Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν... απλώνεται η κυβέρνηση με τους αγρότες και μένει στα μέτρα-ψίχουλα - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Δεν… απλώνεται η κυβέρνηση με τους αγρότες και μένει στα μέτρα-ψίχουλα – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα είναι απαγορευτικά για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη - Η κυβέρνηση θα μείνει στα μέτρα-ψίχουλα που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα υπέρ των αγροτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα είναι απαγορευτικά για τον προϋπολογισμό, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ικανοποιήσει ούτε στο ελάχιστο τις απαιτήσεις των αγροτών, παρά με τα λίγα μέτρα-ψίχουλα που εξήγγειλε τις προηγούμενες μέρες.

Για το εάν υπάρχει περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντηθεί με τους αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως τέτοιες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται.

Τα μέτρα-ψίχουλα που έχουν εξαγγελθεί

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Κυριάκης Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024, με σκοπό, φυσικά, να «σπάσει» τα μπλόκα που… πολιορκούν την κυβέρνηση.

Το κόστος της συγκεκριμένης εξαγγελίας ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ και πραγματοποιείται, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά».

Τα μέτρα ψίχουλα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στάθηκαν ικανά να σπάσουν τα μπλόκα και νέα έχουν… αποκλειστεί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει παράλληλα ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, που είναι μήνες υψηλής ζήτησης.

Ακόμη ανακοίνωσε τη ρύθμιση χρεών ΤΟΕΒ και ΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. «Στη Θεσσαλία μάλιστα το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι οφειλές αυτές θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση», τόνισε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στους συνεταιρισμένους αγρότες και με συμβολαιακή γεωργία υποσχέθηκε μεσοπρόθεσμη μείωση της τάξης του 30% για επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ σε μεμονωμένους αγρότες, εξήγγειλε «για τους μεμονωμένους αγρότες το νέο πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ».

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες των συνεταιρικών σχημάτων και σε αυτούς που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως τουλάχιστον του 30% για μια δεκαετία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή διμερών, μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει.

Δεν υποχωρούν οι αγρότες – Πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κινητοποιήσεις των αγροτών, δείγμα ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης δεν ικανοποίησαν ούτε στο ελάχιστο τις απαιτήσεις τους. Σήμερα Δευτέρα αγρότες από τη Χαλκιδική κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να διαμαρτυρηθούν στο ΥΜΑΘ. Η Ελληνική Αστυνομία έστησε φραγμό στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και πλέον βρίσκονται εκεί, αποκλείοντας τον κεντρικό δρόμο.

Οι αγρότες των Σερρών θα μεταφέρουν τα τρακτέρ από το κέντρο της πόλης στον κόμβο του Στρυμονικού, με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση και θα παραμείνουν εκεί έως ότου ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των αγροτών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες θα αποφασίσουν ενίσχυση των μπλόκων που υπάρχουν ήδη σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Μάλγαρα.

Υπενθυμίζεται ότι τρακτέρ θα κατέβουν και προς τη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν μέρος στην πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη που θα ληφθούν αποφάσεις για το αύριο των δράσεών τους, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κλάδου να υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τους μοιράσει «ψίχουλα».

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024