Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βράζει» η Πελοπόννησος - Αγρότες πετούν πορτοκάλια και χύνουν γάλατα στους δρόμους

«Βράζει» η Πελοπόννησος – Αγρότες πετούν πορτοκάλια και χύνουν γάλατα στους δρόμους

Στους δρόμους για 13η μέρα σε Αίγιο, Τρίπολη και Πύργο - Δηλώνουν απογοητευμένοι από την άκαρπη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, «δεν άλλαξε τίποτα» σε σχέση με τις πρώτες εξαγγελίες για τα μέτρα, λένε

Έχουμε ήδη εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων για τον αγροτικό κόσμο σε όλη τη χώρα. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία των αγροτών έγινε χθες, Τρίτη (13/02), αλλά δεν έφερε τα αποτελέσματα που ήλπιζαν και ακόμα επιθυμούν οι αγρότες. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εκ νέου αναβρασμό σε όλη την Πελοπόννησο, και έτσι εκδηλώθηκαν νέες κινητοποιήσεις σε Αίγιο, Τρίπολη και Πύργο.

Με «μπλόκα παντού» απάντησαν οι αγρότες μετά τα όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου, ενώ πια το ενδιαφέρον έχει ήδη στραφεί στην αυριανή συνεδρίαση στη Λάρισα, όπου επίσης πρόκειται να κριθούν πολλά για το ποια θα είναι η συνέχεια της πορείας των αγροτών και των μαζικών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει μετρώντας ήδη 13 ημέρες.

Σε αυτό το πλαίο, οι αγρότες της Αιγιάλειας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι οποίοι προχώρησαν σε εκ νέου αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού, στο ύψος της Γέφυρας του Σελινούντα, όπου και έκλεισαν για λίγη ώρα συμβολικά τον δρόμο. Σε ήρεμο κλίμα και με την διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, οι αγρότες και σήμερα έδωσαν το “στίγμα” τους και όπως δήλωσαν από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων τους, δεν κάνουν βήμα πίσω.

Μιλώντας στο pelop.gr o πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, Γιάννης Μποδιώτης, επεσήμανε ό,τι κατά την επίμαχη συνάντηση της Τρίτης, της αντιπροσωπίας των αγροτών με τον πρωθυπουργό “δεν άλλαξε τίποτα” σε σχέση με τις πρώτες εξαγγελίες του για τα μέτρα των αγροτών. “Είμαστε απογοητευμένοι” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως οι κινητοποιήσεις τους θα δυναμώσουν κι άλλο.

Με τα αγροτικά στην Τρίπολη – Χύνουν γάλα στον δρόμο

Κινητοποίηση κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου έγινε την Τετάρτη (14/02) και στην Τρίπολη, οι οποίοι μπήκαν στο κέντρο της πόλης με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και έχυσαν γάλα στον δρόμο συμβολικά, σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ανικανοποίητα αιτήματά τους.

Αυτό που ζητούν είναι η άμεση καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, εντατικοί έλεγχοι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, μείωση στην τιμή του ρεύματος και του γάλακτος και οι εργάτες γης.

Αυτά είναι τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους σε όλη την Πελοπόννησο. και μετέφεραν τα αιτήματά τους στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτωχό, με τον οποίο συναντήθηκαν στο κεντρικό κτίριο της Περιφερείας.

Ο κ. Πτωχός είπε ότι για κάποια θέματα μπορεί να βοηθήσει η Περιφέρεια ενώ άλλα αιτήματα είναι εκτός αρμοδιότητας της. Μίλησε για προγράμματα και κρατικές ενισχύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες στον Πύργο

Οι αγρότες της Ηλείας με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης (13/02) έδειξαν ξεκάθαρα ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους. Από το μπλόκο του κόμβου Αγ. Γεωργίου, μπήκαν στο κέντρο της πόλης του Πύργου, μπλοκάροντας τις οδούς Γερμανού και Ερμού. Από την πρώτη στιγμή ενημέρωσαν ότι προορισμός τους είναι η κεντρική πλατεία του Πύργου, όμως η Αστυνομία κινητοποιήθηκε για να τους παρεμποδίσει.

Ενδεικτικό όμως της αποφασιστικότητας των αγροτών και των κτηνοτρόφων ήταν πως κινήθηκαν για να απομακρύνουν έως και σηκωτό, ένα συμβατικό περιπολικό της Αστυνομίας για να περάσουν στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου.

Τελικά μετά τις νέες διαβουλεύσεις, το περιπολικό μετακινήθηκε από τους αστυνομικούς όπως και άλλα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. και έφτασαν στην κεντρική πλατεία έξω από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, για να ολοκληρώσουν τη διαμαρτυρία τους.

Εκεί πέταξαν αγροτικά προϊόντα και έχυσαν γάλα και μίλησαν για όσα ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τον κλάδο και πλέον έχουν καταστήσει απαγορευτικό το κόστος παραγωγής.

Δείτε βίντεο:

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης είπε: «Είμαστε σήμερα εδώ συντονισμένοι με όλη την Ελλάδα να πιέσουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό, την αδιαλλαξία και τις υπεκφυγές. Είμαστε αποφασισμένοι, με μεγάλη δύναμη, θα διαδηλώσουμε και θα περιμένουμε μια απάντηση θετική. Πιστεύω ότι αν δε δοθεί η αναμενόμενη απάντηση στα αιτήματά μας, ο αγώνας θα συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά. Δεν έχουμε άλλο δρόμο και αυτό πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι εμείς είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι: «Είμαστε όλοι εδώ στον αγώνα. Ελπίζω κάτι να κερδίσουμε από τη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε μια πολύ καλή διαμαρτυρία, ειρηνική και με ασφάλεια. Δεν θέλουμε ούτε να εμποδίσουμε τον κόσμο, ούτε να κλείσουμε τα καταστήματα της πόλης. Αντιθέτως είναι όλοι συνάδελφοί μας και κατανοούμε τα προβλήματά τους. Ζητάμε όμως την συμπαράστασή τους, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Επειδή ζούμε όλοι στο ίδιο «καζάνι» και επειδή ο νομός μας δυστυχώς είναι πολύ υποβαθμισμένος οικονομικά από την υπόλοιπη Ελλάδα, τους θέλουμε όλους δίπλα μας. Με τον αγώνα θα κερδίσουμε όλοι μαζί».

«Είμαστε εδώ για να πιέσουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό, την αδιαλλαξία και τις υπεκφυγές»

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Αγάλος, από την πλευρά του τόνισε ότι: «Είναι συμβολική η παρουσία μας στην πλατεία του Πύργου. Θα εντείνουμε και θα κλιμακώσουμε τη στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση που απ’ ότι φαίνεται μας κοροϊδεύει και δεν θέλει να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας. η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε μεγάλα αδιέξοδα και παρά την κατάσταση η κυβέρνηση δεν δίνει άμεσα λύσεις».

Αγρότης από την Αλφειούσα ο Αντώνης Δημόπουλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έκβαση τόσο του αγροτικού κλάδου, αλλά και των κινητοποιήσεων. «Είμαι από μικρό παιδάκι στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις για την αγροτιά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια απογοήτευση σε ό,τι αφορά την συσπείρωση του κόσμου, προκειμένου να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Δεν ξέρω τι συμβαίνει… Είμαστε όλοι βολεμένοι; Έχουμε λύσει τα προβλήματά μας; Είναι απορίας άξιο και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση σε όλους εμάς που αγωνιζόμαστε. Και δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την πάρτη μας αλλά για όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Ευελπιστώ αυτή τη φορά η κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματά μας, έστω να λύσει κάποια από αυτά. Φυσικά δεν είμαστε ζητιάνοι να μας δώσει επιδόματα και να μας κάνει… χάρες. Πιστεύω αυτή τη δεδομένη στιγμή επειδή όλη η Ελλάδα έχει συσπειρωθεί κάτι να γίνει προς το συμφέρον όλων μας».

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024