Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες έρχονται και από την Κρήτη για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Αγρότες έρχονται και από την Κρήτη για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Σχεδόν 200 άτομα θα εκπροσωπήσουν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο - Πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο λιμάνι πριν μπουν στο πλοίο - Τι διεκδικούν

Από σήμερα έχει ξεκινήσει το ταξίδι των αγροτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με προορισμό την Αθήνα, καθώς αύριο Τρίτη (20/02) θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα το πανελλαδικό συλλαλητήριο όπου οι αγρότες σύσσωμοι θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.

Αγρότες αναχωρούν και από την Κρήτη, οι οποίοι θα φτάσουν στην πρωτεύουσα με τα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά, εκπροσωπώντας την αγροτική φωνή της Κρήτης στο συλλαλητήριο. Περίπου 200 αγρότες έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών της κινητοποίησης.

Διαμαρτυρία αγροτών πριν επιβαβαστούν στο πλοίο – «Αγροτιά, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά»

Σημειώνεται ότι πριν την επιβίβαση στα πλοία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αστερουσίων και Ηρακλείου και από την Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου.

Οι αγρότες των Χανίων, μετά από 16 μέρες κινητοποιήσεων με τα μπλόκα που είχαν στήσει στα Μεγάλα Χωράφια, θα μεταβούν στο συλλαλητήριο ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για την στήριξή τους, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν τους ικανοποιούν.

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους και να φτάσουν μέχρι τέλους είναι οι αγρότες, σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μανούσος Σταυριανουδάκης. «Χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτα», συμπληρώνει.


«Ανεβαίνουμε στην Αθήνα για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής, δεν γίνεται να καλλιεργούμε ακριβά και να πουλάμε φθηνά… Είμαστε τα πόδια αυτής της χώρας και πρέπει να μας δώσουν πολλή σημασία. Πρέπει να μας βοηθήσουν γιατί είναι αυτοί οι πρώτοι που θα πεινάσουν», τόνισε ο Ζαχαρίας Κορναράκης αντίπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του πρώην Δήμου Μηθύμνης.

Το απόγευμα της Τρίτης, γύρω στις 17:00 το απόγευμα αναμένεται να γίνει η προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και στις 18:00 οι αγρότες θα βρεθούν στην Πλατεία Συντάγματος.

Την ίδια ώρα, μαζική είναι και η κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ τους από πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τρακτέρ ο αριθμός τψων οποίων εκτιμάται ότι θα είναι τριψήφιος, ενώ αρκετοί αγρότες πρόκειται να μεταβούν από διάφορες περιοχές της χώρας με λεωφορεία.

Οι αγρότες διεκδικούν:

1. Μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων, ζωοτροφών, μεταφοράς των προϊόντων μας και κατάργηση του ΦΠΑ.

2. Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πάνω σ’ αυτήν.

3. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, όπως ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

4. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς, και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

5. Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

6. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

7. Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

8. Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας

Έκτακτα μέτρα από την Τροχαία – Πώς θα κινηθούν τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα

«Λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αγροτών την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στο κέντρο της Αθήνας, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει και θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή των κινητοποιήσεων. Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς να διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, θα ληφθούν προσαρμοσμένα στην περίσταση μέτρα τροχαίας με τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε η μετακίνηση των αγροτών να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για τους ίδιους και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου, σε όλη τη διαδρομή από την περιφέρεια στο κέντρο της Αθήνας», σημείωσε η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Όπως γνωστοποίησε η κ. Δημογλίδου, η κίνηση των τρακτέρ θα γίνει συνοδεία περιπολικών της ΕΛΑΣ με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και τα Μέγαρα Αττικής, όπου οι αγρότες αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν μεταβούν στην Αθήνα.

«Παράλληλα, για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της κυκλοφορίας, έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες, να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια & τις στάσεις συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία και τρόλεϊ)», τόνισε ακόμη, πριν δώσει τον λόγο στον επικεφαλής του θαλάμου επιχειρήσεων παρακολούθησης και ελέγχου κυκλοφορίας, Θεοφάνη Αναγνώστου.

Ο κ. Αναγνώστου ενημέρωσε πως «λόγω της επικείμενης διαμαρτυρίας των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, η Τροχαία θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας».

Δείτε χάρτες:

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024