Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tesla: Αναταράξεις για την εταιρεία του Ελον Μασκ – Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει

Tesla: Αναταράξεις για την εταιρεία του Ελον Μασκ – Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει

Ο ενθουσιασμός με την Τεχνητή Νοημοσύνη απομακρύνει τους επενδυτές από την εταιρεία του Ίλον Μασκ

Πού βαδίζει η Tesla; Το ερώτημα αυτό απασχολεί ολοένα και πιο έντονα τη Wall Street, καθώς η μετοχή της εταιρείας του Ελον Μασκ διολισθαίνει. Η ίδια η Tesla άλλωστε προειδοποιεί ότι τα πράγματα ενδέχεται να μη βελτιωθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Από την αρχή του 2024 η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει υποχωρήσει κατά 22%, την ώρα που άλλες εταιρίες του S&P 500 σημειώνουν άνοδο (46% η Nvidia, 32% η Meta Platforms). Αυτό, όπως σημειώνει το Bloomberg, οφείλεται στο ότι η Tesla δεν καταφέρνει να ωφεληθεί από τον ενθουσιασμό που γεννά η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις άλλες μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα. Και παρά τις προσπάθειες του Μασκ να παρουσιάσει την επένδυση στην εταιρεία του ως τοποθέτηση υπέρ της ΑΙ, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

«Αν και ο Ίλον Μασκ πιθανώς θα διαφωνούσε, οι επενδυτές δεν βλέπουν την Tesla ως μέρος της αναπτυσσόμενης AI όπως τις περισσότερες από τις άλλες εταιρείες της Magnificent Seven», δήλωσε ο Matthew Maley, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Miller Tabak + Co. «Έχουμε ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό για την Tesla και τις άλλες μετοχές της Mag Seven – η τάση ζήτησης για τα προϊόντα της Tesla εξασθενεί, ενώ αυξάνεται για εταιρείες που συνδέονται περισσότερο με την AI».

Αδύναμες προοπτικές

Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, στο επίκεντρο αυτού του χάσματος βρίσκεται η εξασθένιση των προοπτικών για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η ζήτηση αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2024 – ίσως και πέραν αυτού, εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Tesla να αναπτύσσεται με τον γρήγορο ρυθμό που οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να βλέπουν.

Περίπου το ένα τρίτο των αναλυτών που καλύπτουν την Tesla συνιστούν την αγορά της μετοχής, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 85% για τις υπόλοιπες εταιρείες της «Mag 7». Επιπλέον, οι αναλυτές έχουν μειώσει τη μέση εκτίμηση κερδών για το 2024 για την Tesla σχεδόν στο μισό τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ οι προσδοκίες κερδών για τις υπόλοιπες εταιρείες αυξήθηκαν ή παρέμειναν αμετάβλητες.

«Η πρόκληση είναι ότι η Tesla έχει γίνει μια εταιρεία με ένα προϊόν – το Model Y, με κάθε άλλη πρωτοβουλία είτε να μην συμβάλλει ουσιαστικά στα έσοδα και τα κέρδη είτε να παραμένει ένα επιστημονικό πρότζεκτ», δήλωσε ο Jeffrey Osborne της Cowen. «Το να είσαι εταιρεία ενός προϊόντος και να μην διαχειρίζεσαι σωστά το χρονοδιάγραμμα των προϊόντων μπορεί να δημιουργήσει δύσκολες περιόδους, όπως τώρα, μέχρι να βγει το όχημα επόμενης γενιάς το επόμενο έτος ή το 2026».

Το μελλοντικό στοίχημα

Οι οπαδοί της Τesla λένε ότι η μοναδική θέση της εταιρείας ως ο μόνος κερδοφόρος, μεγάλης κλίμακας, κατασκευαστής αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων της δίνει μια θέση στο κλαμπ των ελίτ εταιρειών. Παρόλο που η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα, οι ειδικοί αναμένουν ευρέως ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυριαρχήσουν τελικά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Για όποιον είναι διατεθειμένος να στοιχηματίσει σε αυτό το μέλλον, η Tesla εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, γεγονός που εξηγεί επίσης την υψηλή αποτίμηση της αγοράς, λέει το Bloomberg.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024