Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για το ραντεβού με τον Μητσοτάκη ετοιμάζονται οι αγρότες - Αναμμένες οι μηχανές στα τρακτέρ για την Αθήνα

Για το ραντεβού με τον Μητσοτάκη ετοιμάζονται οι αγρότες – Αναμμένες οι μηχανές στα τρακτέρ για την Αθήνα

Η ημέρα της συνάντησης παραμένει μετέωρη, με επικρατέστερες ημερομηνίες να είναι η Δευτέρα και η Τρίτη

Το πρώτο βήμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ελλήνων αγροτών φαίνεται πως έγινε, καθώς όπως ανακοίνωσε εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης «η επιστολή ελήφθη. Ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα. Περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν αυτοί που θα συναντήσει».

Βέβαια, η ημέρα της συνάντησης παραμένει μετέωρη σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος είπε ότι το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί αλλά όχι τη Δευτέρα καθώς αυτό που αναμένει η κυβέρνηση είναι η σύνθεση της αντιπροσωπείας τους και «να ωριμάσουμε αυτά που σκεφτόμαστε για τους αγρότες».

«Ξέρετε ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους. Να κρατήσουμε αυτό το επίπεδο ουσιαστικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι δυο φορές το χρόνο πρέπει να βρισκόμαστε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κρατάνε «μικρό καλάθι» και επιμένουν

Με φόντο τα παραπάνω οι αγρότες έχουν προγραμματίσει πανελλαδική σύσκεψη σήμερα στις 11 π.μ. στο δημαρχείο της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα αποφασίσουν ποιοι θα έρθουν τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα γιατί θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισσοκόμοι κ.ά). Από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει.

«Να κρατήσουμε αυτό το επίπεδο ουσιαστικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι δυο φορές το χρόνο πρέπει να βρισκόμαστε»

Παράλληλα οι κινητοποιήσεις τους δεν χάνουν σε ένταση και ρυθμό και συνεχίζονται με αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων. Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο καθόδου των τρακτέρ στην Αθήνα παραμένει ανοιχτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιμονής τους, οι αγρότες της Αιγιάλειας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για 7η συνεχόμενη ημέρα, αυτήν τη φορά στο ύψος της γέφυρας του Σελινούντα, κλείνοντας την παλαιά εθνική και την Ολυμπία Οδό.

Παρά τις δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στο σημείο, υπήρξε συνεννόηση και προχώρησαν στο κλείσιμο του δρόμου ώστε να αποφευχθούν εντάσεις.  Την Παρασκευή το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιήσουν πομπή με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από τον Σελινούντα στην πόλη του Αιγίου.

Απέκλεισαν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Την ίδια στιγμή, αγρότες από τη Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα προχώρησαν σε αποκλεισμό του ρεύματος καθόδου της Εγνατίας Οδού που δίνει πρόσβαση στον λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας.

Οι αγρότες είχαν παρατάξει από την Τετάρτη φορτηγά και τρακτέρ στην είσοδο του λιμανιού. Είναι κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και παραγωγοί , οι οποίοι ζητούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις από φυσικές ή άλλες καταστροφές. Το μπλόκο την Παρασκευή αναμένεται να ενισχυθεί.

Τα αιτήματα

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024