15 ετών.

Άπαξ και ο ιός «τρυπώσει» στον οργανισμό δεν τον εγκαταλείπει ποτέ

Ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Alzheimer’s Disease», ότι άτομα που είχαν μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους με τον ιό του απλού έρπητα (Herpes Simplex Virus, HSV) ο οποίος προκαλεί τον γνωστό μας επιχείλιο έρπητα καθώς και έρπητα των γεννητικών οργάνων αλλά και εγκεφαλίτιδα και γενικευμένη μόλυνση στα νεογνά, αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες για άνοια σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους μολυνθεί με HSV.

Να σημειωθεί ότι το ιός HSV είναι πολύ κοινός – εκτιμάται ότι ως και το 80% του ενήλικου πληθυσμού μπορεί να έχει μολυνθεί με αυτόν. Απαξ και ο ιός «τρυπώσει» στον οργανισμό δεν τον εγκαταλείπει ποτέ αλλά συνδέεται με εξάρσεις και υφέσεις σε διαφορετικές περιόδους της ζωής. Πολλά άτομα έχουν στον οργανισμό τους τον ιό εφ όρου ζωής σε κατάσταση ύπνωσης χωρίς να εκδηλώσουν ποτέ συμπτώματα.

Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι φορέας του ιού του απλού έρπητα ( Marco Verch / CC BY 2.0 DEED)

Αξιόπιστα αποτελέσματα

«Το ιδιαίτερο σχετικά με αυτή τη μελέτη είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν περίπου της ίδιας ηλικίας, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα ακόμη πιο αξιόπιστα με δεδομένο ότι οι διαφορές ηλικίας, οι οποίες συνδέονται με την εμφάνιση άνοιας, δεν υφίστανται σε αυτή την περίπτωση ώστε να δημιουργείται σύγχυση σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα» εξήγησε η Ερικα Βέστιν από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας που ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Επιδημία» άνοιας

Η άνοια αποτελεί μια σύγχρονη «επιδημία» η οποία αναμένεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στα χρόνια που έρχονται εξαιτίας της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού – εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική νόσο. Εκτός από την προχωρημένη ηλικία και το γονίδιο της απολιποπρωτεΐνης ε4 (ΑΡΟΕ4) αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση άνοιας.

Προς νέους προληπτικούς και θεραπευτικούς δρόμους

«Ολοένα και περισσότερα στοιχεία αναδύονται τα οποία δείχνουν τον ιό του απλού έρπητα ως παράγοντα κινδύνου για άνοια» σημείωσε η κυρία Βέστιν και συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης σχετικά με το αν τα υπάρχοντα φάρμακα ενάντια στον HSV μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας καθώς και αν μπορούν να αναπτυχθούν νέα εμβόλια τα οποία προλαμβάνοντας τον έρπητα θα είναι ικανά να βάλουν «φρένο» και στην άνοια. «Τα αποτελέσματά μας μπορούν να οδηγήσουν την έρευνα σχετικά με την άνοια προς νέους δρόμους θεραπείας της σε πρώιμο στάδιο με χρήση κοινών φαρμάκων για τον έρπητα αλλά και προς καινούργιες οδούς πρόληψης της νόσου» κατέληξε η ερευνήτρια.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024