Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χ: Ο Έλον Μασκ κατηγορούμενος ότι πουλά συνδρομές σε τρομοκράτες

Χ: Ο Έλον Μασκ κατηγορούμενος ότι πουλά συνδρομές σε τρομοκράτες

Το μπλε σήμα των συνδρομητών εμφανίζεται σε λογαριασμούς των Χούθι και της Χεζμπολάχ.

Το X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, προσφέρει συνδρομητικές υπηρεσίες σε τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλες ομάδες στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις, αποκαλύπτει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Το μπλε σηματάκι που προσφέρει το X έναντι συνδρομής 8 δολαρίων το μήνα εμφανίζεται μεταξύ άλλων σε λογαριασμούς της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και των Χούθι (εικόνα) στην Υεμένη, ανέφερε η οργάνωση Tech Transparency Project (TTP).

Και οι δύο ομάδες περιλαμβάνονται στην αμερικανική λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και κάθε συνεργασία ή οικονομική συναλλαγή μαζί τους τιμωρείται στο πλαίσιο εφαρμογής των κυρώσεων.

Ως παραβίαση των κυρώσεων, λέει το TTP, θα μπορούσε να θεωρηθεί και η πώληση συνδρομής στο NTV, κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας.

H αποδοχή πληρωμών από τρομοκράτες δείχνει ότι το Χ «έχει χάσει τον έλεγχο της πλατφόρμας του» δήλωσε στους New York Times η επικεφαλής του TTP Κέιτι Πολ.

Η έκθεση της οργάνωσής του έρχεται να προστεθεί στην ανησυχία για την έκρηξη παραπληροφόρησης στο X αφότου ο Μασκ ανέλαβε τα ηνία με την υπόσχεση να αποκαταστήσει την «απόλυτη» ελευθερία του λόγου.

Το Χ αφαίρεσε το μπλε σήμα από ορισμένους λογαριασμούς που κατονομάζονται στην έκθεση, επέμεινε όμως ότι η ασφάλεια των συστημάτων του είναι «ισχυρή».

Μεγαλύτερη προβολή

Προτού ο Μασκ εξαγοράσει το Twitter το 2012, το μπλε σήμα χορηγούταν δωρεάν σε πιστοποιημένους χρήστες, όπως δημοσιογράφους, αρχηγούς κρατών και διασημότητες.

Στη νέα του μορφή, το μπλε σήμα είναι διαθέσιμο σε όποιον πληρώσει και επιτρέπει στους χρήστες να ποστάρουν μεγαλύτερα μηνύματα και να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη προβολή των αναρτήσεών του.

Για την πιστοποίηση της ταυτότητας του χρήστη το X χρησιμοποιεί πλέον διαφορετικό σήμα.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το σήμα αυτό εμφανιζόταν μεταξύ άλλων στο προφίλ του Χασάν Νασράλα, γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ.

Όπως επισήμανε το TTP, για την απόδοση του σήματος «το Χ απαιτεί από τον χρήστη να υποβάλλει αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας και μία σέλφι, αν και παραμένει ασαφές αν αυτό συνέβη στην περίπτωση του Νασράλα».

Απαντώντας, η ομάδα ασφάλειας του Χ διαβεβαίωσε ότι οι συνδρομές «συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις» των ΗΠΑ.

«Αρκετοί από τους οργανισμούς που περιλαμβάνονται στην έκθεση του TTP δεν κατονομάζονται ευθέως στις λίστες των κυρώσεων, ενώ άλλες μπορεί να φέρουν ορατά μπλε σήματα χωρίς να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που υπόκεινται σε κυρώσεις» υποστήριξε η ομάδα.

Δεσμεύτηκε ωστόσο να «λάβει μέτρα όπου είναι απαραίτητο» μετά την αποκάλυψη.

Πράγματι, το μπλε σήμα αφαιρέθηκε από τον λογαριασμό των Χούθι.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024