Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Συμβολική διαμαρτυρία μελισσοκόμων με δεκάδες άδειες κυψέλες στον Λευκό Πύργο

Αγρότες: Συμβολική διαμαρτυρία μελισσοκόμων με δεκάδες άδειες κυψέλες στον Λευκό Πύργο

Θέλουν να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να τους επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στα δάση να παράγουν το μέλι τους - «Δεν ζητούμε χρήματα» λένε

Σε συμβολική διαμαρτυρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προχώρησαν μέλη του Συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής, στήνοντας δεκάδες άδειες κυψέλες στον Λευκό Πύργο.

Οι μελισσοκόμοι κατέβηκαν με τα οχήματά τους στην Νέα Παραλία και με τις άδειες κυψέλες τους σχημάτισαν δύο γραμμές μεταξύ του Λευκού Πύργου και του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.

Αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν, είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά στην παραγωγή και πώληση μελιού και να τους επιτρέπει να βρίσκονται μέσα στα δάση έτσι ώστε να παράγουν το μέλι τους.

«Τα προβλήματα χρόνο με τον χρόνο γίνονται χειρότερα – ελληνοποιήσεις, απαγόρευση εισόδου στα δάση, υπερβολικό κόστος παραγωγής»

Στιγμιότυπο από τη συμβολική διαμαρτυρία των μελισσοκόμων

Κάθε πέρσι και καλύτερα

«Τα πρόβληματά μας χρόνο με τον χρόνο γίνονται χειρότερα, είναι οι ελληνοποιήσεις, η απαγόρευση εισόδου στα δάση, το υπερβολικό κόστος παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί τρομακτικά», ανέφερε στο thestival.gr, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, Παντελής Καραγουδάκης.

Και πρόσθεσε: «Έρευνα της ΕΕ έχει δείξει πως σχεδόν το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι πάνω-κάτω νοθευμένο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί δύο κιλά ελληνικού μελιού να ανακατευτούν με ένα τόνο εισαγόμενο και να ονομαστεί ελληνικό. Παράλληλα, οι ετικέτες που υπάρχουν στα ράφια δεν είναι σωστές. Πρέπει η χώρα προέλευσης να αναγράφεται ευκρινώς. Αντίθετα, βλέπουμε τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ να είναι κρυμμένες στην πίσω πλευρά».

Η κλιματική κρίση, υποστήριξε ο ίδιος, έχει οδηγήσει σε τρομακτική μείωση της παραγωγής. «Πέρυσι έπεσε στο 80%. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα αιτήματά μας δεν έχουν σχέση με χρήματα αλλά θέλουμε να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες», τόνισε.

«Κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής»

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Θεοφάνης Γρηγοριάδης, δήλωσε ότι το κόστος παραγωγής αυξήθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα όλες οι πρώτες ύλες να έχουν αυξηθεί 50%-60%.

«Το βαζάκι που συσκευάζουμε το μέλι μας είχε 17 λεπτά τιμολογημένο και τώρα έφτασε στα 47. Επίσης, η κυψέλη στοίχιζε 25 ευρώ και τώρα έφτασε να κοστίζει 47 ευρώ, μόνο το ξύλο, και μέχρι να γίνει κυψέλη φτάνει τα 60. Δεν ζητάμε χρήματα, θέλουμε να μας αφήσουν να μπούμε στα δάση γιατί αυτό είναι το σπίτι μας. Εμείς προσέχουμε τα δάση, είναι λίγες οι περιπτώσεις που φωτιές ξεκινούν από λάθος χειρισμούς των μελισσοκόμων», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της συμβολικής διαμαρτυρίας, οι μελισσοκόμοι μοιράζουν φυλλάδια, ενώ έχουν προμηθευτεί μέλι από το εμπόριο και καλούν τον κόσμο να το δοκιμάσει και να κάνει σύγκριση με αυτό των μελισσοκόμων.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024