Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες δείχνουν τα παράγωγα της τουρκικής λίρας

Αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες δείχνουν τα παράγωγα της τουρκικής λίρας

H καταστολή του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητα του νέου διοικητή

Αυξημένες προσδοκίες για αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες δείχνουν τα παράγωγα που συνδέονται με την τουρκική λίρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το τριμηνίαιο swap μίας ημέρας του νομίσματος, που χρησιμοποιείται για να στοιχηματίσει για το μελλοντικό κόστος δανεισμού, αυξήθηκε στο 47,50% την Τρίτη – επεκτείνοντας την κίνηση από τότε που ο πρώην οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης Fatih Karahan τοποθετήθηκε ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας το Σάββατο μετά την αποχώρηση της Hafize Gaye Erkan. Το εξάμηνο συμβόλαιο παρουσίασε επίσης παρόμοια άνοδο.

Υπάρχει περιθώριο για άλλες 250 ή ακόμη και 500 μονάδες βάσης σύσφιγξης

Οι κινήσεις αντανακλούν «τα στοιχήματα για μια αυστηρότερη νομισματική στάση μέσω είτε υψηλότερων επιτοκίων είτε αυστηρότερων συνθηκών ρευστότητας ή και των δύο» εξηγεί ο Alp Serbetli, επικεφαλής του τμήματος Treasury της ICBC Turkey Securities στην Κωνσταντινούπολη. «Ο πληθωρισμός είναι επίμονος».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Karahan ως νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας μετά την παραίτηση της Erkan. Ο νέος διοικητής έδωσε άμεσα το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει όταν είπε ότι η καταστολή του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητά του. Αυτό, μαζί με την ανοιχτή υποστήριξη του υπουργού Οικονομικών Mehmet Simsek καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αλλαγών στην κεντρική τράπεζα, οδήγησε τις επενδυτικές τράπεζες και τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο Christian Wietoska της Deutsche Bank ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά του ότι υπάρχει περιθώριο για άλλες 250 ή ακόμη και 500 μονάδες βάσης σύσφιγξης, δεδομένης της πιο ισχυρής πίεσης στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα σε συνδυασμό με την αλλαγή ηγεσίας στην τουρκική κεντρική τράπεζα.

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι ο τουρκικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024