Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές για την ιλαρά - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές για την ιλαρά – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Αντιμετώπιση πιθανής έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα.

Οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά ιλαράς που καταγράφονται στην Ευρώπη. Μπορεί οι ειδικοί να είναι καθησυχαστικοί για τη χώρα μας και να τονίζουν πώς δεν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, ωστόσο το υπουργείο Υγείας συνιστά άμεσο εμβολιασμό.

Ειδικότερα, με εγκύκλιό του προτείνει τον εμβολιασμό πολλών κοινωνικών ομάδων που φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από την ιλαρά. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως σε Ρομά, ενώ στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Όπως τονίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, «με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων της ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς παρωτίτιδας (εμβόλιo MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις».

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων συστήνονται δύο δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24– 36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση).

Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το 12ο μήνα ζωής. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιαστεί με τη 2η δόση πρέπει να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR μετά την ηλικία των 12 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μια (1) δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

Οι ενήλικες

Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα.

Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι παρακάτω:

o Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
o Εκπαιδευτικοί.
o Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
o Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
o Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή.
o Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ?200/μL).

Sports in

Φιλικό με τη Γερμανία στις 7 Ιουνίου για την Εθνική

Μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Euro, η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Γερμανία σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024