Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασκήσεις αντιπολίτευσης στα μπλόκα και τα ΑΕΙ

Ασκήσεις αντιπολίτευσης στα μπλόκα και τα ΑΕΙ

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών και φοιτητών στη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση

Στα μπλόκα των αγροτών και στο πεδίο των ΑΕΙ, δύο πεδία στα οποία μπορούν εκ νέου να διεισδύσουν, κοιτούν στην αντιπολίτευση – τόσο οι αγρότες όσο και οι φοιτητές αποτελούσαν στο παρελθόν προνομιακό χώρο για την Κεντροαριστερά, τα ποιοτικά στοιχεία όμως από τις τελευταίες εθνικές εκλογές έδειξαν πως η κυριαρχία της ΝΔ επιβεβαιωνόταν τόσο στον αγροτικό κόσμο όσο και στις νεότερες γενιές.

Σε αυτή τη φάση, όμως, τόσο η επιμονή των κινητοποιήσεων των αγροτών όσο και οι αλλαγές στο πεδίο των ΑΕΙ που προκαλούν κύματα καταλήψεων ανοίγουν ένα παράθυρο δυσαρέσκειας το οποίο τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως μπορούν να διεκδικήσουν.

Τόσο οι αγρότες όσο και οι φοιτητές αποτελούσαν στο παρελθόν προνομιακό χώρο για την Κεντροαριστερά

«Η πολιτική της κυβέρνησης «υποκινεί» τις αγροτικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, μιλώντας για «κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στον εργατικό κόσμο» και κάνοντας λόγο για πλήρως κοστολογημένες προτάσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης – με αφορμή τη φωτογραφία του Στέφανου Κασσελάκη πάνω στο τρακτέρ, ο Παύλος Μαρινάκης επέκρινε την Κουμουνδούρου για λαϊκισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και για τη στάση του όσον αφορά την εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων στην τρέχουσα ΚΑΠ, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε θετικά. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη και… fake news!» απαντά το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο ζήτημα των πανεπιστημίων, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των καταλήψεων και των κινητοποιήσεων των φοιτητών, στηρίζοντάς τους με σχετικές ανακοινώσεις απέναντι στις επεμβάσεις της αστυνομίας, ενώ ο ίδιος ο Κασσελάκης σήκωσε το γάντι για να απαντήσει στην παρομοίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταξύ ληστών και καταληψιών.

Στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις του 2006-2007 η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε είχε μονοψήφια ποσοστά, είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή – οι ανακατατάξεις του τελευταίου διαστήματος και η διάσπαση του κόμματος, στην οποία αποχώρησε ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας, δεν έχει αλλάξει την κατεύθυνση της πανεπιστημιακής παράταξης που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, που στηρίζουν τα πλαίσια κατάληψης στις γενικές συνελεύσεις των σχολών.

Φουλ επίθεση από τη Χαριλάου Τρικούπη

Στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για διαχείριση του πολιτικού κόστους εκ μέρους της κυβέρνησης «μόλις τα τρακτέρ βγουν στους δρόμους» – τέσσερις ώρες παρέμεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον χώρο της Agrotica κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός πρωτογενούς τομέα με εξωστρέφεια:

«Είπε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα πληρωθούν οι άμεσες ενισχύσεις, που έπρεπε όμως να είχαν πληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023. Ολα αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον Πρωθυπουργό σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συζήτησή του με τους αγρότες.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι για τη Χαριλάου Τρικούπη «ψίχουλα», την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγροτικό κόσμο και τις κινητοποιήσεις του.

Ο φάκελος για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ λειτουργεί ως «άνοιγμα» προοδευτικής ατζέντας μεταρρυθμίσεων:

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν το γκρεμίζεις, ούτε το αφήνεις βορά στον ανταγωνισμό. Τα παιδιά είναι και εκείνα τα οποία θα διασφαλίσουν και θα περιφρουρήσουν την ελευθερία του πανεπιστημίου» ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος – η ΠΑΣΠ στις συνελεύσεις τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων, αλλά με ανοιχτές σχολές, ώστε η κατάληψη να θεωρηθεί το τελικό μέτρο πίεσης, όταν κατατεθεί στη διαβούλευση το νομοσχέδιο.

Επισήμως, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ «με όρους ποιότητας και εθνικού σχεδιασμού, με ασφαλιστικές δικλίδες για τον πραγματικά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους», με κύριο ζητούμενο τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024