Επιστρέφει το φάντασμα της κρίσης χρέους – Ποιες χώρες κινδυνεύουν με αργό… δημοσιονομικό θάνατο
Τα υψηλά επιτόκια της τελευταίας διετίας έχουν γιγαντώσει το πρόβλημα εξυπηρέτησης χρέους
Για μια δεκαετία κρίσης χρέους μίλησε ο διάσημος οικονομολόγος Arthur Laffer, σχολιάζοντας στο CNBC ότι παγκόσμιος δανεισμός άγγιξε το ρεκόρ των 307,4 τρισ. δολαρίων. Κατά τον ίδιο, ο κόσμος θα βιώσει μια κρίση χρέους που θα διαρκέσει τα επόμενα 10 χρόνια και δεν πρόκειται να… τελειώσει καλά.
Τα υψηλά επιτόκια της τελευταίας διετίας έχουν γιγαντώσει το πρόβλημα εξυπηρέτησης χρέους, με τόσο τις χώρες υψηλού εισοδήματος όσο και τις αναδυόμενες αγορές να έχουν ήδη αυξήσει το χρέος τους κατά 100 τρισ. δολάρια σε σχέση με πριν από μια δεκαετία.
«Υπάρχουν δύο τρόποι για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους: είτε με αύξηση της φορολογίας είτε με ταχεία ανάπτυξη»
Όμως αυτή η τάση δεν θα τελειώσει καλά», δήλωσε στο CNBC ο Laffer, ο οποίος είναι Πρόεδρος στη συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων και περιουσίας Laffer Tengler Investments. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ως μερίδιο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), το χρέος έχει αυξηθεί στο 336%, από περίπου 110% το 2012 για τις προηγμένες οικονομίες και 35% για τις αναδυόμενες οικονομίες.
Οι πληρωμές χρέους
Όπως εξήγησε ο Laffer, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καλύψουν σημαντικές πληρωμές χρέους, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες για ζωτικής σημασίας κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας.
Αυτές που θα καταφέρουν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση, θα ωφεληθούν προσελκύοντας εργατικό δυναμικό, κεφάλαια και επενδύσεις, ενώ αυτές που δεν το κάνουν θα χάσουν πολλά, είπε ο Laffer, εκτιμώντας ότι αυτές οι χώρες θα βιώσουν έναν αργό δημοσιονομικό θάνατο ή και να χρεοκοπήσουν».
Σε επίπεδο χωρών, ο Laffer επισήμανε ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Γαλλία ήταν υπεύθυνες για πάνω από το 80% της συσσώρευσης χρέους το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Στην περίπτωση των αναδυόμενων αγορών, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία παρουσίασαν τις πιο έντονες αυξήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, «υπάρχουν δύο τρόποι για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους: είτε με αύξηση της φορολογίας είτε με ταχεία ανάπτυξη», κατέληξε.
Πηγή: ΟΤ
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
- LIVE: Ο μεγάλος τελικός του World Cup πόλο Ελλάδα – Ουγγαρία
- Όλυμπος: Αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως πολιτιστικό αγαθό, εξαίρετης οικουμενικής αξίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442