Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το Εφετείο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί ασυλίας σε υπόθεση παρέμβασης στις εκλογές

ΗΠΑ: Το Εφετείο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί ασυλίας σε υπόθεση παρέμβασης στις εκλογές

Η ένσταση του Τραμπ αφορούσε την περίοδο κατά την οποία θεωρούσε πως τον κάλυπτε η προεδρική ασυλία. Όμως τα γεγονότα του Καπιτωλίου σημειώθηκαν στις 6 Ιανουαρίου, μετά τη λήξη της θητείας.

Ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την Τρίτη τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει ασυλία από την ποινική δίωξη για τις κατηγορίες ότι σχεδίασε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, επειδή αφορούσαν ενέργειες στις οποίες προέβη όσο ήταν πρόεδρος, αρνούμενο να υποστηρίξει μια τέτοια επεκτατική ερμηνεία της εκτελεστικής εξουσίας.

Η απόφαση της τριμελούς επιτροπής του αμερικανικού εφετείου για το κύκλωμα της Ουάσινγκτον απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τη θέση του Τραμπ ότι θα μπορούσε να διωχθεί ποινικά μόνο αν είχε καταδικαστεί πρώτα σε δίκη της Γερουσίας για την παραπομπή του σε δίκη.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το αξίωμα της Προεδρίας θέτει τους πρώην κατόχους του υπεράνω του νόμου για όλο το επόμενο διάστημα»

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου Τραμπ ότι ένας πρόεδρος έχει απεριόριστη εξουσία να διαπράττει εγκλήματα που θα εξουδετέρωναν τον πιο θεμελιώδη έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας», ανέφερε η ανυπόγραφη αλλά ομόφωνη γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής.

Στο Ντέρχαμ του Νιού Χάμσαϊρ, ο οπαδός του του ζητούσε να μην παραδοθεί.

Τι ανέφερε το σκεπτικό της επιτροπής

«Κατά βάθος, η στάση του πρώην προέδρου Τραμπ θα κατέρρεε το σύστημα διαχωρισμού των εξουσιών μας, θέτοντας τον πρόεδρο εκτός της εμβέλειας και των τριών Κλάδων», ανέφερε η γνωμοδότηση. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το αξίωμα της Προεδρίας θέτει τους πρώην κατόχους του υπεράνω του νόμου για όλο το επόμενο διάστημα».

Η επιτροπή έδωσε προθεσμία στον Τραμπ μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για να ενημερώσει το δικαστήριο αν θα ζητήσει αναστολή της απόφασης – η οποία διαφορετικά θα συνέχιζε την προδικαστική διαδικασία – προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που ασκήσει έφεση, η υπόθεση δεν θα επιστρέψει στην δικαστή Τσούτκαν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει οριστική απόφαση.

Πέρυσι, ο Τραμπ κατέθεσε αίτηση απόρριψης της υπόθεσης ομοσπονδιακής παρέμβασης στις εκλογές που άσκησε ο ειδικός σύμβουλος Τζακ Σμιθ, η οποία κατηγορούσε τον πρώην πρόεδρο ότι επεδίωκε να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020, μεταξύ άλλων προωθώντας ψεύτικους εκλέκτορες και παρεμποδίζοντας το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οπαδός της εσωκομματικής του αντιπάλου Χέϊλι που αποκαλεί τον Τραμπ «κότα» γιατί αρνήθηκε ντιμπέιτ με την αντίπαλό του.

Ποδοσφαιρικού τύπου καθυστερήσεις μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες

Η αίτηση απορρίφθηκε από τον δικαστή της δίκης, γεγονός που ώθησε τον Τραμπ να ασκήσει έφεση. Ο ειδικός εισαγγελέας προσπάθησε να παρακάμψει τη δυνητικά χρονοβόρα διαδικασία των εφέσεων ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επιλύσει άμεσα το θέμα, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επέστρεψε την υπόθεση στο εφετείο ως αναρμόδιο από την στιγμή που δεν είχε περάσει η υπόθεση από δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η ήττα του Τραμπ ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, αφού ο δικηγόρος του στο εφετείο, Τζον Σάουερ, βρέθηκε συνεχώς σε θέση άμυνας όταν επιχειρηματολόγησε στις προφορικές αγορεύσεις τον περασμένο μήνα ενώπιον της τριμελούς επιτροπής των Μισέλ Τσάιλντς, Κάρεν Χέντερσον και Φλόρενς Παν. Κατά την ακρόαση, ο Σάουερ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια δύσπιστη Παν, η οποία σημείωσε ότι η ερμηνεία του Τραμπ θα σήμαινε ότι οι πρόεδροι θα μπορούσαν υποθετικά να αυτο-επιβραβεύονται, να πωλούν στρατιωτικά μυστικά ή να διατάσσουν τις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων και να μην χρειάζεται ποτέ να αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες.

Η επιτροπή διερωτήθηκε επίσης αν η θέση του Τραμπ το 2024 ήταν μια αντιστροφή από το 2021 στη δεύτερη δίκη για την παραπομπή του, όταν οι τότε δικηγόροι του παρότρυναν τη Γερουσία να τον αθωώσει επειδή το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε να αποφασίσει αν ο Τραμπ συμμετείχε σε εξέγερση για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, ουσιαστικά υποχρεώθηκε να ξαναβάλει υποψηφιότητα για να μην μπει στην φυλακή.

Η στρατηγική του Τραμπ είναι να βάλει δικούς του ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης εφόσον βγει πρόεδρος

Η προσπάθεια του Τραμπ να απορρίψει τις ποινικές κατηγορίες για λόγους προεδρικής ασυλίας είχε συνέπειες όχι τόσο επειδή οι δικηγόροι του πίστευαν ότι θα πετύχαιναν την πραγματική απόρριψη του κατηγορητηρίου, αλλά επειδή αναγνώρισαν ότι ήταν ένας τρόπος να καθυστερήσει ενδεχομένως η ημερομηνία της δίκης του κατά μήνες.

Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει ότι η γενικότερη νομική στρατηγική του είναι να επιδιώκει καθυστερήσεις, διότι αν κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές του 2024 τον Νοέμβριο και η δίκη δεν είχε ακόμη αρχίσει ή δεν είχε ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να διορίσει ως γενικό εισαγγελέα έναν πιστό του που θα απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του.

Και ακόμη και αν ο Τραμπ δεν κατάφερνε να καθυστερήσει τη δίκη μέχρι τις εκλογές, η προτίμησή του είναι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημέρα των εκλογών, διότι θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως πολιτικό πυρομαχικό για να ισχυριστεί ότι οι κατηγορίες είχαν πολιτικό χαρακτήρα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη στρατηγική του Τραμπ.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024