Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το αφιέρωμα του BBC: «Η Ελλάδα στα πρόθυρα της νομιμοποίησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών»

Το αφιέρωμα του BBC: «Η Ελλάδα στα πρόθυρα της νομιμοποίησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών»

Η ιστορία της Χριστίνας, της Βικτώριας και της κόρης τους Νιόβης

Το όνειρο της Χριστίνα Λεμoνή και της Βικτώρια Καλφάκη είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της νομιμοποίησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Η Βουλή θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, που εισήγαγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη, εν μέσω έντονων διαφωνιών, ενώ, όπως σχολιάζει το BBC, «θα χρειαστεί να βασιστεί στην υποστήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης για να τα καταφέρει».

Η Χριστίνα και η Βικτώρια θα είναι εκεί μέσα στην αίθουσα, περιμένοντας να περάσει το νομοσχέδιο. Πριν από δύο χρόνια επέστρεψαν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχαν μετακομίσει για δουλειά – και για να ζήσουν ελεύθερα τη σχέση τους.

Παντρεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Νιόβη, η κόρη του, γεννήθηκε εκεί. Εάν περάσει ο νόμος, σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν τον γάμο τους σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Καθώς η στιγμή της ψηφοφορίας πλησιάζει, οι δύο μαμάδες λένε ότι ο ενθουσιασμός τους εντείνεται. «Είμαι απίστευτα χαρούμενη για αυτό», λέει η Χριστίνα.

«Είναι η αρχή της αποδοχής της διαφορετικότητας γενικά για τη χώρα και της αποδοχής ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα. Και για εμάς θα σημαίνει (ότι γίνεται) πραγματικότητα, γιατί είμαι η μητέρα της Νιόβης, και αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από τον νόμο. Η νομοθεσία θα φέρει την αλήθεια στην πραγματικότητα».

«Δεν έχω λόγο»

Μετά τη γέννηση της Νιόβης στο Λονδίνο, προσπάθησαν να την εγγράψουν στην ελληνική πρεσβεία, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε. «Το σχόλιο που έκαναν ήταν «Έπρεπε να το είχες σκεφτεί πριν την κάνεις»», θυμάται η Χριστίνα.

Ήταν απαίσιο, έκλαιγα στο αυτοκίνητο για 45 λεπτά, δεν μπορούσα να σταματήσω. Εξακολουθεί να μού φέρνει άσχημες αναμνήσεις», λέει η Βικτώρια, βουρκωμένη. «Είναι σαν να σε απορρίπτει η χώρα σου». Χωρίς νομική αναγνώριση για τον γάμο τους στην Ελλάδα, μόνο η Βικτώρια που γέννησε τη Νιόβη γίνεται αποδεκτή ως μητέρα της, παρόλο που το ωάριο για την κόρη του προήλθε από τη Χριστίνα.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αν συμβεί κάτι πολύ κακό στη Βικτώρια και πεθάνει, το παιδί μας πηγαίνει αμέσως στις κοινωνικές υπηρεσίες»

Στο σχολείο, δεν έχει λόγο στις αποφάσεις και όταν η Νιόβη μπήκε στο νοσοκομείο, η Χριστίνα δεν μπόρεσε να μπει στο δωμάτιό της. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αν συμβεί κάτι πολύ κακό στη Βικτώρια και πεθάνει, το παιδί μας πηγαίνει αμέσως στις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες στη συνέχεια εξετάζουν αν κάποιος από τους συγγενείς της Βικτώριας θέλει να την υιοθετήσει», λέει. «Αν δεν το κάνουν, πηγαίνει σε ίδρυμα. Δεν έχω κανέναν λόγο πάνω σε αυτό. Έτσι, το παιδί δεν θα έχανε μόνο μια μητέρα, θα μας έχανε και τις δύο» λέει.

Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας

Δεκαπέντε από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη νομιμοποιήσει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Παγκοσμίως επιτρέπεται σε 35 χώρες.

Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω από τους Ευρωπαίους γείτονές της σε μεγάλο βαθμό, σχολιάζει το BBC, λόγω της σθεναρής «αντίθεσης από την ισχυρή εκκλησία της». Εάν ο νόμος ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, θα γίνει η πρώτη χώρα με χριστιανική ορθόδοξη πλειοψηφία (στον πληθυσμό της) και η πρώτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει ισότητα στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν επίσης να υιοθετήσουν νόμιμα παιδιά, αλλά όχι να αποκτήσουν μωρό μέσω παρένθετης μητέρας, κάτι που είναι νόμιμο στην Ελλάδα μόνο για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που έχουν ιατρική ανάγκη για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

«Η Ελλάδα γεωγραφικά βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, αλλά πολιτισμικά και πολιτικά ανήκει στη Δύση», είπε μιλώντας στο BBC ο Άλεξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέλος της επιτροπής που συνέταξε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Δεκαπέντε από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη νομιμοποιήσει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Παγκοσμίως επιτρέπεται σε 35 χώρες

«Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μια αδύναμη αντιπολίτευση που τού άφησε το χώρο χωρίς να διακυβεύσει τη δική του θέση» συνεχίζει το BBC.

Ο κ. Πατέλης λέει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των πεποιθήσεων του πρωθυπουργού. «Συχνά πιστεύεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα είναι αρμοδιότητες των κομμάτων της Αριστεράς. Αυτό το νομοσχέδιο προέρχεται από ένα κεντροδεξιό κόμμα – και είναι σημαντικό να αναγνωριστεί αυτή η ισότητα σύμφωνα με το νόμο» είπε.

Διχασμένη η κοινωνία

Όμως η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα αποκάλυψε ότι μόλις το 55% τάσσεται υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και μια ακόμη πιο αδύνατη πλειοψηφία υποστηρίζει την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

«Είναι σαν να σε απορρίπτει η χώρα σου»

Έως και 50 από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται είτε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είτε να δηλώσουν αποχή προκειμένου να αποφύγουν την καταψήφιση. «Η αποχή είναι μία αξιοπρεπής στάση για τους βουλευτές» είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα η επιστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια διαβάστηκε στην πρωινή λειτουργία σε όλη τη χώρα πριν από λίγες ημέρες, καταδικάζοντας αυτό που είπε ότι «θα προωθούσε την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας… και θα έθετε τις σεξουαλικές επιλογές των ενηλίκων ομοφυλόφιλων πάνω από τα συμφέροντα των παιδιών».

«Σόδομα και τα Γόμορρα»

Έξω από το κοινοβούλιο στην Πλατεία Συντάγματος, οργανώσεις συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο. Με σταυρούς, εικόνες και πανό που έγραφαν «Όχι παιδιά για τους διεστραμμένους» και φωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας».

Οι θεωρίες συνωμοσίας για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που επιβάλλεται στην Ελλάδα έχουν αναμειχθεί με τις πεποιθήσεις κάποιων, που πιστεύουν ότι οι παραδόσεις τους καταστρέφονται. «Η Βίβλος λέει ότι ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας – και οτιδήποτε άλλο είναι μεγάλη αμαρτία», λέει στο BBC, η Ραλλού Περπερίδου.

«Όπως τα Σόδομα και τα Γόμορρα, ο Θεός κατέστρεψε τους ανθρώπους που ασκούσαν ομοφυλοφιλία. Ο Θεός θα τους συγχωρήσει αν δεχτούν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος και το καταγγείλουν», συνέχισε.

«Οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να δώσουν το σωστό παράδειγμα για τα παιδιά γιατί πιστεύουμε ότι η ύπαρξη ενός γυναικείου και αρσενικού προτύπου είναι ζωτικής σημασίας. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα για κάθε παιδί να έχει πατέρα και μητέρα» πρόσθεσε.

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024