Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Φιλοπαλαιστίνιες διαδηλώτριες κρίθηκαν ένοχες επειδή είχαν εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιάς σε πορεία

Βρετανία: Φιλοπαλαιστίνιες διαδηλώτριες κρίθηκαν ένοχες επειδή είχαν εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιάς σε πορεία

Μέλη της Χαμάς είχαν χρησιμοποιήσει αλεξίπτωτα πλαγιάς για να φτάσουν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου

Τρεις διαδηλώτριες, που επεδείκνυαν εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιάς σε μια πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στο κέντρο του Λονδίνου, μια εβδομάδα μετά την φονική εισβολή των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, κρίθηκαν ένοχες με βάσει τη νομοθεσία περί τρομοκρατίας.

Οι διαδηλώτριες κρίθηκαν ένοχες καθώς θεωρήθηκαν «υποστηρίκτριες της τρομοκρατίας»

Η 29χρονη Χέμπα Αλχάγιεκ, και η 26χρονη Παούλιν Ανκούντα είχαν κολλήσει στις πλάτες τους εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιάς, ενώ η Νοϊμούτου Ολαγίνκα Ταϊγιο, 27 ετών, είχε κολλήσει μία παρόμοια εικόνα στη λαβή ενός πλακάτ.

Τις εικόνες αυτές τις έφεραν πάνω τους σε μια διαδήλωση στις 14 Οκτωβρίου 2023, μόλις επτά ημέρες αφότου μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα πλαγιάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου σφαγιάζοντας περίπου 1.200 Ισραηλινούς.

Πηγή φωτογραφίας: Twitter

Στις τρεις διαδηλώτριες ασκήθηκαν διώξεις με βάση τον νόμο περί τρομοκρατίας, με την κατηγορία ότι μετέφεραν ή επεδείκνυαν εικόνες για να δημιουργήσουν εύλογες υποψίες ότι είναι υποστηρίκτριες της εκτός νόμου στη Βρετανία οργάνωσης της Χαμάς, κατηγορία που οι τρεις νέες αρνήθηκαν.

Διήμερη δίκη

Έπειτα από μια διήμερη δίκη στο Δικαστήριο του Ουεστμίνστερ, οι τρεις κρίθηκαν ένοχες σήμερα, αφού οι εισαγγελείς έκριναν ότι «δεν ήταν τυχαίο» ότι οι κατηγορούμενες έφεραν τις εικόνες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίθεση της Χαμάς.

Στην ετυμηγορία του, ο αναπληρωτής ανώτερος περιφερειακός δικαστής Ταν Ικράμ ανέφερε: «Επτά ημέρες νωρίτερα, η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ με αυτά που περιγράφονται από τα μέσα ενημέρωσης ως αλεξίπτωτα πλαγιάς. Ένας λογικός άνθρωπος θα το είχε δει και θα είχε διαβάσει για αυτό. Δεν βρίσκω ότι ένας λογικός άνθρωπος θα ερμήνευε την εικόνα απλώς ως σύμβολο ελευθερίας».

Ωστόσο ο δικαστής πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι σαφής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποια από αυτές τις κατηγορούμενες είναι υποστηρίκτρια της Χαμάς ή προσπαθούσε να δείξει υποστήριξη στη Χαμάς». Ο δικαστής τόνισε ότι «αποφάσισε να μην τιμωρήσει» τις κατηγορούμενες και έδωσε στις τρεις τους απαλλαγή 12 μηνών υπό όρους.

«Ξεπεράσατε τα όρια, αλλά θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε. «Ελπίζω να πήρατε το μάθημά σας»

Αντιδρώντας στην ετυμηγορία, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος τόνισε ότι η επίδειξη των εικόνων ισοδυναμούσε με «εξύμνηση των πράξεων» της Χαμάς.

Οι δικηγόροι των τριών νεαρών γυναικών είχαν υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα οι τρεις διαδηλώτριες εμφάνιζαν εικόνες emoji με αλεξίπτωτο αντί για αλεξίπτωτο πλαγιάς και ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία έκανε «λάθος» σε αυτό που είδε εκείνη την ημέρα.

Ο δικηγόρος της Αλχάγιεκ και της Ανκούντα υποστήριξε ότι η ιδέα ότι η εικόνα ήταν ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς ξεκίνησε από «μια ομάδα στο διαδίκτυο που είχε τη δική της ατζέντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024