Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής παραπέμπουν σε δίκη στη Γερουσία τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής παραπέμπουν σε δίκη στη Γερουσία τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας

Οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας ασκεί υπερβολικά χαλαρή πολιτική και ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση.

Με οριακή πλειοψηφία (214 ψήφοι υπέρ, 213 κατά), οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων παρέπεμψαν χθες Τρίτη σε δίκη στη Γερουσία τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Kevin Lamarque), τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθ’ ύλην αρμόδιο για τη μετανάστευση, που κατ’ αυτούς «προκάλεσε» τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 150 χρόνια που παραπέμπεται από την κάτω Βουλή σε δίκη στη Γερουσία υπουργός των ΗΠΑ. Η καταδίκη και η παύση του από τα καθήκοντά του θεωρείται πάντως εντελώς απίθανη, με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί διατηρούν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία.

Η καταδίκη και η παύση από τα καθήκοντά του θεωρείται εντελώς απίθανη

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατείνονται πως ο κ. Μαγιόρκας ασκεί υπερβολικά «χαλαρή» πολιτική και ότι «ενθαρρύνει» την παράνομη μετανάστευση. Το κατηγορητήριο («articles of impeachment» στα αγγλικά) που κατάρτισαν του προσάπτει επίσης πως έκανε ψευδείς δηλώσεις στο Κογκρέσο.

Η εξέλιξη καταγράφεται μια εβδομάδα μετά την αποτυχία της Βουλής να παραπέμψει σε δίκη τον υπουργό, που χαρακτηρίστηκε χαστούκι για τον πρόεδρο του σώματος Μάικ Τζόνσον. Ωστόσο, ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Στιβ Σκαλίζ, που υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο, απών στην ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης, επέστρεψε στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για τη διαδικασία.

Είναι σαφές ότι το μεταναστευτικό θα κυριαρχήσει και σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ενόψει της θεωρούμενης ως βέβαιης νέας αναμέτρησης του κ. Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ την 5η Νοεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον ένοικο του Λευκού Οίκου πως ευθύνεται για την «εισβολή» παράτυπων μεταναστών, διαλαλώντας το ρεκόρ συλλήψεών τους στα σύνορα (302.000 τον Δεκέμβριο).

Συνταγματολόγοι επισημαίνουν, κάτι που αναγνωρίζουν ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, πως η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων πρακτικά δεν απέδειξε τίποτε σε βάρος του 64χρονου υπουργού, γεννημένου στην Κούβα. Βλέπουν στην παραπομπή του σε δίκη απλώς αντανάκλαση της πολιτικής σύγκρουσης στην Ουάσιγκτον.

Και παραπομπή Μπάιντεν

Ο ενδιαφερόμενος, ο κ. Μαγιόρκας, δεν παύει να επαναλαμβάνει πως η αμερικανική δεξιά σπαταλά πολύτιμο χρόνο και χρήμα των φορολογουμένων επιδιδόμενη σε «πολιτικό ελιγμό» με το εγχείρημα. Οι υπηρεσίες του στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας χαρακτήρισαν «φάρσα» την παραπομπή του σε δίκη.

Πέραν της παραπομπής του υπουργού, συνεχίζεται παράλληλα η έρευνα που διενεργείται στη Βουλή για την ενδεχόμενη παραπομπή του ίδιου του προέδρου, για πράξεις του όταν ήταν αντιπρόεδρος.

Ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ παραπέμφθηκε δυο φορές σε δίκη στη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς. Αθωώθηκε και στις δυο περιπτώσεις.

Η πιο πρόσφατη παραπομπή υπουργού σε δίκη στη Γερουσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ανάγεται στο 1876. Ο τότε υπουργός Πολέμου Γουίλιαμ Μπέλναπ, κατηγορούμενος για διαφθορά, παραιτήθηκε προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024