Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Πριν δέκα ημέρες είχε φτάσει ο φάκελος - βόμβα στα δικαστήρια - Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

Θεσσαλονίκη: Πριν δέκα ημέρες είχε φτάσει ο φάκελος – βόμβα στα δικαστήρια – Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

Πώς αποφεύχθηκε ισχυρή έκρηξη με θύματα μέσα στο δικαστικό μέγαρο - Η αναρρωτική έσωσε την πρόεδρο Εφετών

Πριν δέκα ημέρες έφτασε ο φάκελος βόμβα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και λόγω συγκυριών δεν σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη που θα προκαλούσε θύματα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το δέμα με αποστολέα την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και παραλήπτη μια πρόεδρο Εφετών, έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πριν δέκα ημέρες με ένα άτομο που δήλωσε κούριερ εταιρείας ταχυμεταφορών.

Δεν έγινε έλεγχος

Χωρίς να γίνει κάποιος έλεγχος ο φάκελος μεταφέρθηκε στο γραφείο της προέδρου στον 3ο όροφο.

Λόγω αναρρωτικής άδειας, η δικαστική λειτουργός επέστρεψε σήμερα στο γραφείο της. Για καλή της τύχη μαζί της ήταν και ο σύζυγός της απόστρατος αξιωματικός του στρατού.

Ήταν αυτός που παρατήρησε ότι στο σημείο που κολλάει ο φάκελος υπήρχαν μικρά σύρματα ενώ εντόπισε και μεταλλικά αντικείμενα.

Άμεσα κάλεσε τον υπεύθυνο ασφαλείας του δικαστικού μεγάρου και το δέμα μεταφέρθηκε στο ειδικό μηχάνημα ελέγχου X-ray της εισόδου.

Θα προκαλούσε θύματα

Εκεί οι υπεύθυνοι επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα, κλήθηκε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) να τον εξετάσει.

Τελικά, όντως περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό, ποσότητα ζελατοδυναμίτιδας, η οποία και θα μπορούσε να εκραγεί στα χέρια του παραλήπτη.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από την έκρηξη θα επηρεάζονταν τουλάχιστον 4 με 5 διπλανά γραφεία.

Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

Οι έρευνες της Αντοτρομοκρατικής, που ανέλαβε την υπόθεση, στρέφονται αρχικά προς τον χώρο των ποινικών για τον δράστη.

Για τον λόγο αυτό εξετάζονται οι αποφάσεις που εξέδωσε η συγκεκριμένη πρόεδρος Εφετών, γιατί ο φάκελος είχε το δικό της όνομα ως παραλήπτη, αλλά και οι κλήσεις που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα και το αν είχε δεχθεί απειλές.

Βέβαια δεν αποκλείεται πίσω από την ενέργεια να βρίσκεται κάποια τρομοκρατική οργάνωση κάτι που θα επιβεβαιωθεί αν υπάρξει ανάληψη ευθύνης με κάποια προκήρυξη.

Όπως και να έχει στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει και μπει και το άτομο που μετέφερε ως κούριερ το δέμα στα δικαστήρια και το οποίο αναζητείται χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έχει ταυτοποιηθεί.

Δικαστική πηγή ανάφερε στο GRTimes ότι η καθημερινή αλληλογραφία περνάει από το μηχάνημα X- RAY που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο για τον εντοπισμό μεταλλικών αντικειμένων. Ο συγκεκριμένος φάκελος φαίνεται πως δεν πέρασε από έλεγχο. Τον παρέδωσε ένας άνδρας που παρουσιάστηκε ως υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών στην γραμματεία της προέδρου της Τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Αυτός ο άνθρωπος που μετέφερε την βόμβα, εν γνώσει ή εν αγνοία του, μέχρι τον τρίτο όροφο των δικαστηρίων, θεωρείται ένα πρόσωπο «κλειδί» για την πρόοδο της έρευνας.

Μνήμες από το παρελθόν

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες του υπογείου, προκαλώντας υλικές ζημιές ενώ αυτή ήταν η αιτία για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ήταν και η τοποθέτηση μηχανημάτων X- RAY και η τοποθέτηση αστυνομικών φρουρών στις εισόδους.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024