Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κογκρέσο για «ρωσική απειλη κατά της εθνικής ασφάλειας»

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κογκρέσο για «ρωσική απειλη κατά της εθνικής ασφάλειας»

Πανικός στις ΗΠΑ για μια σοβαρή, μα αδιευκρίνιστη, απειλή που προέρχεται σύμφωνα με διαρροές είτε από την Κίνα, είτε από τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, είτε από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εξέδωσε την Τετάρτη μια ασυνήθιστη δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η επιτροπή έχει θέσει στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια απροσδιόριστη «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας».

«Ζητώ από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής», ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Μάικ Τέρνερ.

Μία πηγή με γνώση σημείωσε ότι η απειλή «δεν είναι άσχετη με τα ζητήματα την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν»

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Είπε ότι είχε κανονίσει συνάντηση, πριν ο Τέρνερ εκδώσει τη δήλωσή του, με τους ηγέτες του Κογκρέσου, για το θέμα. «Δεν είμαι σε θέση να πω κάτι περαιτέρω σήμερα. Όπως είπα, ανυπομονώ για τη συζήτηση με (τον Τέρνερ) και προφανώς από εκεί θα καθορίσουμε πώς θα προχωρήσουμε, αλλά στεκόμενος εδώ στο βήμα σήμερα δεν μπορώ να μοιραστώ τίποτα περαιτέρω», δήλωσε ο Σάλιβαν σε ενημέρωση.

Μία από τις πηγές που έχει δει τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ότι «πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική» ικανότητα της Ρωσίας «για την οποία ενημερωθήκαμε πρόσφατα».

Ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «δεν είναι σε θέση να πει κάτι περαιτέρω σήμερα».

Η ενημέρωση σχετικά με τις διαβαθμισμένες πληροφορίες

Η δήλωση δεν προσέφερε πρόσθετες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της φύσης της απειλής. Το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων άρχισαν να εισέρχονται και να εξέρχονται από το άκρως ασφαλές δωμάτιο στο υπόγειο του Καπιτωλίου, γνωστό ως SCIF, όπου μοιράζονται με τους νομοθέτες οι πιο ευαίσθητες, διαβαθμισμένες πληροφορίες. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η ενημέρωση της Πέμπτης σχετίζεται με την απειλή που επισήμανε ο Τέρνερ.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, απευθύνθηκε στην Ομάδα των Οκτώ, τους κορυφαίους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας, «για να προσφερθώ για προσωπική ενημέρωση». «Αυτό έχει προγραμματιστεί, οπότε είμαι λίγο έκπληκτος που ο βουλευτής Τέρνερ βγήκε δημόσια σήμερα, πριν από μια προγραμματισμένη συνάντηση, για να πάω να καθίσω μαζί του μαζί με τους επαγγελματίες των μυστικών υπηρεσιών και της άμυνας μας αύριο», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Είναι δική του επιλογή να το κάνει αυτό. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι επικεντρώνομαι στο να πάω να τον δω, να καθίσω μαζί του, καθώς και με τα άλλα μέλη της ομάδας των οκτώ της Βουλής των Αντιπροσώπων αύριο και δεν είμαι σε θέση να πω τίποτα περαιτέρω από αυτό το βήμα». Ερωτηθείς αν το κοινό πρέπει να ανησυχεί για την απειλή, ο Sullivan είπε: «Κατά κάποιον τρόπο, αυτή η ερώτηση είναι αδύνατο να απαντηθεί με ένα ξεκάθαρο «ναι». Οι Αμερικανοί κατανοούν ότι υπάρχει ένα φάσμα απειλών και προκλήσεων στον κόσμο που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, και αυτές οι απειλές και προκλήσεις κυμαίνονται από την τρομοκρατία έως τους κρατικούς φορείς και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε».

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, με τις αποφάσεις που έχει λάβει, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του αμερικανικού λαού στο μέλλον», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Η απειλή αφορά την Ρωσία, την Κίνα ή τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως «Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, με τις αποφάσεις που έχει λάβει, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του αμερικανικού λαού στο μέλλον, και θα σταθώ εδώ σε αυτό το βήμα και θα το διαβεβαιώσω αυτό, θα σας κοιτάξω στα μάτια με αυτοπεποίθηση ότι πιστεύουμε ότι μπορούμε και θα μπορέσουμε και προστατεύουμε την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού».

Μια πηγή των Δημοκρατικών που γνωρίζει την απειλή δήλωσε στο NBC News: «Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποσταθεροποιητική κατάσταση και μια απειλή για την εθνική ασφάλεια». Η πηγή το περιέγραψε ως «πιθανή ξένη απειλή», αλλά δεν προσδιόρισε από πού προέρχεται η απειλή. Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Γκαρσία, δήλωσε ότι προτρέπει όλα τα μέλη να εξετάσουν τις πληροφορίες. «Προτρέπω τον πρόεδρο να λάβει σοβαρά υπόψη του και αυτό το θέμα. Και δεν πρόκειται για πολιτικό ζήτημα. Είναι κάτι που χρειάζεται την προσοχή των μελών του Κογκρέσου και της εκτελεστικής εξουσίας», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Μαρκ Γουόρνερ, των Δημοκρατικών και ο Μάρκο Ρούμπιο των Ρεπουμπλικανών, είναι ενήμεροι για την απειλή εθνικής ασφάλειας που εντοπίστηκε από τον Τέρνερ, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση. Οι πληροφορίες τέθηκαν στη διάθεση όλων των μελών της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας. Μία πηγή με γνώση σημείωσε ότι η απειλή «δεν είναι άσχετη» με τα ζητήματα που εξετάζονται από το επί του παρόντος σταματημένο συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης για την εθνική ασφάλεια, το οποίο περιλαμβάνει βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, αλλά ότι δεν είναι «άμεσα συνδεδεμένα». Η πηγή αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Πηγές: NBC News και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024