Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Διάσπαση» στο αγροτικό μέτωπο προσδοκά το Μαξίμου – Νέα σύσκεψη για τη Θεσσαλία, νέες δεσμεύσεις για διάλογο

«Διάσπαση» στο αγροτικό μέτωπο προσδοκά το Μαξίμου – Νέα σύσκεψη για τη Θεσσαλία, νέες δεσμεύσεις για διάλογο

Αποφασίζουν τα μπλόκα μετά τη συζήτηση με τον Μητσοτάκη – «Πιάσαμε ταβάνι» λένε στην κυβέρνηση κλείνοντας το παράθυρο παρεμβάσεων

Κλίμα χωρίς εξάρσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις κατέγραψαν τόσο η κυβερνητική πλευρά όσο και η πλευρά των αγροτών στις χθεσινές διαπραγματεύσεις τους υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, με τις ανακοινώσεις για το ρεύμα, το πετρέλαιο και την ΚΑΠ να αποτελούν πλέον αντικείμενο αξιολόγησης στα μπλόκα.

Εν αναμονή των αποφάσεων του αγροτικού κόσμου για τη στάση τους – δηλαδή, την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων ή αντίθετα τη μαχητικότερη διεκδίκησης της πλήρους κάλυψης των αιτημάτων τους -, στην κυβέρνηση εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή εκτόνωση.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσδοκά να καταγραφούν πλέον «διασπάσεις» στο αγροτικό μέτωπο. Είναι αυτό που την έχει φέρει εδώ και εβδομάδες σε μια δύσκολη θέση μιας καθυστερημένης, αλλά πλέον συνεχούς παραδοχής των «δίκαιων προβληματισμών», των μεγάλων δυσκολιών ειδικά στη Θεσσαλία και του αυξημένου κόστους παραγωγής προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή οι πιέσεις εντείνονται και από την αντιπολίτευση, η οποία εξακολουθεί να χρεώνει στο Μαξίμου επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις και όχι στρατηγικό σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις πολύωρες διαβουλεύσεις με τους 15 εκπροσώπους των μπλόκων και με τους πέντε του προεδρείου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών παραδέχονταν την «κατάρτιση» των συμμετεχόντων αγροτών και τα σοβαρά επιχειρήματά τους. Σε αυτά απαντούσε τόσο ο Μητσοτάκης όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί, όταν απαιτούνταν μεγαλύτερη εξειδίκευσης.

Ταβάνι

«Πιάσαμε ταβάνι» λένε στην κυβέρνηση κλείνοντας το «παράθυρο» περαιτέρω παρεμβάσεων. Είναι δεδομένο ότι το Μαξίμου θα επιμείνει στα «δεδομένα» και «περιορισμένα» δημοσιονομικά περιθώρια ενώ ουδείς στην κυβέρνηση, ιδίως όσοι… κρατούν το «ταμείο» θέλει να ανοίξει δρόμος τυχόν διεκδικήσεων από άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

Ταυτόχρονα όμως το Μαξίμου δεν μπορεί παρά να δείχνει όχι μόνο στον αγροτικό κόσμο αλλά και ευρύτερα σε άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες ότι θα κρατά ανοιχτό τον διάλογο, ακούγοντας προσδοκίες και αιτήματα και ότι θα αναζητά «δίκαιες», κατά τους κυβερνητικούς, λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε διατεθειμένος σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο να συζητήσει σχετικά με τη δημιουργία ενός μόνιμου, «πιο δίκαιου», μηχανισμού. Κάτι βεβαίως που έχει ορίζοντα από το 2025 και μετά.

Ακόμα περισσότερα για την πίεση της κυβέρνησης απέναντι στον «συγκροτημένο τρόπο», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, που οι αγρότες περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν, δείχνει η προοπτική για νέα συνάντηση ειδικά για τα σοβαρά θέματα της Θεσσαλίας. Μένει να φανεί η σύνθεση αυτής της υπό σχεδιασμό νέας σύσκεψης, η οποία σε κάθε περίπτωση προσδιορίζεται για το τέλος του Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, αφότου ο πρωθυπουργός ολοκληρώσει μια σειρά επαφών του εκτός συνόρων στο επόμενο διάστημα.

Προκαταβολές

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές αποζημιώσεων από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, το ad hoc πρόγραμμα για τη Θεσσαλία και άλλες περιφερειακές ενότητες έχει αρχικώς εκτιμηθεί ως κόστος στα 260 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών διατέθηκαν τα 150 εκατ. και στις 8 Φεβρουαρίου απεστάλησαν μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος σε διάθεση του ΕΛΓΑ άλλα 110 εκατ.

Σήμερα, όπως λένε από την κυβέρνηση, πρόκειται να καταβληθούν 5,5 εκατ. σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες δεν έλαβαν προκαταβολή και καλύπτουν 30.000 στρέμματα.

Ρεύμα και πετρέλαιο

Οι άμεσες παρεμβάσεις, όπως ανακοινώθηκε, αφορούν το ρεύμα και το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα για το νέο τιμολόγιο ρεύματος θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2024. Για 2 χρόνια εκτιμώνται οι μέγιστες τιμές ως εξής:

9,3 λεπτά / κιλοβατώρα για όσους ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.

9,8 λεπτά / κιλοβατώρα για λοιπούς κατόχους συνδέσεων χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.

10,5 λεπτά / κιλοβατώρα για όσους ανήκουν συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

11 λεπτά / κιλοβατώρα για λοιπούς κατόχους συνδέσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για άλλα 8 χρόνια προβλέπεται για το 1/3 της κατανάλωσης τιμή 9 λεπτά / κιλοβατώρα και για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων δύνανται να προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά με σταθερά συμβόλαια και ενιαία ρήτρα αποχώρησης 70 ευρώ. Επιπλέον ανακοινώθηκε ρύθμιση οφειλών με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο.

Για το πετρέλαιο αποφασίστηκε προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο τέλος Μαρτίου (τα 40 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 82 εκατ.).

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024