Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε χαμηλό 2,5 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Παραμένουν ψηλά τα τρόφιμα

Σε χαμηλό 2,5 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία – Παραμένουν ψηλά τα τρόφιμα

Υποχώρησαν οι τιμές της ενέργειας – Πάνω από τον μέσο όρο διατηρούνται τα τρόφιμα

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021, και σε ποσοστό χαμηλότερο από το αναμενόμενο διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία στην αρχή του έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9%. Σε μηνιαία βάση καταγράφηκε αύξηση των τιμών κατά 0,2%.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,1% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, αλλά υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές της ενέργειας τον Ιανουάριο του 2024 ήταν 2,8% χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών των τροφίμων παρέμεινε «σημαντικά υψηλότερη από τον υπερπληθωρισμό» σημειώνοντας αύξηση 3,8% στην αρχή του έτους.

Η Destatis αναφέρει χαρακτηριστικά ότι παρά την άρση των ελέγχων τιμών για τα ενεργειακά προϊόντα και την αύξηση των τιμών του CO 2 που επηρέασε τις τιμές των ορυκτών καυσίμων όπως τα καύσιμα κινητήρων, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, οι τιμές της ενέργειας τον Ιανουάριο του 2024 ήταν 2,8% χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους . Η άνοδος των τιμών των τροφίμων συνέχισε να αποδυναμώνεται στο +3,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αλλά παρέμεινε πολύ πάνω από τον γενικό ρυθμό αύξησης των τιμών.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να υποχωρεί κατά 0,3% σε προσαρμοσμένους όρους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας την Τρίτη.

Η πτώση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών τιμών της ενέργειας και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.

Ωστόσο, επειδή το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπόρεσε να αποφύγει μια άλλη τεχνική ύφεση, που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024