Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Παρέμβαση φον ντερ Λάιεν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ζητούν 17 οργανώσεις

Κομισιόν: Παρέμβαση φον ντερ Λάιεν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ζητούν 17 οργανώσεις

Σε δύσκολη θέση η ελληνική κυβέρνηση για την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δεκαεπτά οργανώσεις ζητούν από την Κομισιόν να αναλάβει άμεσα δράση.

Στο στόχαστρο δεκαεπτά ΜΚΟ και δημοσιογραφικών οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό παραμένει η κυβέρνηση στη σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών, της δοκιμαζόμενης ελευθερίας του Τύπου και των στρατηγικών διώξεων SLAPP κατά δημοσιογράφων.

Με επιστολή τους στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητούν να ληφθούν άμεσα ενέργειες από την Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση»

«Παρά το συνεχώς επιδεινούμενο κλίμα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραμείνει σιωπηλή ή ανενεργή και δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνεται στην επιστολή και προστίθεται «η Κομισιόν έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την κατάσταση, αλλά ούτε η έκθεση για του 2023 για το κράτος Δικαίου ούτε οι επίσημες δηλώσεις αντανακλούν την σοβαρότητα της κατάστασης».

Διαφάνεια και έλεγχος

Οι οργανώσεις, μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους τελευταίους μήνες «προχώρησε σε ενέργειες για να μειωθούν εσκεμμένα τα επίπεδα διαφάνειας και ελέγχου» ενώ επισημαίνουν πως «δημοσιογράφοι των οποίων το έργο συνέβαλε καθοριστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου κατασκοπείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλαπλές αγωγές από τον πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο, Γρηγόρη Δημητριάδη».

Η επιστολή ζητά από την Κομισιόν:

  • να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες και να ζητηθεί σαφής, αποτελεσματική, ανοιχτή και δημόσια δράση από τις ελληνικές Αρχές
  • να καταγραφεί λεπτομερώς και σαφώς η επιδείνωση της κατάστασης του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, στην επόμενη έκθεση της Κομισιόν για το 2024 για το Κράτος Δικαίου
  • να συνταχτούν συγκεκριμένες συστάσεις προς την Ελλάδα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα
  • να αξιολογηθεί ανεξάρτητα και με ακρίβεια το σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να ενεργοποιηθεί αναστολή κονδυλίων της ΕΕ προς την Ελλάδα με βάση αυτές τις παραβιάσεις και υποχρεώσεις

Και σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια όταν η παρακολούθηση μπορεί να έχει οδηγήσει σε καταχρήσεις του δικαίου της ΕΕ».

Ολόκληρη η επιστολή

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024