Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Με «κούριερ» έφτασε η βόμβα στα δικαστήρια - Τις έρευνες ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική

Θεσσαλονίκη: Με «κούριερ» έφτασε η βόμβα στα δικαστήρια – Τις έρευνες ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική

Πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση ο άνδρας που παρουσιάστηκε ως υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών και παρέδωσε τον φάκελο-βόμβα - Απεστάλη προ 10ημέρου και είχε παραλήπτρια την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης

Θύματα θα μπορούσε να προκαλέσει ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφθασε στα χέρια της προέδρου Εφετών στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος φαίνεται να απεστάλη προ 10ημέρου όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες.

Υποτιθέμενος αποστολέας η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», παραλήπτρια η πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης

Ο φάκελος έφτασε με αλληλογραφία και παραδόθηκε στο γραφείο της προέδρου εφετών που ήταν η παραλήπτρια του, στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου. Υποτιθέμενος αποστολέας ήταν η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».

Πώς κατάλαβαν ότι ο φάκελος είναι ύποπτος

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε έναν μεγάλο κίτρινο φάκελο αλληλογραφίας και μεταφέρθηκε στο γραφείο της τελευταίας, η οποία έλειπε με άδεια και σήμερα επέστρεψε στην υπηρεσία της για να διαβάσει υποθέσεις που πρόκειται να δικάσει. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν και ο σύζυγός της -συνταξιούχος αξιωματικός του Στρατού- που επιχείρησε να ανοίξει τον φάκελο για να την εξυπηρετήσει, ενώ τον θεώρησε ύποπτο όταν είδε να προεξέχουν κάποια καλώδια, μέσα από έναν υποφάκελο.

Στη συνέχεια, αστυνομικός της Ασφάλειας των δικαστηρίων κλήθηκε να παραλάβει και να μεταφέρει τον φάκελο στην κεντρική είσοδο όπου υπάρχει μηχάνημα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων X- RAY, όμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια για τον έλεγχο των αποσκευών. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος περιείχε καλώδια συνδεδεμένα με μπαταρίες. Σήμανε συναγερμός, όλοι απομακρύνθηκαν από το σημείο και εκκενώθηκε το Μέγαρο, με τους υπαλλήλους, τους δικαστικούς και τους πολίτες να αποχωρούν από την πλαϊνή έξοδο.

Άμεσα παρενέβησαν αστυνομικοί του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. (ΤΕΕΜ) που εξουδετέρωσαν την βόμβα, αποτρέποντας τυχόν θύματα από την έκρηξή της.

Ο ύποπτος φάκελος εξετάστηκε από το μηχάνημα ΧRAY και επιβεβαιώθηκε ότι περιείχε μηχανισμό με εκρηκτική ύλη, και συγκεκριμένα ζελατοδυναμίτιδα, ικανό να προκαλέσει θύματα.

Τις έρευνες για τον παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό φάκελο, που απεστάλη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και εξουδετερώθηκε, ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική. Ερευνώνται η συνδεσμολογία του, ο αποστολέας του όπως επίσης και η διαδρομή μέχρι να φτάσει ο φάκελος στα δικαστήρια.

Ο φάκελος-βόμβα έφτασε με «κούριερ» – Το πρόσωπο «κλειδί»

Η βόμβα φέρεται να έφτασε με «κούριερ» στα δικαστήρια και το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν ελέγχθηκε το συγκεκριμένο αντικείμενο όταν εισήλθε στα δικαστήρια.

Δικαστική πηγή ανάφερε στο GRTimes ότι η καθημερινή αλληλογραφία περνάει από το μηχάνημα X- RAY που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο για τον εντοπισμό μεταλλικών αντικειμένων. Ο συγκεκριμένος φάκελος έφτασε πριν λίγες μέρες και φαίνεται πως δεν πέρασε από έλεγχο. Τον παρέδωσε ένας άνδρας που παρουσιάστηκε ως υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών στην γραμματεία της προέδρου της Τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Αυτός ο άνθρωπος που μετέφερε την βόμβα, εν γνώσει ή εν αγνοία του, μέχρι τον τρίτο όροφο των δικαστηρίων, θεωρείται ένα πρόσωπο «κλειδί» για την πρόοδο της έρευνας.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες του υπογείου, προκαλώντας υλικές ζημιές ενώ αυτή ήταν η αιτία για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ήταν και η τοποθέτηση μηχανημάτων X- RAY και η τοποθέτηση αστυνομικών φρουρών στις εισόδους.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024