Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλησιάζει το τέλος της Γερμανίας ως υπερδύναμης;

Πλησιάζει το τέλος της Γερμανίας ως υπερδύναμης;

Η απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου ήταν το τελειωτικό χτύπημα

Τα θεμέλια της βιομηχανικής μηχανής της Γερμανίας έχουν πέσει σαν ντόμινο: οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Ευρώπη και επιδιώκουν να ανταγωνιστούν τους υπερατλαντικούς συμμάχους τους στις επενδύσεις για το κλίμα. Η Κίνα γίνεται μεγαλύτερος αντίπαλος και δεν είναι πλέον ο αχόρταγος αγοραστής γερμανικών προϊόντων.

Η απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου ήταν το τελειωτικό χτύπημα για πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας.

Παράλληλα με την παγκόσμια αστάθεια, η πολιτική παράλυση στο Βερολίνο εντείνει μακροχρόνιες εσωτερικές παθογένειες, όπως οι ανεπαρκείς υποδομές, η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η γραφειοκρατία. Το άλλοτε κραταιό εκπαιδευτικό σύστημα, σήμερα είναι εμβληματικό της μακροπρόθεσμης έλλειψης επενδύσεων σε δημόσιες υπηρεσίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποδυνάμωση της βιομηχανίας αποτυπώνεται στη μείωση των επενδυτικών σχεδίων.

Αλλού, εκφράζεται με αλλαγή γραμμών παραγωγής και απολύσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις με οριστικό λουκέτο.

Βέβαια, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει ένα αξιοζήλευτο δυναμικό μικρών, ευέλικτων μεταποιητικών μονάδων. Προφανώς και για αυτόν τον λόγο η Bundesbank –και όχι μόνο- δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η κατάρρευση της γερμανικής βιομηχανίας είναι πολύ κοντά.

Λουκέτα

Η γαλλική Michelin κλείνει δύο από εργοστάσιά της στη Γερμανία και τα σχέδια περικοπών της μέχρι το τέλος του 2025 θα επηρεάσουν περισσότερους από 1.500 εργαζομένους.

Η αμερικανική ανταγωνίστρια της Michelin, η Goodyear, έχει παρόμοια σχέδια για δύο μονάδες.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να εξάγουμε ελαστικά φορτηγών από τη Γερμανία σε ανταγωνιστικές τιμές», είπε σε συνέντευξή της. «Εάν η Γερμανία δεν μπορεί να εξάγει ανταγωνιστικά στο διεθνές πλαίσιο, η χώρα χάνει ένα από τα μεγαλύτερα ατού της», περιέγραψε με ακρίβεια το πρόβλημα η επικεφαλής της Michelin για τη Β. Ευρώπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η GEA κλείνει ένα εργοστάσιο αντλιών κοντά στο Mainz, για να μεταφερθεί στην Πολωνία.

Η κατασκευάστρια ανταλλακτικών αυτοκινήτων Continental ανακοίνωσε το προηγούμενο καλοκαίρι τα σχέδιά της να κλείσει μια μονάδα κατασκευής εξαρτημάτων ασφάλειας και φρένων.

Καταλύτης το 2022

Η ενεργειακή κρίση το καλοκαίρι του 2022 ήταν ένας σημαντικός καταλύτης. Ενώ τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, οι τιμές παραμένουν υψηλότερες από ό,τι σε χώρες.

Ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα χημικά – άμεσο αποτέλεσμα της απώλειας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

Καθώς η μετάβαση στο καθαρό υδρογόνο εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, σχεδόν μία στις 10 εταιρείες σχεδιάζει να σταματήσει οριστικά την παραγωγή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ένωσης βιομηχανίας VCI. Η BASF, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών στην Ευρώπη, περικόπτει 2.600 θέσεις εργασίας και η Lanxess μειώνει το προσωπικό κατά 7%.

Η γραφειοκρατία της Γερμανίας επίσης δεν βοηθάει, όταν οι εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν.

Είναι ενδεικτικό ότι η GEA, η οποία εγκατέστησε ηλιακή ισχύ σε ένα εργοστάσιο στην πόλη Oelde της δυτικής Γερμανίας, περιμένει ακόμη τις άδειες για τροφοδοσία ρεύματος από τον σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη του έργου.

Η Κίνα

Η Κίνα προκαλεί, επίσης, προβλήματα στη Γερμανία με διάφορους τρόπους. Εκτός από τη στρατηγική της στροφή προς την προηγμένη μεταποίηση, η επιβράδυνση της οικονομίας της ασιατικής υπερδύναμης μειώνει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, ο φθηνός ανταγωνισμός από την Κίνα ανησυχεί τις βιομηχανίες που είναι βασικές για την κλιματική μετάβαση της Γερμανίας όπως είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα ηλιακά πάνελ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024