Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φρένο στις ελληνοποιήσεις ζητούν οι μελισσοκόμοι Χαλκιδικής - «Μας οδηγούν στον αφανισμό»

Φρένο στις ελληνοποιήσεις ζητούν οι μελισσοκόμοι Χαλκιδικής – «Μας οδηγούν στον αφανισμό»

Ενώ η μέση ετήσια παραγωγή μελιού στο νομό Χαλκιδικής ανέρχεται σε 300 τόνους, πέρυσι αυτή διαμορφώθηκε σε μόλις 20 τόνους

Να μπει επιτέλους φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού στην Ελλάδα, ώστε να μην απειλείται η δημόσια υγεία, αλλά και να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να επιβιώσουν, ζητούν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι νομού Χαλκιδικής, οι οποίοι και συμμετέχουν με τη συνδρομή 20 φορτηγών, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία έχουν φύγει από τον κλάδο δεκάδες επαγγελματίες, υπό το βάρος κυρίως του αυξημένου κόστους παραγωγής, που σήμερα καταγράφεται διπλάσιο σε σχέση με το 2022, αλλά και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Έχουν πλέον ξεφύγει οι ελληνοποιήσεις, γιατί κανένας δεν πραγματοποιεί ελέγχους»

Υπενθυμίζεται ότι οι Χαλκιδικιώτες του πρωτογενούς τομέα έχουν στήσει εδώ και έντεκα ημέρες αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μουδανιών και πραγματοποιούν σήμερα πολύωρο αποκλεισμό στα δύο ρεύματα επί της εθνικής οδού με τη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις οκτώ το βράδυ, όπως υποστηρίζουν.

«Ενώ η μέση ετήσια παραγωγή μελιού στο νομό Χαλκιδικής ανέρχεται σε 300 τόνους, πέρυσι αυτή διαμορφώθηκε σε μόλις 20 τόνους», επισημαίνει ο κ. Κασσανδρινός και προσθέτει «η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής την τελευταία διετία και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, έχουν οδηγήσει στην έξοδο από το επάγγελμα δεκάδες νέους».

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις των μελισσοκόμων

Οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής διαθέτουν 200.000 κυψέλες

Η πλειονότητα των μελισσοκόμων στο νομό Χαλκιδικής κάνουν νομαδική μελισσοκομία, σημειώνει ο ίδιος και τονίζει ότι «ενώ πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψουν τα μελίσσια τους από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και όχι μόνο, αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους, τελευταία δεν μπορούν να το πράξουν λόγω κατακόρυφης ανόδου στα καύσιμα».

Για τις ελληνοποιήσεις μελιού στην Ελλάδα, δηλώνει ότι «έχουν πλέον ξεφύγει, γιατί κανένας δεν πραγματοποιεί ελέγχους» και προσθέτει «πρόκειται για εισαγόμενο μέλι από …κανείς δεν ξέρει που, μέσα στο οποίο τοποθετούν μικρές ποσότητες ελληνικές μελιού, το αναμιγνύουν με καραμελόχρωμα και το πουλούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και οδηγώντας τους Έλληνες του κλάδου στον αφανισμό».

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, αριθμεί 300 μέλη ηλικίας από 20 έως και 86 χρόνων, ενώ συνολικά διαθέτουν 200.000 κυψέλες.

Sports in

Τα τρία μεγάλα «μπαμ» του καλοκαιριού από το NBA (vids)

Οι τρεις παίκτες που αναμένεται να αποχαιρετήσουν το NBA για τα… μάτια της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024