Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ερωτηματολόγιο: Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Ερωτηματολόγιο: Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Η αιφνιδιαστική κίνηση από τον Στέφανο Κασσελάκη να θέσει μέσω του iSYRIZA στην κρίση των μελών θέματα όπως το όνομα, το λογότυπο, η δομή και η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος έφερε τρικυμία.

Τεταμένο είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά την αιφνιδιαστική κίνηση από τον Στέφανο Κασσελάκη να θέσει μέσω του iSYRIZA στην κρίση των μελών θέματα όπως το όνομα, το λογότυπο, η δομή και η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.  Η ενέργεια του προέδρου του κόμματος έφερε μπαράζ αντιδράσεων στην Κουμουνδούρου με την Όλγα Γεροβασίλη να γίνεται η πρώτη που ζήτησε ανοιχτά τη σύγκληση των οργάνων.

Ακολούθησε επιστολή μελών της της Πολιτικής Γραμματείας που ζητούσαν την άμεση σύγκληση του οργάνου με επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη, τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη. 

Η επιστολή των 17

Την επιστολή δεν υπογράφουν οι δύο γραμματείς του κόμματος (Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης), η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η Μάγκυ Δούση.

Τα 17 μέλη της ΠΓ που ζητούσαν άμεση σύγκληση του οργάνου:

  1. ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
    2. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
    3. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
    4. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
    5. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
    6. ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
    7. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    8. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
    9. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
    10. ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
    11. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    12. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
    13. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
    14. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
    15. ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
    16. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
    17. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως συγκαλείται τη Δευτέρα (19/02), στις 12.00, έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με κύριο θέμα συζήτησης το ερωτηματολόγιο που αφορά ταυτοτικά ζητήματα του κόμματος.

Στο Λονδίνο ο Κασσελάκης, επιμένει στο ερωτηματολόγιο

Και ενώ εντός των τειχών συμβαίνουν όλα αυτά ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στο Λονδίνο όπου έχει σειρά επαφών με επενδυτικούς και επιχειρηματικούς φορείς και το απόγευμα της Δευτέρας (19/02) θα μιλήσει σε εκδήλωση του LSE. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει απόλυτα την πρωτοβουλία για άνοιγμα του κόμματος στα μέλη και από τη βρετανική πρωτεύουσα αναφέρει με νόημα «η φωνή των μελών είναι πάνω από τη δική μου».

Λίγο νωρίτερα είχε φροντίσει να απαντήσει στην Όλγα Γεροβασίλη επισημαίνοντας ότι «το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο πρόεδρος και τα όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη» είχε επισημάνει. «Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία», υποστήριζε με γραπτή δήλωση.

Το χρονικό της… καταιγίδα 

Πρώτη, όπως είπαμε, αντέδρασε η Όλγα Γεροβασίλη ζητώντας την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

«Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στο πλευρό του Στ. Κασσελάκη στάθηκε η η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη. «Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία  η απλή εναλλαγή προσώπων» δήλωνε (avgi.gr) μεταξύ άλλων.

«Οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων», ξεκαθάριζε με δήλωσή του (ΕΦ.ΣΥΝ.), ο Νίκος Παππάς. Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπλήρωνε ότι «γι’ αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η Κεντρική Επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση» και κατέληγε: «Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».

Θέση υπέρ του ερωτηματολογίου πήρε η Νίνα Κασιμάτη. «Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτή την πορεία και μέσω iSYRIZA» υποστήριζε μεταξύ άλλων η βουλεύτρια Β’ Πειραιά.

«Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα  συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε» ανέφερε από την πλευρά του ο Πάνος Ρήγας.

Για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες».

Επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκη εξαπολύει ο πρώην υπουργός και στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σπίρτζης, καλώντας τον να «προσγειωθεί στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι ενημερωμένος σε βεντάλια ζητημάτων, καθώς πολλά από τα θέματα που θέτει είναι ήδη λυμένα. «Είναι απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα στα όργανα του κόμματος», ανέφερε.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει «θεωρώ απαράδεκτο να βγάζει ένα ερωτηματολόγιο. Δεν κάνουμε μετρήσεις. Είμαστε ένα συντεταγμένο κόμμα με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ένα κόμμα το οποίο δεν έκανε συνέδριο όταν είχε μια στρατηγική ήττα, κατά τη γνώμη μου, και παραιτήθηκε ο πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας και πήγε σε μια πολιτική διαδικασία για να εκλέξει πρόεδρο. Επομένως, οφείλουμε να δούμε τι δεν έχει πάει καλά».

Ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με την Όλγα Γεροβασίλη που ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για το ερωτηματολόγιο απάντησε καταφατικά.

Τόνιζει, μάλιστα, ότι «ο Στέφανος Κασελάκης δεν είναι μόνος του. Πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι με αυτή την τακτική «ο κ. Κασσελάκης στενεύει το όριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να είναι ή αριστερά ή Κεντροαριστερά». Χαρακτηρίζει δε ως μη σοβαρά αυτά τα πράγματα, καλώντας τον πρόεδρο του κόμματος να συγκαλέσει τα όργανα.

«Οφείλει ο Στέφανος Κασελάκης, μετά από αυτή την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μόνος του τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, δηλαδή την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή. […] Πρέπει να διατυπώσει ο ίδιος καταρχάς τις θέσεις του που δεν τις έχει διατυπώσει πουθενά».

Πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη εκτόξευσε και η Κατερίνα Νοτοπούλου, με την πρώην υπουργό να σημειώνει ότι δεν μπορεί καμία διαδικασία να υποκαταστήσει το καταστατικό ενός κόμματος.

Έρχεται το κρίσιμο συνέδριο και το τοπίο είναι θολό

Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές το κόμμα μπαίνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα, με το βλέμμα στο συνέδριο που ξεκινά τυπικά την Παρασκευή, όμως την Πέμπτη θα έχουμε την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024