Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρουλάκης: Δεν μπορείτε να μιλάτε για φιλελευθερισμό κ. Μητσοτάκη - Το ΕΚ καταδίκασε εσάς και την παρέα σας

Ανδρουλάκης: Δεν μπορείτε να μιλάτε για φιλελευθερισμό κ. Μητσοτάκη – Το ΕΚ καταδίκασε εσάς και την παρέα σας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει τον προοδευτισμό του και ως κυβέρνηση, αλλά και από τη θέση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με τη ΝΔ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του τάσσεται από θέση αρχής υπέρ της ισότητας στο γάμο, όπως και σε κάθε ρύθμιση που αφορά στα δικαιώματα των πολιτών.

«Ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού στη Βουλή, όχι μόνο δεν στηρίζει το νομοσχέδιο, αλλά το θεωρεί και αντισυνταγματικό. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η καρέκλα είναι γλυκιά, γι’ αυτό και παραμένει»

«Ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιαστεί ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης που δεν στηρίζει το ίδιο του το κόμμα. Μας διάβασε την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. Ας την διάβαζε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και προσέθεσε: «Το κόμμα σας διαχρονικά δεν τα πήγαινε καλά με τα δικαιώματα, μόλις 19 βουλευτές της ΝΔ είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης και μας κάνετε και μαθήματα».

«Το ΕΚ δεν καταδίκασε την Ελλάδα, αλλά την παρέα του κ. Μητσοτάκη»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη στάση του υπουργού Επικρατίας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας πως «ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού στη Βουλή, όχι μόνο δεν στηρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στην οποία ανήκει, αλλά το θεωρεί και αντισυνταγματικό. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η καρέκλα είναι γλυκιά, γι’ αυτό και παραμένει».

«Αφήστε λοιπόν τα μαθήματα», κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Το νομοσχέδιο αυτό συμπίπτει με ένα πρωτοφανές ράπισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κυβέρνηση για το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό, δεν μπορείτε να μιλάτε για φιλελευθερισμό και δικαιώματα», υπογράμμισε, επίσης, για να σημειώσει πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καταδίκασε την Ελλάδα, αλλά την παρέα του κ. Μητσοτάκη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε δηκτικά και την απόφαση του Αρείου Πάγου για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι «η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου συγκλήθηκε ταχύτατα σε χρόνο ντε τε» για ένα ψήφισμα που ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι να είχαν δείξει τα ίδια αντανακλαστικά στο θέμα των υποκλοπών και των Τεμπών. Εάν είχαν δείξει τα ίδια αντανακλαστικά, πιθανόν να μην υπήρχε κανένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Για το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι à la carte»

«Περιέγραψα τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ τάσσεται από θέση αρχής υπέρ του νομοσχεδίου. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου συνδέονται άρρηκτα με την κοινωνική συνοχή και αρμονία. Για το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι à la carte. Είναι για εμάς ένα ζήτημα οικουμενικό, οριζόντιο, που δεν περιορίζεται μόνο σε κάποια ζητήματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Και τόνισε πως «είναι καθολική η στήριξή μας στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγωνία μας είναι η χώρα μας να αποκτήσει χαρακτηριστικά που δίνουν δικαιώματα και αξιοπρέπεια σε κάθε Έλληνα πολίτη. Γι’ αυτό δεν μπορώ να παραβλέψω ότι η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, συμπίπτει με το πρωτοφανές ράπισμα της κυβέρνησης από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Για να τονίσει, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Πώς μπορείτε να κολακεύετε τους εαυτούς σας για το δήθεν ‘προοδευτικό’ προφίλ σας, τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του έχει καταδικάσει τη χώρα για μια σειρά παραβάσεων που συνέβησαν στη θητεία σας; Όταν καταπατάτε και ευτελίζετε το κράτος δικαίου, σε ποιους κάνετε μαθήματα φιλελευθερισμού;».

Και σημείωσε πως «είναι ντροπιαστικό για πρώτη φορά μετά το 1981 και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να εκθέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πατρίδα μας. Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καταδίκασε την Ελλάδα. Την παρέα του κ. Μητσοτάκη και τις άθλιες πρακτικές της καταδίκασε. Το σκάνδαλο των υποκλοπών και αυτό της συγκάλυψης που ακολούθησε. Ποιοι είναι και πού είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της νοσηρής υπόθεσης; Άλλοι υποδύονται τους αθλητικούς παράγοντες και άλλοι ακόμη και σήμερα τους εκπροσώπους του πρωθυπουργού, αντί να βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Σήμερα κάνουμε ένα βήμα δικαιοσύνης»

«Σήμερα – όντως, ναι, για αυτό στηρίζουμε επί της αρχής – κάνουμε ένα βήμα δικαιοσύνης για τους συνανθρώπους μας. Δεν παραβλέπουμε όμως ότι συγχρόνως έχετε οδηγήσει την Ελλάδα σε πολλά βήματα οπισθοδρόμησης σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ύφος σας και το θράσος σας, κύριε Μητσοτάκη, δείχνει ότι ακόμη και αυτό το βήμα ενέχει προσωπική ιδιοτέλεια. Προσπαθείτε να καλλωπίσετε την εικόνα σας, που έχει τσαλακωθεί, όχι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά από τις πρακτικές που έχει ακολουθήσει ο ίδιος τα τελευταία πέντε χρόνια», είπε ακόμη ο Νίκος Ανδρουλάκης, συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό.

Προσέθεσε, ωστόσο, πως το ΠΑΣΟΚ παραμερίζει «τις προσωπικές στρατηγικές και την ιδιοτέλεια του κ. Μητσοτάκη» και τοποθετείται αξιακά «και όχι à la carte».

«Για εμάς η ευημερία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα πάνε πάντοτε μαζί σε μια σύγχρονη κοινωνία, σε έναν προοδευτικό και δίκαιο κόσμο. Ήμασταν και θα είμαστε πάντοτε υπέρ της ανοικτής κοινωνίας. Γι’ αυτό υπερψηφίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου και συνεχίζουμε παράλληλα, τον αγώνα μας εντός και εκτός Βουλής για την προστασία του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας απέναντι στις επιζήμιες πρακτικές, που ασκεί η κυβέρνηση», επεσήμανε.

Για να καταλήξει πως «η καταπολέμηση των διακρίσεων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι μια συνολική κοινωνική και πολιτική στάση. Αυτό είναι το DNA της παράταξής μας και αυτό σήμερα μας δείχνει έναν και μόνο δρόμο: τον δρόμο της αγωνίας για μια πατρίδα, στην οποία ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βλέπει τον συνάνθρωπό του με αξιοπρέπεια. Να υπάρχει καθολικός σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι χρέος μας και αυτό είναι ο καθημερινός μας αγώνας».

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024