Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμηχανία από την κυβέρνηση για τα συλλαλητήρια της οργής - Αγρότες και φοιτητές σε θέσεις μάχης

Αμηχανία από την κυβέρνηση για τα συλλαλητήρια της οργής – Αγρότες και φοιτητές σε θέσεις μάχης

Για τους μεν αγρότες, πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης, ενώ οι φοιτητές βλέπουν με το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί για διαβούλευση ότι δίνεται ένα ακόμη χτύπημα στο Δημόσιο πανεπιστήμιο

Αντιμέτωπη με οργισμένες αντιδράσεις βρίσκεται η κυβέρνηση τόσο από την πλευρά των αγροτών που ζητούν πραγματικές λύσεις στα αιτήματά τους και όχι επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα», όσο και των φοιτητών οι οποίοι συνεχίζουν να λένε βροντερό «όχι» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προχωρώντας σε πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται στριμωγμένη καθώς οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες αντί να φθίνουν,  συνεχώς δυναμώνουν, αφού αγρότες και φοιτητές δηλώνουν εμφατικά πως δεν θα σταματήσουν τις αγώνες τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Για τους μεν αγρότες, πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης, ενώ οι φοιτητές βλέπουν με το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί για διαβούλευση σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, ότι υποβαθμίζονται τα πτυχία τους ενώ πιστεύουν ότι έτσι δίνεται ένα ακόμη χτύπημα στο Δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται στριμωγμένη καθώς οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες αντί να φθίνουν,  συνεχώς δυναμώνουν

Αμήχανη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να δώσει πραγματικές λύσεις προχωρά σε γενικόλογες υποσχέσεις σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις φοιτητών και αγροτών.

Ακόμη και χθες, δύο 24ωρα δηλαδή πριν το μεγάλο ραντεβού των αγροτών στο Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να βάλει «φρένο» σε νέες παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών, λέγοντας επί της ουσίας, ότι δώσαμε – δώσαμε.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή του, κυριακάτικη ανασκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, ότι «τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα» και «ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους».

Ωστόσο, στη συνέχεια έσπευσε να προσθέσει ότι αυτό θα γίνεται «λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».

Εν τω μεταξύ, παρά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με αντιπροσωπεία αγροτών στο Μαξίμου με την οποία προσδοκούσε να διαλύσει τα μπλόκα, όχι μόνο δεν το κατάφερε, αλλά αντιθέτως, δυνάμωσε τις αντιδράσεις τους.

Ούτε βήμα πίσω από τους αγρότες

Θα «βουλιάξει» η Αθήνα

Στο πλαίσιο αυτό, οι αγρότες ετοιμάζουν ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια, αύριο το απόγευμα στο Σύνταγμα, όπου θα φτάσουν μαζί με τα τρακτέρ τους για να φωνάξουν «ως εδώ με την κοροϊδία».

Στο πλευρό τους θα έχουν εργαζόμενους από πολλούς, κλάδους, σωματεία και φοιτητές.

Οι αγρότες επέστρεψαν τα «ψίχουλα» που προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως λένε οι ίδιοι, και διεκδικούν μία σειρά αιτημάτων προκειμένου όπως λένε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Οι ίδιοι αγρότες, όπως δήλωσαν στο in, εκτιμούν ότι θα πρόκειται για ένα από τα πιο μαζικά αγροτικά συλλαλητήρια που έχουν γίνει.

Η κυβέρνηση, η οποία είναι σε δύσκολη θέση καθώς βλέπει τους αγρότες να είναι ανυποχώρητοι, επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες να μην επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Ωστόσο, βλέποντας ότι οι αγρότες ήταν αποφασισμένοι να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας με τα τρακτέρ τους, το Μαξίμου προχώρησε σε αλλαγή πλεύσης.

Ως εκ τούτου, δόθηκε το πράσινο φως για να έρθουν τα τρακτέρ στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ο αριθμός που θα επιτραπεί να φτάσει μέχρι την πλατεία Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία πρώτη νίκη των αγροτών.

Δεν υποχωρούν οι φοιτητές

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις φοιτητών κατά του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές εδώ και εβδομάδες πραγματοποιούν συλλαλητήρια, προχωρούν σε καταλήψεις σχολών μετά από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε σήμα στους πρυτάνεις να πραγματοποιήσουν διαδικτυακά τις εξετάσεις στις υπό κατάληψη σχολές, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε για μία ακόμη φορά σήμερα σε επέμβαση σε υπό κατάληψη χώρο του Αριστοτελείου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στη Νομική σχολή του ΑΠΘ εκκενώνοντας τον χώρο από τους φοιτητές που βρισκόντουσαν μέσα προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες.

Λίγη ώρα αργότερα, φοιτητές προχώρησαν σε ανακατάληψη της σχολής.

«Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα «φοιτητικά ποτάμια» που δίνουν ραντεβού κάθε εβδομάδα διαδηλώνοντας κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ. Υπάρχουν και οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων που σε κάποιες περιπτώσεις ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην κυβέρνηση, προασπίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξέφρασε την αντίθεσή της στη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, ενώ είχαν προηγηθεί σχετικές ανακοινώσεις από τα πανεπιστήμια Πατρών, ΕΜΠ, Πάντειο και το ΠΑΜΑΚ.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία έρχεται να προστεθεί σε ένα τοπίο όπου δεν έχουν επιλυθεί μια σειρά από προβλήματα των δημόσιων πανεπιστημίων, εγείροντας φυσιολογικά ανησυχίες και προβληματισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία είχε εκφράσει ανάλογους προβληματισμούς αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο επιφέρει μια κρίσιμη μεταβολή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024