Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φοιτητικές κινητοποιήσεις: Συνέχεια στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Φοιτητικές κινητοποιήσεις: Συνέχεια στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στάση εργασίας δασκάλων και καθηγητών. Ένας μήνας και πλέον γενικών συνελεύσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση παραμένουν οι φοιτητές κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις της ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους. Ο πολύμορφος αγώνας της φοιτητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας ξεπερνάει τον ένα μήνα και μέρα με την μέρα κλιμακώνεται ενόψει και της κατάθεσης του επίμαχου νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Το νέο ραντεβού στους δρόμους δίνεται την Πέμπτη (15/02) στην Αθήνα (Προπύλαια), στις 12.00 και στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα), στην Πάτρα (πλ. Γεωργίου), στα Γιάννενα (Περιφέρεια) και σε άλλες μεγάλες πόλεις ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες ανώτατες σχολές.

Μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση, προαναγγέλλουν οι φοιτητές

«Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα! Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση» σημείωνε το συντονιστικό των φοιτητών φανερώνοντας τις διαθέσεις τους.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (08/02/2023)

Επεξηγηματικό κείμενο του υπουργείου Παιδείας

Στην αντίπερα όχθη, με την πίεση να αυξάνεται προοδευτικά και τις φωνές που μιλούν για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο να πληθαίνουν, το υπουργείο Παιδείας δίνει στη δημοσιότητα επεξηγηματικό κείμενο με τα βασικά σημεία του και τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Ξένων Πανεπιστημίων».

Το κείμενο αναλύει βασικές ερωτήσεις-απορίες που προκύπτουν από την ανάγνωση του κειμένου του νομοσχεδίου λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η δημόσια διαβούλευση (18 Φεβρουαρίου) και έρθει στη Βουλή προς ψήφιση για να καταστεί νόμος του κράτους.

«Αντισυνταγματικό» το νομοσχέδιο

Με το φυτίλι να έχει πάρει φωτιά και να σιγοκαίει σαν «βόμβα» έσκασε η παρέμβαση της πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρίας Καραμανώφ, που συντάχθηκε με τις απόψεις των οκτώ καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου που χαρακτήρισαν  το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αντισυνταγματικό.

Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος και αντιπρόεδρος του ΣτΕ επί τιμή σημείωσε ότι το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο με το ρήμα «απαγορεύω» το οποίο δεν είναι δεκτικό ερμηνείας. Σε σχόλιό της, στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, σημείωσε πως για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Διαμαρτύρονται για την τηλε-εξεταστική

Οι οκτώ Συνταγματολόγοι, σε κοινή επιστολή τους, τόνισαν πως δεν μπορεί να παρακαμφθεί η ρητή απαγόρευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων από το άρθρο 16, με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος.

Να σημειώσουμε πως πάνω από 500 υπογραφές έχει συγκεντρώσει κείμενο πανεπιστημιακών που τάσσονται κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων προειδοποιώντας για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ενημερώνουν τις επιχειρήσεις οι οποίες φιλοδοξούν να ιδρύσουν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή.

Δηλώνουν ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα προσφύγουν σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί.

Τρίωρη στάση εργασίας δασκάλων και καθηγητών

Με το μέτωπο του αγώνα να μην «σπάει» σε στάση εργασίας προχωρούν δάσκαλοι και καθηγητές, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Η στάση εργασίας θα είναι τρίωρη, από τις 11:00 έως 14:00.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση». Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες «να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών».

Ανάλογες εικόνες αναμένουμε και σήμερα

Sports in

Ποιον παίκτη «βλέπει» ο Ολυμπιακός – Η μισή Ευρώπη παρακολουθεί την περίπτωση του (pic)

Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διαψεύδει κάθε μεταγραφικό σενάριο, στο εξωτερικό συνεχίζονται τα δημοσιεύματα και τα σενάρια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024