Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαοθάλασσα στην συναυλία των φοιτητικών συλλόγων κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων στο κέντρο της Αθήνας

Λαοθάλασσα στην συναυλία των φοιτητικών συλλόγων κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων στο κέντρο της Αθήνας

Βουλιάζει το κέντρο από τη συναυλία των φοιτητικών συλλόγων κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος!» το ηχηρό μήνυμά τους.

Χιλιάδες κόσμου βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στα Προπύλαια, για να στηρίξει τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, σε μια γιορτή αλληλεγγύης.

Μετά την μεγαλειώδη φοιτητική πορεία με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας, οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν μεγάλη συναυλία με αλληλέγγυους καλλιτέχνες.

«Το νομοσχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση έχει ήδη  απορριφθεί. Απαιτούμε να μην κατατεθεί!  Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και έχει ηττηθεί!»

Για περισσότερο από ένα μήνα φοιτητές, εργαζόμενοι και εκπαιδευτικό προσωπικό στηρίζει τον αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Το συντονιστικό δηλώνει έτοιμο ακόμα και για απεργίες διαρκείας. «Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα! Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση»

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και πυρσοί να φωτίζουν την συγκέντρωση των φοιτητών.

Όπως και πέρσι με τις καταλήψεις των καλλιτεχνικών σχολών, έτσι και φέτος, ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι δίπλα στους φοιτητές

Οι φοιτητές και οι φοιτητικοί σύλλογοι ήδη αναφέρουν προς πάσα κατεύθυνση πως ήδη έχουν καταφέρει την πρώτη μεγάλη τους νίκη, καθώς το νομοσχέδιο δεν έχει έρθει ακόμα προς ψήφιση στην Βουλή. Ο πρωθυπυοργός μάλιστα δήλωνε πως θα ήταν νόμος του κράτους από τον Ιανουάριο.

«Πετύχαμε την πρώτη νίκη! – Συνεχίζουμε!

Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο αλλά ο αγώνας μας τους χάλασε τα σχέδια! Τώρα που ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέσα στο Φλεβάρη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο ο αγώνας μας κλιμακώνεται.  Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, με όλο το λαό». 

Μάλιστα ήδη από την ανακοίνωση του συνονιστικού είναι σαφές πως οι φοιτητές δεν θα υποχωρήσουν εύκολα «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα Πανεπιστήμια, την εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και τις συλλήψεις συμφοιτητών μας. Η κρατική καταστολή δεν μας τρομοκρατεί αντιθέτως μας πεισμώνει!  Η κυβέρνηση που κάνει την αδικία νόμο, ονομάζει «παράνομο” τον αγώνα και τους φοιτητές “εγκληματίες” επειδή διεκδικούν δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Εγκληματική είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που στερεί όνειρα και δικαιώματα από τη νεολαία. Οι απειλές για περικοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, για διαγραφές φοιτητών, η εργαλειοποίηση της εξεταστικής δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας».

Οι παρευρισκόμενοι φοιτητές και αλληλέγγυοι στον αγώνα τους είναι αναρίθμητοι.

«Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο!»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνοντιστικού, οι φοιτητές διεκδικούν «ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία» για να εργαστούν με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουν.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου έκαναν ένα πέρασμα από την συναυλία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Καταγγέλουν συμπαγνία κυβέρνησης και ΕΕ με σκοπό την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Θεωρούν συνυπεύθυνα «όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και με την στάση τους συναινούν σε αυτή την πολιτική». Ενώ τονίζουν πως «Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση».

Οι φοιτητές πέρα από το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θίγουν και το ζήτημα της σίτισης και της στέγης. Τι μπορεί να πει κανείς σε έναν φοιτητή που ζητά φαγητό και στέγη, ώστε να συγκεντρωθεί στις σπουδές του;

Οι φοιτητές φοβούνται τα χρέη που θα συσσωρευτούν σε λαϊκές οικογένειες αναφέροντας πως «Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση να εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία! Η κυβέρνηση τη μόνη επιλογή που δίνει στους νέους και τις οικογένειές τους είναι το «που θα ακουμπήσουν τα χρήματά τους», οδηγώντας οικογένειες σε δάνεια και χρέη ακόμα και για τις σπουδές των παιδιών τους. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό. Αν τους ένοιαζε η φυγή νέων, θα αναβάθμιζαν τα δημόσια ΑΕΙ, θα καταργούσαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα αύξαναν την χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων».

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024