Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Σπάνιο κρούσμα βουβωνικής πανώλης εντοπίστηκε στο Ορεγκον - Κόλλησε από τη γάτα του

ΗΠΑ: Σπάνιο κρούσμα βουβωνικής πανώλης εντοπίστηκε στο Ορεγκον – Κόλλησε από τη γάτα του

Η βουβωνική πανώλη, κρούσμα της οποίας εντοπίστηκε στο Ορεγκον, είναι ιδιαίτερα σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες και πιστεύεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ασθενής μολύνθηκε από τη γάτα του.

Σπάνιο κρούσμα βουβωνικής πανώλης σε άνθρωπο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, στο Ορεγκον, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές (στη φωτογραφία από Michael Taylor/Shutterstock, επάνω, τρισδιάστατη αναπαράσταση των βακτηρίων Yersinia pestis πιο γνωστών ως βουβωνική πανώλη).

Η νόσος, που προκάλεσε τη λεγόμενη μαύρη πανώλη, ή μαύρο θάνατο, πανδημία η οποία είχε αφανίσει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης τον Μεσαίωνα, είναι ιδιαίτερα σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να θεραπευτεί πλέον, παραμένει πάντως δυνητικά επικίνδυνη.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται ως και οκτώ ημέρες μετά την έκθεση σε άρρωστο ζώο ή το τσίμπημα ψύλλου-φορέα

Ο ασθενής διαμένει στην κομητεία Ντεσούτς, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ. Του χορηγείται θεραπεία και πιστεύεται πως πιθανόν μολύνθηκε από τη γάτα του.

«Εχουμε επικοινωνήσει με όλες τις στενές επαφές του κατοίκου και του ζώου συντροφιάς του και τους δόθηκαν φάρμακα προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια», εξηγούσε ο Δρ. Ρίτσαρντ Φόσετ, υγειονομικός αξιωματούχος στην κομητεία Ντεσούτς, όταν εντοπίστηκε το κρούσμα, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα συμπτώματα της πανώλης στον άνθρωπο εκδηλώνονται ως και οκτώ ημέρες μετά την έκθεση σε άρρωστο ζώο ή το τσίμπημα ψύλλου-φορέα της νόσου.

Τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, αδυναμία, ρίγη, μυϊκούς πόνους.

Αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, η βουβωνική πανώλη μπορεί να εξελιχθεί σε σηψαιμική πανώλη ή πνευμονική πανώλη. Αυτές οι δυο νόσοι θεωρούνται ακόμη πιο σοβαρές.

«Στα πρώτα στάδια»

«Ευτυχώς, το κρούσμα αυτό εντοπίστηκε και του προσφέρθηκε θεραπεία στα πρώτα στάδια της νόσου», κάτι που σημαίνει ότι «παρουσιάζει μικρό κίνδυνο για την κοινότητα», διαβεβαίωσαν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους.

«Κανένα άλλο κρούσμα πανώλης» δεν επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια «της έρευνας» που διενεργήθηκε, διευκρίνισαν.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τον κυριότερο ομοσπονδιακό οργανισμό υγείας, κατά μέσον όρο καταγράφονται επτά κρούσματα πανώλης σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ.

Στο Ορεγκον, το προηγούμενο κλινικά επιβεβαιωμένο κρούσμα βουβωνικής πανώλης είχε καταγραφεί το 2015, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της πολιτείας 4,2 εκατ. και πλέον κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024