Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καύσιμα: Ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επεξεργάζεται στοιχεία και θα «ανάβει κόκκινο» για ελέγχους

Καύσιμα: Ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επεξεργάζεται στοιχεία και θα «ανάβει κόκκινο» για ελέγχους

Στόχος είναι ο περιορισμός της αιμορραγίας στα κρατικά ταμεία από τη λαθραία διακίνηση καυσίμων και τη νοθεία

Ένα νέο ψηφιακό όπλο ρίχνει στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία από την αγορά και με την εφαρμογή ενός ειδικού αλγορίθμου θα εντοπίζονται ύποπτες για λαθρεμπόριο και νοθεία περιπτώσεις πρατηρίων καυσίμων.

Στόχος είναι ο περιορισμός της αιμορραγίας στα κρατικά ταμεία από τη λαθραία διακίνηση καυσίμων και τη νοθεία, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Σκάι), η πλατφόρμα λειτουργεί πιλοτικά και έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των στοιχείων, ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί κενά στα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων καυσίμων, τα οποία θα καλυφθούν με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις.

Ποινές

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την ενεργοποίηση των αυστηρότερων ποινών για κρούσματα λαθραίων και νοθευμένων υγρών καυσίμων που προβλέπουν λουκέτα και απαγόρευση δραστηριότητας έως δύο χρόνια για τα πρατήρια, χρηματικά πρόστιμα έως 30.000 ευρώ στις εταιρείες εμπορίας και δημοσιοποίηση της ταυτότητας των παραβατών.

Ειδικότερα οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι στα πρατήρια που εντοπίζονται για λαθρεμπορία, νοθεία και παραποίηση του συστήματος εισροών-εκροών θα μπαίνει λουκέτο για δύο χρόνια, ενώ η απαγόρευση δραστηριότητας επεκτείνεται αυτόματα σε όλα τα πρατήρια της ίδιας ιδιοκτησίας. Στα πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.

Σφράγισμα δύο ετών επιβάλλεται και στην περίπτωση που ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες από αυτούς παρεμποδίζουν τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλής. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.

Μέτρα

Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν τα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους για νοθεία και λαθρεμπόριο λαμβάνοντας μέτρα δέουσας επιμέλειας για διάθεση και διακίνηση ενεργειακών προϊόντων στα πρατήρια καυσίμων που αφορούν την τήρηση και επικαιροποίηση στοιχείων του φορολογικού μητρώου των προσώπων που διαθέτουν ενεργειακά προϊόντα, την τακτική εποπτεία των πελατών τους ως προς τις άδειες, τα πιστοποιητικά, τη χημική σύνθεση των προϊόντων και την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών, την αναφορά ενδείξεων προς τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και τη διακοπή της διάθεσης καυσίμων, την απόσυρση εξοπλισμού και τυχόν σημάτων, καθώς και την απάντληση και φύλαξη των καυσίμων.

Στις εταιρείες που παραβιάζουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας θα επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο, ενώ η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε ετήσια δημοσιοποίηση των κυρώσεων.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

inSports

Ολυμπιακός: Ρεκόρ εγγραφών στη Χίο, συνέχεια στη Μυτιλήνη!

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός ενημέρωσε πως έγινε ρεκόρ στην έκδοση της Κάρτας Μέλους και της Κάρτας Φιλάθλου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024