Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ενίσχυση για 730.000 νοικοκυριά το πρώτο δίμηνο

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ενίσχυση για 730.000 νοικοκυριά το πρώτο δίμηνο

Οι παροχές θα καλύπτουν το πρώτο δίμηνο του 2024 χωρίς πλαφόν στην κατανάλωση - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στην παροχή ενίσχυσης τους πρώτους δύο μήνες του 2024 στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ενίσχυση αυτή αφορά την επιδότηση των νοικοκυριών, τα οποία είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για να φανεί η έκπτωση 45-480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας πάνω από 730.000 νοικοκυριά είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και για αυτά οι παρεχόμενες ενισχύσεις θα καλύψουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024, δηλαδή Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται σε 26 ευρώ ανά μεγαβατώρα (Mwh) και για τον μήνα Φεβρουάριο σε 18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας με τις ενισχύσεις αυτές που δίνονται στα νοικοκυριά τα οποία είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους το οποίο προέκυψε από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μάλιστα η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) αποτελεί ένα ειδικό τιμολόγιο, που παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και αφορά ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος της έκπτωσης του ΚΟΤ πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής, ενώ υπάρχουν και όρια κατανάλωσης ανάλογα με τη μορφή του νοικοκυριού, για παράδειγμα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος κ.λπ.

Οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΚΟΤ υποβάλλονται οποτεδήποτε εντός του έτους, ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet.

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα

Στο μεταξύ, αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για να φανεί η έκπτωση 45-480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών που υπέβαλαν αίτηση και πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης.

Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε ελέγχους στα στοιχεία που δηλώθηκαν από 481.484 νοικοκυριά τα οποία θερμαίνουν την κατοικία τους με ηλεκτρικό ρεύμα και υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Η ΑΑΔΕ όταν ολοκληρώσει τον έλεγχο θα στείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος με τη σειρά του θα τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς.

Το επίδομα θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ θα εμφανιστεί ως έκπτωση στουςλογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2024.

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Στη συνέχεια οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να καταχωρίσουν στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος (τον αριθμό του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, τον ΑΦΜ και την επωνυμία του προμηθευτή, τον ΑΦΜ του δικαιούχου στον οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, τον αριθμό παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και την περίοδο κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος).

Οι λογαριασμοί δηλώνονται σταδιακά καθώς εκδίδονται και ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν κατανάλωση του πρώτου τριμήνου.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024