Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νο 3 στον κόσμο η γερμανική οικονομία

Νο 3 στον κόσμο η γερμανική οικονομία

Σε μία απρόσμενη εξέλιξη η γερμανική οικονομία ανέκτησε τον τίτλο της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, ξεπερνώντας την ιαπωνική. Σχόλια και αντιδράσεις

Σύμφωνα με στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, το ονομαστικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,1% και ανέρχεται πλέον σε 4,21 τρισεκατομμύρια δολάρια (3,9 τρισ. ευρώ). Στη Γερμανία το ονομαστικό ΑΕΠ φτάνει τα 4,46 τρισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία είναι και πάλι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο. Στην πρώτη θέση παραμένουν οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί η Κίνα.

Πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια από τότε που η Ιαπωνία ξεπέρασε τη Γερμανία και καθιερώθηκε ως κορυφαία οικονομική δύναμη. Στη δεκαετία του ’90 η ιαπωνική οικονομία ήταν υπερδιπλάσια σε μέγεθος από τη γερμανική. Έκτοτε, μάλλον συρρικνώνεται. Επιπλέον, η ισοτιμία του γιεν απέναντι στο αμερικανικό δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 50% τα τελευταία χρόνια. Στην έκθεση World Economic Outlook, τον περασμένο Νοέμβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε προβλέψει ότι η Γερμανία θα υποσκελίσει την Ιαπωνία.

Ωστόσο, η μείωση του ΑΕΠ στα τέλη του 2023 για δεύτερο συνεχές τρίμηνο αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη για τη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν θετικό πρόσημο και δείκτη ανάπτυξης τουλάχιστον 1%. Επιπλέον, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), «πολλές επιχειρήσεις όπως η Toyota και η εταιρεία μηχανολογικού εξοπλισμού Komatsu είχαν ανακοινώσει κέρδη-ρεκόρ το τελευταίο διάστημα».

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Από την άλλη πλευρά η ιδιωτική κατανάλωση, που παραδοσιακά συνεισφέρει το ήμισυ του ιαπωνικού ΑΕΠ, συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Αυτό οφείλεται στη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού που «ροκανίζει» τα πραγματικά εισοδήματα. Σύμφωνα με τη γερμανική δημόσια ραδιοτηλεόραση (ARD) η εγκράτεια των Ιαπώνων καταναλωτών είναι ιδιαίτερα αισθητή στην εστίαση, καθώς και στις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση.

Το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας (BOJ) Κάζουο Ουέντα έχει απευθύνει επανειλλημμένα έκκληση στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ώστε να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτηση. «Το γεγονός ότι μας ξεπέρασε η Γερμανία αποδεικνύει ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας» δηλώνει τώρα ο υπουργός Οικονομίας Γιοσοντάκα Σίντο.

Απλή απεικόνιση της στιγμής;

Στη Γερμανία πάντως, ουδείς πανηγυρίζει για το «χάλκινο μετάλλιο» της παγκόσμιας οικονομίας. Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι αυτό οφείλεται περισσότερο στην εξασθένηση της ιαπωνικής, παρά στην ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να ασθμαίνει στα όρια της ύφεσης.

Όπως επισημαίνει στο Reuters o Ματίας Κρίγκερ, οικονομολόγος και αναλυτής της τράπεζας LBBW, «oι εξαιρετικά αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις, τα διαρθρωτικά προβλήματα και η αδυναμία του γιεν είναι οι βασικές αιτίες» για τα προβλήματα της ιαπωνικής οικοομίας.

Μιλώντας στην ARD ο Τόμας Τέομπαλντ, ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής (IMK), υποστηρίζει μάλιστα ότι η τρίτη θέση της γερμανικής οικονομίας στον διεθνή ανταγωνισμό οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και «σχετίζεται αποκλειστικά με τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, κατά συνέπεια πρόκειται για μία απεικόνιση της στιγμής».

Deutsche Welle

Γιάννης Παπαδημητρίου

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024