Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρήγμα στο τείχος ανοσίας για πρόληψη από ιλαρά

Ρήγμα στο τείχος ανοσίας για πρόληψη από ιλαρά

Μείωση των εμβολιασμών παιδιών και ενηλίκων κατά της ιλαράς τα τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας ή αντιεμβολιαστικού κινηματος

Πανδημία και αντιεμβολιαστικό κίνημα, έχουν προκαλέσει «ρήγμα» στη συλλογική ανοσία του πληθυσμού απέναντι στην ιλαρά, τη νόσο με τη μέγιστη μεταδοτικότητα.

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας, εμβολιασμένο κατά της ιλαράς εκτιμάται πως είναι το 89,9% του πληθυσμού, ενώ για τη δημιουργία «τείχους ανοσίας» χρειάζεται να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού, καθώς ο ιός μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθ. Επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο in.gr τόνισε πως με τη μείωση της ανοσοποίησης του πληθυσμού, περίπου το 10% των πολιτών είναι εκτεθειμένοι απέναντι στη νόσο. Με βάση το ποσοστό αυτό, ανέφερε πως οι επιδημιολογικές εκτιμήσεις είναι αντίστοιχες με αυτές των ετών 2017-2018, οπότε συνέβη η τελευταία επιδημία ιλαράς στη χώρα, με περίπου 3.200 άτομα να έχουν νοσήσει και 4 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους από την ιλαρά.

Καθυστέρηση ή αντίδραση στον εμβολιασμό καταλήγουν σε ελλιπή ανοσοποίηση

Αρχικά, οι ανεμβολίαστοι ήταν Ρομά, στη συνέχεια και πρόσφυγες, όμως τελευταία αφορά και Έλληνες από τον γενικό πληθυσμό

Οι επιδημίες

Σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση της ιλαράς από τον ΕΟΔΥ, από το 2004-2023 εκδηλώθηκαν τρεις επιδημίες ιλαράς στη χώρα μας κατά τα έτη 2005-2006, 2010-2011 και 2017-2018, με 4.151 δηλωθέντα κρούσματα και 4 θανάτους, συνολικά. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορούσε Έλληνες Ρομά (56,9%), αλλά και νεαρούς ενήλικες από το γενικό πληθυσμό που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Το νόσημα παρουσίασε την υψηλότερη επίπτωση σε βρέφη και παιδιά 0-4 ετών.

Τα πιο ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου είναι η επιδημιολογική επιτήρηση και ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος συστήνει εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και εντατικοποίηση των εμβολιασμών με έμφαση στους εμβολιασμούς ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, νεαρών εφήβων και ενηλίκων που δεν ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους στο παρελθόν, καθώς και συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Οι παιδίατροι

Με αφορμή τις συστάσεις αυτές, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, τόνισε στο in.gr ότι παρά τις τρεις επιδημίες ιλαράς από το 2004 μέχρι σήμερα, η πολιτεία δεν έχει εφαρμόσει κανένα πρόγραμμα ή μέτρο αντιμετώπισης του μειωμένου εμβολιασμού του πληθυσμού. Αρχικά, οι ανεμβολίαστοι ήταν Ρομά και στη συνέχεια και πρόσφυγες, όμως στην τελευταία επιδημία του 2017-18 η έλλειψη εμβολιασμού εντοπίστηκε και σε Έλληνες από τον γενικό πληθυσμό.

Όμως είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια είναι η πραγματική αιτία της μη κάλυψης του πληθυσμού με το εμβόλιο, αν δηλαδή ευθύνεται η πανδημία, λόγω της οποίας «πήγαν πίσω» τα εμβολιαστικά προγράμματα με τους τακτικούς εμβολιασμούς ή υπήρξε άρνηση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Οι 3.500 ιδιώτες παιδίατροι παρακολουθούμε το 70% των παιδιών σε ολόκληρη τη χώρα. Θα μπορούσαμε λοιπόν, κατά την εξέταση των παιδιών να ελέγχουμε και την εμβολιαστική κάλυψη των γονέων τους – που είναι ενήλικες, κι αν διαπιστώνουμε εμβολιαστικό κενό, να συνταγογραφούμε και να πραγματοποιούμε τον εμβολιασμό εμείς, κατά την εξέταση του παιδιού τους. Γι΄ αυτό όμως χρειάζεται έγκριση από το υπουργείο Υγείας και σχετική διαμόρφωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ.

Η Ομοσπονδία κατέθεσε σχετική πρόταση στο υπουργείο Υγείας, όμως για πολλοστή φορά το υπουργείο μας αγνόησε, όπως συνέβη εξάλλου και στην περίπτωση της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής για την ιλαρά, από τις οποίες έχουμε εξαιρεθεί. Αντίθετα επιλέγονται οι «πυροσβεστικές» λύσεις.

Sports in

«Ο Χεζόνια φεύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης»- Ποια ομάδα θα τον αποκτήσει

Σύμφωνα με τη Mundo Deportivo ο Μάριο Χεζόνια απέρριψε την προσφορά της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024